Triatlon

2023.11.30. 12:34

Az aktív versenyzők között világcsúcstartó a győri Rokob József

A korábbi években többször is bizonyította már Rokob József, hogy rendkívül kitartó, erős akaraterővel bír, hiszen az ultratriatlon sportágban csakis az emberfeletti teljesítmény számít, ennek megfelelően és ennek szellemében készül minden versenyére.

Kisalföld.hu

Rokob József (középen) az egyik verseny utáni eredményhirdetést követően.

Tíz éve, 2013-ban nyert már harmincszoros Ironman versenyt (30 napon át 30 Ironman táv) az olaszországi Garda tó környékén a győri Rokob József. Ezután a NASA szakemberei is szerették volna vizsgálni extrém állóképességét.

Az Enduroman-sorozaton belül teljesítette az Arch 2 Arc elnevezésű viadalt is, amely a londoni diadalívtől egészen a párizsi diadalívig tartott, amelyen belül a 140 km futás és a 290 km kerékpározás között rendkívül erős áramlatok melletti, tizenhét órán keresztül tartó 40 km úszás jelenthette számára a kihívást a La Manche csatornán.

– Több kisebb triatlon- és futóversenyen is elindultam idén – kezdte éves visszatekintését az immár három gyermekes sportember. – Ezek többségén csak a formába hozás és az állóképesség szinten tartása volt a cél. Ilyen volt a Pécs–Harkány közötti 25,7 km, valamint a Miskolc–Kassa közti 117 km távolságú viadal, valamint teljesítettem több félmaratont is. Május végén volt az első igazán említésre méltó megmérettetés a brazíliai Buzios városában, amely Rio de Janeirótól 170 km-re található. Ez már a Nemzetközi Ultratriatlon Szövetség által szervezett verseny, a Világkupa-sorozat tízszeres távját magában foglaló egyik állomása volt. A Deca Ironmanen legjobb európaiként egy kolumbiai mögött, megelőzve egy brazil versenyzőt, ezüstérmet szereztem. Ez volt Dél-Amerika legnagyobb, leghosszabb távú ultratriatlon versenye. Meg kellett küzdeni az elemekkel, hiszen a harmincöt fokos meleg mellett napokig tartó eső és orkánerejű szél nehezítette a versenyt. Olyan zavaros vízben kellett úsznunk, hogy az ember a saját tenyerét sem láthatta maga előtt, a kerékpáros etapot egy gokartpályán jelölték ki, ahol tizenhárom 180 fokos kanyar volt, nem lehetett haladni úgy, ahogyan szerettünk volna. Júniusban, Colmarban volt még egy folyamatos ötszörös verseny, ahol egyben vannak a távok, vagyis a 19 km úszás, a 900 km kerékpározás és 211 km futás. Mindent úgy csináltam, mint máskor, de talán a két verseny közelsége miatt ezt fel kellett adnom, hiszen ezeken összesen 2700 km volt a kerékpáros táv, ami nagyon megterhelő volt. Többet vesztettem volna a folytatással, így tudatosan, a későbbiekre való tekintettel döntöttem úgy, hogy a maradandó sérülés elkerülése érdekében abbahagyom a versenyt.

A feladás miatti lelki sebek, valamint a fizikai sérülések múlásával természetesen Rokob József is alig várta az újabb lehetőséget az ismételt versenyzésre.

– Augusztus végén a svájci Buchs városában rendezték meg a szokásos Swissultrát, ahol korábban már 2019-ben arany-, 2022-ben ezüstérmet is szereztem a tízszeres távon. A mostani ötszörös verseny volt, ahol a második helyezett előtt közel 23 órával célba érve végeztem az élen. A többi, kisebb felhozó verseny mellett konditermi edzésekkel és tollaslabdázással próbálom edzésben tartani magamat.

A győri ultratriatlon versenyzőt kíváncsian kérdeztük a jövő évi folytatásról, amivel kapcsolatban nem kellett csalódnunk, hiszen már az elhangzott számok is elismerésre méltók.

– Természetesen jövő júniusban visszamegyek Colmarba, ahol korábban fel kellett adnom a versenyt. Ezért dupla motiváció vezérel az ötszörös Ironman-távon. Tervezem, hogy augusztusban, Észtországban egy tízszeres versenyen is elindulok. Szeptemberben szeretnék részt venni a Garda tó mellett ismételten megrendezendő harmincszoros viadalon, amelyen korábban sikerült győztesként ünnepelnem. Az október közepéig tartó versenysorozat mottója: „A legnagyobb esemény a kitartási sport történelmében”.

Jelenleg az is büszkeséggel tölthet el, hogy mivel már többen visszavonultak, így az aktív versenyzők között világelső vagyok az eddig teljesített 157 Ironman-táv teljesítésével.

Szerencsére adottságom és tehetségem is van hozzá, hogy folytassam, mi több, még ennyi idősen is érzek magamban tüzet a folytatáshoz, és a versenyek során örömet szerez az is, hogy segíthessem társaimat, akik ellenfeleim is egyben.

Dr. Barthalos István, Rokob József edzője így nyilatkozott tanítványa idei szezonjáról: – A beletett munka megtérült, a célok teljesültek, a jövő évi főverseny a Garda tó körüli harminc nap, harminc ironman világbajnokság lesz, ahol jelen pillanatban versenyzőm tartja a világcsúcsot. Fontos volt, hogy Józsi számára idén találtunk egy nagyon jó kiegészítő sportágat, a tollaslabdát, ami a monoton edzések mellett megfelelő kikapcsolódást tud nyújtani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában