Atlétika

2023.03.27. 10:43

Sikerekkel zárták a Győri AC atlétái a fedett pályás szezont

Eredményesen szerepeltek a Győri AC átlétái a közelmúltban rendezett fedett pályás országos bajnokságokon. Ezekkel a viadalokkal le is zárult a szezon ezen része, a folytatásban majd szabadtéren versenyeznek az atléták.

kisalfold.hu

Az ötpróbában aranyérmes U16-os lánycsapat, Sipos Veronika, Polgár Zsófia, Tolnay Réka, Bajnok Alíz, középen Kószás Kriszta vezetőedző.

Fotó: GYAC

A Budapesten rendezett szenior fedett pályás magyar bajnokságon hat győri atléta versenyzett, és összesen nyolc érmet szerzett. Samu József (M55 kategória) súlylökésben 12,06; távolugrásban 4,25 méterrel győzött. Második lett Ring Viktória (W40) 60 méteren (ideje: 9,60 mp) és Mika Norbert (M45) távolugrásban (4,86 m). Bronzérmet szerzett Ring Viktória (W40) távolugrásban (3,58 m), Puskás István (M35) 60 méteren (8,25 mp), Joó Balázs (M50) súlylökésben (9,77 m) és Szomszéd Máté (M35) szintén súlylökésben (6,97 m).

Mika Norbert (M45) 60 méteren (8,38 mp) egy ötödik hellyel járult hozzá a győri eredménylistához.

Kiss Dániel szakosztályvezető úgy fogalmazott: „Nem csak a fiatalokra fektetünk nagy hangsúlyt, az idősebb atléták és a szülők bevonásával működik egy szeniorcsoportunk is. Örülünk, hogy közülük egyre többen jelzik, hogy indulnának versenyeken.”

A fedett pályás összetett ob-n sem maradtak el a győri sikerek. Az U14-es és az U16-os korosztály állt rajthoz, a fiatalabb korosztálynak négy-, a serdülőknek ötpróbában kellett megküzdeniük – egyéniben és csapatban egyaránt – a magyar bajnoki címekért. A GYAC atlétái itt is nagy létszámban neveztek a versenyre, futásban, ugrásban és dobásban is megméretették magukat, és igyekeztek minél több pontot gyűjteni az előkelő helyezések érdekében. 

A győri indulók közül az U16-os korosztályú lánycsapat nem talált legyőzőre, szoros versenyben újabb bajnoki címnek örülhetett. A fiúk is kitettek magukért, a sok egyéni csúcsnak köszönhetően a dobogó harmadik fokára állhattak fel.

Egyéniben sem maradt el a siker, a fiúk az U14-es és az U16-os korcsoportban is bronzérem megszerzésével zárták a bajnokságot.

Eredmények: 1. U16 ötpróba lány csapat (Sipos Veronika, Polgár Zsófia, Tolnay Réka, Bajnok Alíz) – 9717 pont; 3. Horváth Márton (U14, négypróba C) – 2025 pont; 3. Takács Levente (U16, ötpróba) – 2923 pont; 3. U16 ötpróba fiú csapat (Takács Levente, Kapuy Ádám, Bokros Bulcsú, Horváth Áron) – 8067 pont

„Korábban az U16-os ob-n Sipos Veronika magyar bajnok lett egyéniben. Tulajdonképpen ez a két korosztály tartotta a február eleji formát, többen egyéni csúcsot értek el most is, szóval biztató időszakon vagyunk túl” – értékelt Kiss Dániel.

A fedett pályás a para ob-vel zárult, ezen a GYAC két versenyzővel vett részt. Árpásiné Varga Márta és Szomszéd Máté egyaránt súlylökésben lett országos bajnok kategóriájában, ráadásul mindketten új egyéni csúccsal, varga 6,51, Szomszéd 8,27 métert dobott.

Az atlétákra az elkövetkezendő időszakban edzőtáborok és nemzetközi versenyek várnak, hogy teljesítsék az idei vb-szinteket.

Szomszéd Máté a héten horvátországi edzőtáborba utazik, ahol a tokiói paralimpiai bajnokhoz Ivan Katanusic diszkoszvetővel készül. Áprilisban a paraszövetség által szervezett edzőtábor lesz Tatán, ahol mindkét versenyző részt vesz, majd Szomszéd Máté montenegrói edzőtáborban készül. A következő verseny május 11. és 14. között jesolói para Grand Prix lesz, majd a csehországi versenysorozaton is pontokat lehet gyűjteni. A cél, hogy a júliusi, párizsi para-vb-re teljesítsék a versenyzők a szintet.

Horváth Márk a fedett pályás szezonban – különösen a felnőtt ob-n – elért eredményével meghívást kapott a portugáliai Leira városában megrendezett dobó EK-ra. Az indulók súlylökésben, diszkoszvetésben, gerelyhajításban és kalapácsvetésben mérették meg magukat. A fiatal győri atléta elsőévesként az U23 korosztályú versenyzők között dobott, már szabadtéren. Eredményben a kitűzött célt alul múlta, első lökése után, ami 15,73 méter volt, nem tudott már javítani, érvénytelen kísérleteknek köszönhetően. Horváth Márkra rövid pihenő vár, majd a montenegrói edzőtáborral folytatja a felkészülést az U23 Európa-bajnokságra.

„Január közepe óta tartó, minden hétvégét elfoglaló sorozaton vagyunk túl, ezzel lezártuk a fedett pályás szezont, a legjobb öt egyesület között végeztünk az országban minden eredmény összesítése alapján, ezzel felülmúltuk az előző évet. Most rövid pihenő vár a sportolókra, majd az edzőtáborokkal elkezdjük a felkészülést a szabadtéri szezonra. Az első verseny május elején várható, júniustól pedig következnek az országos bajnokságok, melyeken szeretnénk jól szerepelni” – fogalmazott a szakosztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában