Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Nyakleves kockából

Mit tettünk, lányok, asszonyok? Igazságot akarok! Halált vagy kegyelmet a kockának?

Még ma is zúg a fejem attól az információs maflástól, ami a tiszti főorvos jóvoltából csattant el, aki munkaköri leírásának megfelelően féltő szemét a közétkeztetés megreformálására vetette.

Nem állnék be azok sorába, akik szakmai alapon már másnap megvétózták a feketelistát – küzdjék meg a maguk harcát az egészségügyi és oktatási intézmények élelmezésvezetői. Gasztronómiai csodát senki nem vár a kórházi és menzai koszttól, a fogyasztható és az élvezhető jelzők ritkán kerülnek egy tányérba. Ahogy kúszik lefelé a közétkeztetés népszerűségi mutatója, úgy emelkedik a házikoszt ázsiója. És ez jó! Nekem nagyon jó! A legbonyolultabb menzai menüsorral is versenybe szállok, verem a mezőnyt a fakanalammal.
Kíváncsiságból rápislantottam a tiltott listára és olyat kaptam, amiből a mai napig nem ocsúdtam. „...az alábbi élelmiszereket nem javasolt felhasználni: ételpor, leveskocka, sót tartalmazó ételízesítő." Elkezdtem virtuális tornyot építeni azokból a leveskockákból, amiket ez idáig elfőztem és ott láttam a gyilkos homokórát, ahogy folyik belőle az ételízesítő por és ellepi a családot.

Konyhatündérből azonnal lefokoztam magam házisárkánnyá és bűnbánatba estem. Kollektív agymosás áldozata lettem, amikor elhittem, hogy a kék csibével „a főzés örömteli bármikor" és Magyarország legnépszerűbb tyúkhúsleveskockáját a hozzám hasonló együgyű háziasszonyok tették naggyá? És ott vannak tömegével azok a lelkes anyukák, akik országos versenybe szálltak, hogy játszóteret nyerjenek temérdeknyi ételízesítő vonalkódjukkal a gyerekeknek. Mit tettünk, lányok, asszonyok? Igazságot akarok! Halált vagy kegyelmet a kockának?

Szívesen vennék egy másik ajánlást is a tiszti főorvostól azokra az esetekre, ha a menzák bármely levesét, főzelékét szeretnék ízesíteni a sokat látott szakácsok, mit ajánl? Üssék fel a szakácskönyveket az alapléreceptnél és lássanak neki valódi húsból, valódi zöldségekből három-négy órán át húslevest gyöngyöztetni, hogy ehető legyen a rántott leves és a sárgaborsó-főzelék? Ízetlen az ötlet.

Nagyra tartott gasztrobloggerek véleménye között kutatva megállapítottam, hogy a leveskocka olyan, mint a harcból való megfutamodás: szégyen, de hasznos. Legyek kiátkozott a népegészségügyből, részemről kegyelem a kék csibének, az én konyhámban kapirgálhat. A kocka el van vetve!

Olvasóink írták

  • 3. elemér 2011. augusztus 10. 09:25
    „Igen és ezt Ámerikában is igy csinállták. Jött a modern élet, és most úgy kell enni mint a nyulak, mert az a egészséges.”
  • 2. thermál 2011. augusztus 10. 08:18
    „Had emlékeztessem a tisztiorvos fő asszonyt, hogy az asszonyok, föleg a falusiak , sok-sok éve már ugy készítették az ebédet, vacsorát, hogy az nap milyen munkát végzett a család , mekkora energiákat kellett a napi munkákra fordítani. Így alakultak ki azok a tartalmas ételek, amelyek akár egyszeri (ebéd) étkezéssel is elegendő energiát biztosítottak. Másképp kell a szellemi, és másképp kell a fizikai és szellemi munkát végzők étkeztetését megoldani. Hagyja békén a konyhánkat, mert az csak a mienk!”
  • 1. elemér 2011. augusztus 10. 02:32
    „Nem ezért vagy azért, de elvannak ájulva Mo.-n a háziasszonyok és profi szakácsok a Campbell soup-tol.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madarak

"Csak tizenhat évig kell törlesztenem. Utána kicsit vén leszek ugyan, de szabad, mint a madár." Tovább olvasom