Női kosárlabda

2023.08.15. 17:53

Elkezdte az edzéseket a bajnoki címvédő Sopron Basket női csapata

Kedden megkezdte a felkészülést a Sopron Basket női együttese a 2023/24-es évadra. Mint ismeretes, a nem egészen másfél éve még Euroligát nyerő, bajnok és kupagyőztes együttes a következő szezonban nem indul a nemzetközi porondon.

Kisalföld.hu

Vannak hiányzói a soproniaknak, de sok fiatal is megkezdte a munkát a csapattal.

Fotó: Gazsovics Krisztián

A felkészülés kezdete előtt a soproni csapat szakvezetője, Gáspár Dávid nemzetközi edzőtovábbképzőn vett részt a macedóniai Szkopjéban. Ennek kapcsán a csapat vezetőedzője elmondta: bár voltak, akik hírből ismerték, és tudták, hogy Euroliga-győztes edző, ám a férfivonalról érkező edzőkollégák, férfi Euroliga-csapatok előadást is tartó szakvezetői között voltak, akik feltehetően a női szakágat kevésbé követve nem tudták, milyen sikeres.

Magáról a továbbképzésről Gáspár annyit mondott: érintőlegesen a felnőttkosárlabdáról is esett szó, elsősorban azonban a fiatalok képzése volt a fókuszban.

Mint a soproni szakvezető kiemelte: sok érdekes, hasznos információra tett szert, amelyeket reméli, hogy már csak azért is hasznosítani tud majd, mert a következő szezonban néhány rutinos, tapasztalt kosaras mellett rengeteg lesz a fiatal a keretben.

Ahogy a korábbi szezonokban, a felkészülés kezdetén ezúttal is voltak hiányzói az együttesnek. Határ Bernadett és Turner Yvonne WNBA-csapata a napokban találkozott egymással a tengerentúli profibajnokságban, ők kint játszanak. Az egyik új játékos, Papp Klaudia, valamint a soproni nevelésű és hosszú távollét után az előző élvadban hazatérő Böröndy Vivien pedig a 3×3-as szakágban szerepelt, de ők hamarosan bekapcsolódnak a munkába. Rajtuk kívül még vannak, akik az utánpótlás-válogatottban szerepelnek vagy szerepeltek – ők is hamarosan csatlakoznak.

A szezonnal kapcsolatos elvárásokról Gáspár Dávid korábbi szokását megtartva ezúttal sem mondott konkrét, helyezésszámban meghatározott célt, de szakmai elvárásokat igenis megfogalmazott. Ahogy mondta, kettős célja lesz a szezonnak. Az egyik fő csapásirány a fiatalok fejlesztése, az, hogy sok játéklehetőséget kapjanak, hogy – bizonyos határokon belül – hibázhassanak is, a másik pedig a profiszemlélet, -mentalitás, ahol az eredményesség, a minél több győzelem megszerzése, a minél jobb szereplés igenis elvárás. A most következő évad nagy kihívása lesz, hogy törekedve a két fő feladat teljesítésére, megtalálja a szakmai stáb az egyensúlyt.

A soproniak a felkészülés során több edzőmérkőzést is játszanak.

A program – Szeptember 8–9., péntek-szombat: BK Zabiny Brno–Sopron Basket. Szeptember 13., szerda: Sopron Basket–SERCO UNI Győr (Krasznai Ferenc-emlékmérkőzés). Szeptember 17., vasárnap: Sopron Basket–Piestanské Cajky. Szeptember 23., szombat: SERCO UNI Győr–Sopron  Basket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában