Életmód

2022.05.26. 11:32

Háztartási veszélyek - Ne tiltsunk, inkább avassuk be a gyereket a fokozatoság elvét betartva

A gyerekek kíváncsiak, nincs veszélyérzetük és ügyetlenek. Már egészen kicsi koruktól próbálnak segítségünkre lenni az apró kezeikkel, sokszor szeretnének bekapcsolódni a házimunkába is. A háztartásban, az otthonunkban azonban számtalan veszélyforrás van, amire meg kell tanítani őket.

Szabó Csilla

Fotó: Dreamstime

A körülöttünk lévő világ számos veszélyforrást rejt, és a gyerekeket ezektől a veszélyektől nem félteni kell, hanem megtanítani nekik, hogyan boldoguljon velük, hogyan kezelje azokat. Már egészen kis korban fel kell hívni a figyelmet a szülőnek a veszélyforrásokra, ami a lakásban előfordulhat. „Minden, amit megtanulunk kezelni, azzal többek leszünk, és ez érvényes a gyermekekre is” - hangsúlyozza Benczéné Timár Irén tanácsadó szakpszichológus. A szülőnek azt kell közvetíteni, hogy a veszélyhelyzet elkerülhető, a tárgyakkal bánás, legyen az kés, villa, olló, stb., megtanulható, de természetesen mindennek megvan az ideje. A lépcsőfokokat be kell tartani, hívja fel a figyelmet a szakpszichológus, a gyerekeknél megvannak azok az időszakok a különböző életkorban, amikor képesek megtanulni ezeket. A szakpszichológus úgy véli, ha egyszerűen csak tiltjuk a gyermeket, az annál izgalmasabb lesz számára, annál inkább ki akarja majd próbálni. Ha azt mondjuk nekik, hogy „ez nem neked való”, azzal felhívtuk a figyelmét, de nem tanítottuk meg a veszélyforrás kezelésére. A „még nem tudod kezelni, de meg fogjuk tanulni” mondatban benne van a gyerek számára a lehetőség, hogy a szülő nyitott és lépésről lépésre szeretné beavatni a gyermeket. Szerencsére ma már a kés, villa, olló gyerekváltozatban is kapható, és jónak tartja a szakember, hogy ezeken keresztül szinte veszélytelenül tudja megtanulni a gyerek a velük való bánásmódot.

A lakásban lévő tárgyak izgalmas játéklehetőségek lehetnek a gyermekek számára, ők nem tudják felmérni azok veszélyét. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a nagyszülőknél is legyünk fokozottan óvatosak. A szülői jelenlét pedig azért is fontos, mert a használatra tanítás során az esetleges hibák korrigálhatók mielőtt a gyerek a tárgyakat önállóan használni kezdené. Akkor engedjünk csak az önállóságnak, amikor látjuk, hogy felelősségteljesen tudja a dolgokat a gyermek használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában