Kék hírek

2019.06.05. 09:19

Ne feledjük: nyáron is ölhet a színtelen-szagtalan, mérgező gáz

Az ősziesre fordult májusi időjárás és az a tény, hogy egyre több háztartásban szén-monoxid érzékelő "vigyáz" a családokra, komoly szerepet játszik abban, hogy idén eddig közel negyvenszer riasztották a tűzoltókat szén-monoxiddal kapcsolatos esetekhez megyénkben.

Szeghalmi Balázs

Jól működnek az érzékelők


Az utóbbi években májusban strandra jártunk, idén szinte végig fűteni kellett a tavasz utolsó hónapjában. Mostanáig a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra 38 segélykérő telefon érkezett a szén-monoxid szivárgás miatt.


"Az esetek többségében szerencsére nem történt mérgezés. Általában a jól működő szén-monoxid-érzékelők jelzése miatt riasztották a tűzoltókat" – kezdte lapunknak Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados, a megyei katasztrófavédelem szóvivője. Szűkebb pátriánkban az utóbbi öt évben nem történt tragédia, amikor a "láthatatlan gyilkos kopogtatott". Az ördög azonban nem alszik. A szén-monoxid szivárgások többsége a fürdőszobában történik, az ott lévő vízmelegítő készülékeket egész évben használják.

 

Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Veszély a fürdőszobákban


"A fürdőszobák légtere többnyire kicsi. Így hamar elfogy a levegő, nehéz szellőztetni a helyiségeket" – hallottuk Sári Ákos tűzoltó alezredestől. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese hangsúlyozta: a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, minőségi karbantartása és a kémények ellenőrzése több mint fontos, hogy elkerüljük a szén-monoxid "támadását". Ennél a pontnál érdemes észben tartani: nyár elején sokkal rövidebb a gázszerelők "várólistája", mint a fűtési szezon kezdetén. Érdemes tehát már most hívni a szakembert.


Tévhit, hogy csak hideg időben mérgezhet a szén-monoxid. A 2010-es évek elején egy Győr közeli településen süteménysütés torkollott tragédiába nyáron. Ne feledjük: a gázkazánok, a gázüzemű vízmelegítők és a gázbojlerek sok háztartásban egész évben működnek. A rosszul karbantartott vagy ellenőrzés nélkül használt vízmelegítők, valamint égéstermék elvezetők esetében fokozottan fennáll a szén-monoxid visszaáramlásának veszélye. Az utólag beépített gépészeti berendezések, például páraelszívó is fokozhatják az égéstermékek visszaáramlását a lakótérbe.

 

Szén-monoxid mérgezés gyanújával kísérnek a mentőbe egy lakót. Fotó: MTI (Kisalföld-archívum)

Szén-monoxid mérgezés gyanújával kísérnek a mentőbe egy lakót. Fotó: MTI (Kisalföld-archívum)

Szellőztetés


A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodnunk kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba érdemes résszellőzőt rakatni. Az évenkénti karbantartás, ellenőrzés mellett pedig legalább annyira fontos, hogy megbízható szén-monoxid-érzékelőket helyezzünk oda, ahol a nyílt égésterű berendezések működnek. Különösen a fürdőszobába.

Összefogás a mérgezések ellen


Tavaly a Somogyi Elektronic Kft.-vel közös, "Összefogás a mérgezések ellen!" nevű jótékonysági kampányunk során 3466 család kapott szén-monoxid-érzékelőt ingyen. Az egyik adománykészülék életet mentett Győrszentivánon idén tavasszal. A győri cég Arany Bölcső-díj kapott a sikeres kampányért a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől a napokban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!