BL start

2020.09.11. 08:26

Női kézilabda Bajnokok Ligája – Moszkvában kezd a Győri Audi ETO

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) a címvédő Győri Audi ETO KC csapatát tartja a legnagyobb esélyesnek a végső sikerre a szombaton rajtoló női Bajnokok Ligájában.

kisalfold.hu/MTI

Elindult a csapat Moszkvába

Az ötszörös BL-győztes győriek vezetik az EHF legfrissebb erősorrendjét, amelyben kitérnek arra, hogy a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt előző idény végén Kiss Éva és Kari Aalvik Grimsbö visszavonult, Bódi Bernadett és Jana Knedliková pedig eligazolt.

A klub a távozókat minőségi játékosokkal pótolta, hiszen a kapuba érkezett a norvég Silje Solberg és a francia Laura Glauser, jobbszélső posztra pedig Lukács Viktória.

A győriek a BL-ben rekordot jelentő 37 meccsből álló veretlenségi sorozattal büszkélkedhetnek, ami 2018 januárja óta tart, ám intő jel lehet számukra, hogy a bajnokságban januárban kikaptak a Siófoktól, a nyári felkészülés során pedig a Ferencvárostól.

Minden bizonnyal a csoportbeosztás is kedvezni fog az ETO-nak, amely a könnyebb nyolcasba került.

A Ferencváros az ötödik helyen szerepel az erősorrendben, ami némi meglepetés ahhoz képest, hogy 2016 és 2019 között mind a négy szezonban a negyeddöntőben esett ki a BL-ben, az idén pedig a középdöntőben búcsúzott.

Az EHF elemzése emlékeztet rá, hogy az FTC megtartotta az előző idény legjobb fiatal játékosának választott Háfra Noémit, valamint a góllövőlista második helyezettjét, Klujber Katrint, ráadásul Emily Bölk, Alicia Stolle és Julia Behnke személyében három német válogatott játékossal, valamint a világbajnok holland Angela Malesteinnel erősített. Rajtuk kívül Kisfaludy Anett és Janurik Kinga is a Népligetbe igazolt, ám a Győr 24-16-os legyőzése így is nagy meglepetés volt.

A tavalyihoz hasonlóan a szerencse az idei sorsolás során is elpártolt a Ferencvárostól, amely a nehezebb csoportba került, ám Elek Gábor vezetőedző kijelentette, hogy mindenképpen szeretnének az egyenes kieséses szakaszba jutni.

A női BL-ben továbbra is 16 csapat szerepel, de a lebonyolítás változott, és a most következő évadtól a férfiakéval megegyező lesz: 14 fordulót követően mindkét nyolcas csoportból automatikusan a negyeddöntőbe jutnak az első és második helyezettek. A 3-6. helyezettek oda-visszavágós alapon döntik el, ki jut még a legjobb nyolc közé, míg a tabella utolsó két-két együttese búcsúzik. A csoportkörben továbbra is szombaton és vasárnap lesznek a meccsek. A rájátszás mérkőzéseire márciusban és áprilisban kerül sor, a budapesti négyes döntőt pedig – amely idén elmaradt – május 29-30-án tartják.

Idén a 14 fordulóból kilencet bonyolítanak le, amennyiben a koronavírus-járvány lehetővé teszi. November 22. után bő másfél hónapos szünet következik a norvég-dán közös rendezésű Európa-bajnokság miatt, a BL pedig január 9-én folytatódik majd.

Mindkét magyar együttes szombaton lép pályára az első fordulóban, a győriek – magyar idő szerint – 18 órától a CSZKA Moszkva otthonában szerepelnek, a Ferencváros pedig 18 órától Érden fogadja az ugyancsak orosz Rosztov-Don csapatát, az EHF erősorrendjének második helyezettjét.

Utóbbi párharc külön érdekessége, hogy Hlavaty Tamás másodedző helyettesíti a Rosztov-Don kispadján Per Johansson vezetőedzőt, aki még nem csatlakozhatott a csapathoz. Hlavaty Tamással nyerte meg az együttes az Orosz Szuperkupát is múlt szerdán.

Csoportbeosztás

A csoport:

Metz HB (francia), Rosztov-Don (orosz), Vipers Kristiansand (norvég), Esbjerg (dán), FTC-Rail Cargo Hungaria, CSM Bucuresti (román), SG BBM Bietigheim (német), Krim Mercator Ljubljana (szlovén)

B csoport:

SCM Ramnicu Valcea (román), Győri Audi ETO KC, Buducnost Podgorica (montenegrói), Borussia Dortmund (német), CSZKA Moszkva (orosz), Brest Bretagne (francia), Odense HB (dán), Podravka Koprivnica (horvát)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában