Emlékezés

2024.01.02. 08:00

Ez történt 2023-ban (7. rész, július)

Kisalföld.hu

Mészáros Krisztofer

03. Az MLSZ-ben elkészítették a Merkantil Bank Liga, NB II 2023/24. évi sorsolását. Eldőlt, hogy nyitófordulóban rendezik meg a győri derbit: a Gyirmót FC Győr az Alcufer Stadionban fogadja az ETO-t.

Az Európa Játékokon a győri Sipőcz Richárd és a koroncói Gyertyás Róza tagja volt a hetedik helyen végzett magyar cselgáncscsapatnak.

Gyertyás Róza

06. A Kékszalag Nagydíj a Balaton és a hazai vitorlázás legnagyobb ünnepének számít. Az 55. versenyen a Nautic 333-as osztályban induló Suttogón a hattagú legénységben szerepel a győri Badics László, aki huszadik alkalommal szállt vízre a Kékszalagon.

08. Nagy megtiszteltetés érte az Európa-bajnoki ezüstérmes tornászt, Mészáros Krisztofert, ugyanis bekerült a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságának Tehetség Plusz Programjába.

10. Bensőséges programokkal köszöntötték a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Abda SC-t.

Az olaszországi Auronzóban rendezett ifjúsági és U23-as világbajnokságon minden győri versenyző aranyérmet szerzett.

11. Az evezősök országos bajnokságán a Győri Atlétikai Club sporttörténelmi sikert ért el: a klub fennállása óta először nyert bajnoki aranyérmet a GYAC női nyolcasa. Az összesített pontverseny alapján idén is a győri klub lett a legeredményesebb, a klub vezetőedzője, Alföldi Zoltán pedig a legsikeresebb felnőttedző. Az ezekkel a címekkel járó vándorserlegeket Papp Oszkár szakosztályvezető vette át. 

12. Neves szerb szaktanácsadót szerződtetett az ETO FC. Slavoljub Muslin személyében rutinos szakember fogja segíteni a szakmai munkát az első csapatánál. A 70 éves  vezetőedző ezúttal szakmai tanácsadóként dolgozik. Legjelentősebb állomáshelye hazája válogatottja volt, aminek élére 2016-ban nevezték ki, és irányításával a nemzeti csapat kijutott a 2018-as világbajnokságra.

Slavoljub Muslin

A női kézilabdázás növekvő számú szurkolótábora hosszú ideje vár rangosabb eredményre: a 2022-es kontinenstornán a 11., előtte egy évvel a spanyolországi világbajnokságon a 10. helyen végzett a válogatott, 2017-ben pedig az eddigi legrosszabb, a 15. hely jutott a mieinknek a németországi vb-n. A legjobbak húsztagú kerete – közöttük három győri, illetve három mosonmagyaróvári játékossal – hétfőtől Győrben kezdte meg felkészülését a küszöbön álló fontos feladatokra.

14. A Magyar Bowling Szövetség a sportág további népszerűsítése érdekében vidéken is rendez versenyeket. Így esett a választás a soproni helyszínre, a városban ugyanis jelentős gyökerekkel rendelkezik a sportág (Magyarországon negyedikként alakult meg a Soproni Bowling Egyesület.). Az Allstar Centerben  több napon át tartó nemzetközi versenyen 54-en álltak rajthoz három kategóriában.

15. A dél-koreai Daeguban rendezték meg a Nemzetközi Gyermek Játékokat, amelyen Sopront atléták, kosarasok és teniszező fiatalok képviselték. Kótai Luca és Fizel Laura párosa bronzérmes teniszben.

16. Rasovszky Kristóf ezüstérmet nyert a nyílt vízi úszók 10 kilométeres vasárnapi versenyében a fukuokai olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságon, ezzel hivatalosan is megszerezte az ötkarikás indulási jogot.

18. Nagy célokért küzd újra az Audi ETO: a bajnokságban a címvédés, a Magyar Kupában pedig a trófea visszaszerzése a csapat célja. A zöld-fehérek megkezdték a felkészülést az új idényre.

A Somogyi Elektronic-GYAC háromszoros címvédő csapata az MTK-val csapott össze a férfi teniszezők hazai szuperligájának döntőjében. Drámai mérkőzésén a párharcot a fővárosiak nyerték 5-2-re. Összességében emelt fővel zárták a győri teniszezők az idei sorozatot; három meghatározó teniszezőjük sérülése ellenére jutottak a döntőbe. 2017 óta pedig mindig a három legjobb magyar csapat között végeztek: a mérlegük négy arany- és három ezüstérem.

A magyar női junior kézilabda-válogatott hibátlan teljesítménnyel lett aranyérmes a romániai korosztályos Európa-bajnokságon. Győrből Farkas Júlia és Kövér Luca, Mosonmagyaróvárról Varga Emília volt tagja a keretnek.

20. Csapatban negyedik lett a koreai junior világbajokságon Laczik Dávid a Győri LK sportlövője.

21. Betöltötte hetvenedik életévét Póczik József, az ETO egykori legendás futballistája.

A Fábián Bettina, Olasz Anna, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid összeállítású magyar váltó ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók 4x1500 méteres csapatversenyében a fukuokai vizes világbajnokságon.

22. Koszorúzást tartottak Fehér Miklós sírjánál az ETO FC képviselői. A klub saját nevelésű játékosa akkor lett volna 44 éves.

24. Nagy meglepetésre visszalépett a labdarúgó megyei első osztálytól a nagy múltú SFAC 1900. Sok futballista távozott a piros-fehérektől, akiket nem tudtak pótolni.

Jakabos Zsuzsanna, a Győri Úszó SE versenyzője a 9. világbajnokságán szerepelt Fukuokában – és ezzel új rekordot állít fel a magyar úszósportban. Eddig Cseh Lászlóval és Hosszú Katinkával állt holtversenyben (8-8 szerepléssel).

Jakabos Zsuzsa

25. Európai Egyetemi Játékok: két aranyérmet szereztek a Széchenyi István Egyetem dzsúdósai. A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói nagyszerű sikereket értek el a eselgáncsversenyén. A felsőoktatási intézmények Európa-bajnokságán Sipőcz Richárd a +100, míg Vida András a +60 kilogrammos súlycsoportban diadalmaskodott, így a győri küldöttség két aranyéremmel zárta a viadalt.

A Debreceni Egyetem főépülete előtt rendezték meg a 3x3-as Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságot, negyven csapat részvételével.  A női mezőnyben a Széchenyi István Egyetem is szerepelt, a csapatot az UNI Győr 3x3-as magyar bajnokságon ezüstérmes együttes játékosai alkották: Bánszegi Borbála, Szűts Boglárka, Horváth Dóra és Perl Zsófia a nyolcadik helyen végzett.

29. Visszavonulásuk alkalmából Priskin Tamást, Elek Ákost és Nikolics Nemanját köszöntötték az MLSZ-ben. A szövetség nevében Berzi Sándor alelnök és Vági Márton főtitkár adta a három játékosnak Csányi Sándor MLSZ-elnök köszönő levelét.

A WNBA-ben szereplő Connecticut Sun a napokban hivatalos felületein jelentette be, hogy szerződtette Határ Bernadettet, a Sopron Basket magyar válogatott centerét.

Varga Zsófia 15 év profi kosárlabda után hivatalosan is visszavonul a sporttól. A 75-szörös válogatott játékos magyar bajnokként és többszörös érmesként hagy fel a kosárlabdával. A továbbiakban a győri NB I/B-s és egyetemi együttes csapatvezetőjeként folytatja.

30. Címét megvédve aranyérmet nyert a magyar női kardcsapat a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.  A Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna összeállítású válogatott megérdemelten végzett az élen.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában