Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Tél: 10 centi havat kaphat a Dunántúl, hófúvás miatt figyelmeztetés

Szerda éjfélig 5-10 cm, csütörtök estig további 5-15 cm friss hóréteg is kialakulhat a Dunántúlon.
19.09 - Olvasónk fotója Sopronból
 
Fotó: Szabó Bence
Fotó: Szabó Bence

18.50 - Jön az igazi tél

Hétvégén akár -15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet éjszaka megyénkben. Friss előrejelzés itt!

12.45 - Útinform

A Dunántúl túlnyomó részén szállingózik a hó, az ország középső illetve, keleti szakaszán szemerkélő vagy havas eső esik.
A gyorsforgalmi utak és a főutak burkolata vizesek vagy sónedvesek. Az alsóbbrendű útvonalak az ország középső, valamint a nyugati részén latyakosak, Sárvár térségében havasak.

12.30 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére csütörtök éjfélig

Ma délutántól csütörtök hajnalig a csapadékzóna egyre inkább délnyugat felé szorul vissza, majd holnap ismét északkelet felé terjeszkedik. Havazás legfőképp a Dunántúlon várható, ahol ma az éjféli órákig akár kb. 5-10 cm, csütörtök estig további 5-15 cm friss hóréteg is kialakulhat. A nagyobb mennyiség főként a délnyugati tájakon, valamint a 200-300 méternél magasabban fekvő területeken valószínű. Másutt a hó mellett síkvidéken havas eső, főként keleten eső is várható.

HÓFÚVÁS

Ma és holnap elsősorban a Nyugat-Dunántúlon a 45 km/h körüli széllökések gyenge hófúvást okozhatnak. Ma délutántól az Északi-középhegység térségében szintén megerősödik az északkeleti szél, azonban a kisebb hóréteg miatt leginkább a magasabban fekvő helyeken a szél hordhatja a havat - olvasható a figyelmeztetés az OMSZ honlapján.
 


9.10 - Útinform

A Dunántúl túlnyomó részén esik vagy szállingózik a hó, a Dunától keletre Monor, Dabas, Kecskemét, Kiskőrös, Kiskunhalas, Tiszafüred és Ófehértó környékén havazást jeleztek. A Tiszától keletre jellemzően eső esik.
A gyorsforgalmi utak mindenhol járhatóak, jellemzően sónedvesek. A főutak az ország középső részében több helyen latyakosak. Az alsóbbrendű útvonalak az ország középső harmadában latyakosak, Sárvár, Kiskunhalas térségében havasak.
A friss hóréteg a havazással érintett területeken átlagosan 1-4 cm közötti.

A látási viszonyok általában jók, a nyugati országrészben párás a levegő, Pápánál köd nehezíti a közlekedést.
 
8.40 - A péntek estig várható hóvastagság az Időkép előrejelzése szerint.

7.55 -  Az országban nincs járhatatlan út, három településen, csaknem ezer fogyasztási helyen azonban szünetel az áramszolgáltatás - közölte az MTI-vel szerda reggel a katasztrófavédelem sajtóügyeletese. Mukics Dániel elmondta: a Zalában Bakon 40, a Bács-Kiskun megyei Balotaszálláson 762, Harkakötönyben 132 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás.

Bakon megcsúszott teherautó döntött ki egy villanyoszlopot, a másik két településen pedig a hó miatt letört ágak rongálták meg a vezetéket. A szolgáltató azt ígérte, hogy hamarosan kijavítja a hibákat. Közölte azt is: kedden 48, éjféltől reggel 7 óráig 11 olyan esethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, amelyeket a havazás okozott.

7.50 - Az ország nagy részén továbbra is változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással érintett térségekben a kora reggeli órákban mintegy 400 munkagéppel végezte a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Valamennyi országos közút járható, de az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

7.35 - Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szerda éjfélig

TOVÁBBI HAVAZÁS, FŐKÉNT KELETEN VEGYES CSAPADÉK

Az Alpokalján (főként Vas, Zala megye) végig havazás várható, másutt a hó mellett síkvidéken havas eső, főként keleten eső is valószínű. Estétől ismét egyre inkább mindenütt a hó lesz a jellemző. Késő délutántól az ország északkeleti harmadán fokozatosan megszűnik a csapadék. Éjfélig a Dunántúlon és a középső megyékben további 1-8 cm friss hó várható, délnyugaton a nagyobb mennyiséggel. Síkvidéken napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog. Napközben keleten, északkeleten sívidéken a 0 fok fölötti hőmérséklet miatt számottevő friss hóréteg nem valószínű.

A Nyugat-Dunántúlon (főként Vas és Zala megyében) a 45 km/h körüli széllökések gyenge hófúvást okozhatnak. Délutántól az Északi-középhegység magasabb részein is előfordulhat gyenge hófúvás.

Szerda - Útállapot 7.15-kor

A Dunántúl túlnyomó részén szállingózik a hó, Bicskénél hódara esik, a csapadékmentes területeken is borult, felhős az ég. A Dunától keletre Gödöllő, Monor, Kecskemét, Hajdúnánás és Ófehértó környékén havazást, másutt többnyire hószállingózást, havas esőt jeleztek. A Tiszától keletre jellemzően eső esik. A gyorsforgalmi utak mindenhol járhatóak, jellemzően sónedvesek.

A főutak az ország középső részében több helyen latyakosak. Az alsóbbrendű útvonalak az ország középső harmadában latyakosak, Sárvár, Kiskunhalas és Heves térségében havasak. A friss hóréteg a havazással érintett területeken átlagosan 1-4 cm közötti, csak Putnok térségében jeleztek 5-10 cm közötti friss havat.

Előzmények

Az Országos Meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban még csapadékos, téli idő várható. Kedd estig a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében síkvidéken 2-5 cm, szerda reggelig további 2-5 cm hó várható.

Szerda délelőttől - jelenlegi számítások szerint - a Dunántúl nyugati részeinek kivételével egyre nagyobb területen 0 fok felett alakul a hőmérséklet síkvidéken, így a hó gyarapodása síkvidéken egyre kisebb területen lesz jellemző. Várhatóan szerda reggeltől-éjfélig elsősorban a Dunántúl nyugati megyéiben lehet említésre méltó hó gyarapodás (lepel-5 cm)

Autóba ül? Legyen óvatos!


A csapadék halmazállapota változhat, egyre gyakrabban fagypont alatt maradhat a hőmérséklet, előfordulhatnak ködös területek is. Csökken a látótávolság, az úton lévő hó, vagy az úttestre lecsapódó nedvesség fagypont alatti hőmérsékletnél csúszóssá teszi az utak burkolatát.

A téli csapadék – a hó, a havas eső, az ónos eső - a közlekedés során mindenki számára rejteget veszélyeket. A jeges úton a féktávolság tovább nő és csökken a jármű kormányozhatósága.
  • Csak kifogástalan műszaki állapotú, a téli időjárásra felkészített gépjárművel induljanak útnak (téli gumi, fagyálló folyadék).
  • A balesetek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a jégtől, a párától, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen.
  • Javasoljuk, hogy a járművezetők mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárműveiket, tekintettel az esetleges ködös, esős, lefagyott útszakaszokra.
  • A téli időszakban a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata.
  • A gépjárművek üzemanyag tartályát töltsék fel, gondoskodjanak tartalék üzemanyagról is
  • A gépjárműben legyen takaró, forró tea, mobil telefon.
  • Amennyiben a gépjárművel való közlekedés lehetetlenné válik, húzódjanak félre és várják meg, amíg a síkosság mentesítést végző gépek járhatóvá teszik az útszakaszt.
Különös gondot kell fordítani a járdák síkosság mentesítésére is, melyet közterületen az önkormányzat, míg magánházak esetén a tulajdonos hajt végre.

A csúszóssá vált utakon kerékpárral és gyalogosan is fokozottan óvatosnak kell lennünk!

Mielőtt útra kelnek érdemes tájékozódni az időjárásról és az utak állapotáról.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a met.hu oldalán, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, az Útinform oldalán olvashatnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén megtapasztaljuk az igazi telet megyénkben - kemény fagyok jönnek!

Hétvégén megtapasztaljuk az igazi telet megyénkben - kemény fagyok jönnek!
Akár -15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet éjszaka megyénkben. Tovább olvasom