Kék hírek

2019.05.15. 08:21

Mutatjuk, milyen közlekedési szituációban éri a legtöbb baleset a bringásokat

A "Kerékpározz Biztonságosan 2019" kampányunk során nem csak új bringát nyerhetnek a diákok. A Győri Rendőrkapitányság tanácsait, tapasztalatait osztjuk meg három héten át.

Szeghalmi Balázs

Súlyos sérülés


A kerékpárosokat, gyalogosokat ért balesetek szomorú tanulsága: több banálisan induló közlekedési szituáció torkollott tragédiába megyénkben. Ez év áprilisáig az összes kerékpárossal történt baleset 12 százaléka végződött súlyos sérüléssel. A legtöbb baleset Győrben és a város környékén volt. A kerékpárosoknak "sovány vigasz", hogy valamivel kevesebb balesetet okoznak, mint amennyit szenvednek. Igaz, évről évre nő azoknak a baleseteknek a száma, ahol a kerékpáros volt figyelmetlen és/vagy megszegte a KRESZ-t.

A "Kerékpározz Biztonságosan 2019" diákoknak szóló játékunk totóját ide kattintva nézhetik meg.

Szülői példa


"Fontos, hogy a gyerekek milyen példát látnak a szülőktől. Azok a kicsik, akik jogkövető magatartást sajátítanak el édesanyjuktól és édesapjuktól, sokkal jobban figyelnek a szabályokra. Hasznos, ha az iskolákban hangsúlyt fektetnek a KRESZ oktatására és a gyakorlati közlekedésre. Nem véletlen az sem, hogy a közlekedésbiztonsági vetélkedőkön jól szerepelnek azok az iskolák, ahol a diákok rendszeresen kerékpárral járnak suliba.


A kisebb településeken élő gyerekek többnyire jobban tisztában vannak a szabályokkal, mint a városi társaik. Ennek oka, hogy ők többet tekernek" – tudtuk meg Makai Zsuzsanna rendőr őrnagytól, a Győri Rendőrkapitányság kiemelt baleset-megelőzési főelőadójától. A felnőtteknél végzett felmérésekből hasonló következtetéseket vonhatunk le.

 

A Győri Rendőrkapitányság munkatársai rendszeresen járják az iskolákat és gyakorlatokkal teletűzdelt bemutatókat tartanak a kisiskolásoknak a biztonságos közlekedésről.

A Győri Rendőrkapitányság munkatársai rendszeresen járják az iskolákat és gyakorlatokkal teletűzdelt bemutatókat tartanak a kisiskolásoknak a biztonságos közlekedésről.

Fék és világítás nélkül


Azok a nők és férfiak ismerik a legjobban a kerékpárosokra vonatkozó szabályokat, akik gyakran nyeregbe pattannak és vezetői engedéllyel rendelkeznek. Arról nem szólva, hogy ők ülnek a legtudatosabban kerékpárra. Soha nem feledkeznek meg az életmentő sisakról, az élénk színű, jól látható bringás ruházatról, kesztyűről.


"A szülői felelőtlenségnek komoly eseteivel is találkozunk. Mindig megdöbbentő, amikor fék és világítás nélkül engedik útnak a gyerekeket. A legtöbb kerékpárost érő baleset abból az egyszerű helyzetből alakul ki, hogy kereszteződésben vagy amikor becsatlakoznak a forgalomba, nem adnak elsőbbséget a bringások. Nem lehet eleget hangsúlyozni azt sem, hogy gyalogátkelőhelyen a kerékpárról leszállunk és azt tolva van elsőbbségünk az autósokkal szemben" – zárta szavait Makai Zsuzsanna.

 

Fotók: Mészáros Mátyás

Fotók: Mészáros Mátyás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!