kisalfold.hu podcast

2023.09.28. 07:05

Kutyás sport - Hódít a flyball Sopronban is - fotók, videó

A kutyás sportok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte. Talán az egyik legismertebb ezek közül a flyball, amely Sopronban is egyre többeket vonz. A pályán fantasztikus közösség jön össze és nem mindennapi élményt és kikapcsolódást nyújt gazdának és kutyának egyaránt.

Varga Henrietta

Gulyás László, a Hellodogs Flyball Team vezetője - Fotó: Szalay Károly

- A flyball az egyik legnépszerűbb kutyás csapatsport, négy kutya és négy felvezető fut egy akadálypályán. Egy lámpára indul a verseny és egy másik csapat ellen futunk. A kutyának át kell ugrania négy akadályon, a flyballgépből ki kell vennie a labdát és azzal együtt kell visszafutnia, hogy a következő kutya váltani tudja. Aki hiba nélkül teljesíti a pályát, az nyeri a futamot - kezdte Gulyás László a Hellodogs Flyball Team vezetője.

Hallgassa meg!

Egy kutya kiképzése körülbelül fél-egy évet vesz igénybe, nincs fajtához kötve, bármelyik kisállat megtanítható rá, bár leginkább a közép,- és kistestű kutyákkal űzik ezt a sportot - tudtuk meg a szakembertől. - A kutyának először meg kell tanulnia az akadályfókuszt és azt, hogy a labdát visszahozza. Amennyiben a kutya és a felvezető hibázik - esetleg korai a rajt vagy az állat az akadály mellett fut - , korrigálnia kell a hibát, ami időveszteséggel jár - mondta.

- Körülbelül tíz éve találkoztam először flyball edzéssel és már akkor megfogott a hangulata. A csapat együtt dolgozik, a sikereket is közösen érjük el és ennek megvan a maga varázsa. Sopronban évek óta jelen van a flyball, az utóbbi időben egyre népszerűbb. Örülünk annak, hogy mindig többen látogatnak ki az edzéseinkre és csatlakoznak hozzánk. Nem csak versenyzés szintjén, hanem hobbiszinten is űzhető, ami kutyának és gazdának is egyaránt jó. A munka során fontos a határozott motiváció, a kutya irányítása, dolgozik az adrenalin, ami bizony hanggal jár - tette hozzá.

A közelmúltban Tápiószentmártonban rendezték a flyball Európa-bajnokságot, ahonnan a soproni Hellodogs Flyball Team két Európa-bajnoki címmel térhetett haza.

Az Európa-bajnokság a flyball ünnepe, ahol nem csak a sportág szeretete, hanem a kutyák iránti feltétel nélküli szeretet is jelen van. Idén nyolc ország, közel száz csapata versenyzett a Kincsem Lovasparkban, mi pedig tele motivációval álltunk rajthoz. Titkon számítottunk a győzelemre és hatalmas öröm, hogy végül sikerült

- zárta a beszélgetést.

A bajnokságot követően az egyesület tagjai Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesültek, amelyet Farkas Cipriántól, Sopron polgármesterétől vehetett át a csapat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában