Akrobatikus kosárlabda

2022.10.21. 06:07

Péter első győri válogatottként a Hősök terén zsákolt - videó, fotók

Győri játékost, Selyem Pétert választottak vidékről elsőként a magyar akrobatikuskosárlabda-válogatottba.

Szeghalmi Balázs

Selyem Péter a levegőben "repül" a gyűrű felé a Hősök terén. Fotó: Nagy Attila

  • A kosárlabda leglátványosabb elemét, a zsákolást artistamutatványokkal ötvöző Face Team Győr közösség évek óta kitartó munkáját címeres mezzel ismerték el a hazai pontozóbírók.
  • A 17 éves Selyem Péter a nyolcfős magyar válogatott tagjaként több száz néző előtt, Budapest szívében mutathatta be különleges trükkjeit rangos nemzetközi tornán.

Címeres mezben a Budunkpest

Az utcai kosárlabdázás egyik magyarországi ünnepe a Budunkpest (az ötletes szójátékban angolul szerepel a zsákolás – a szerk.), amelyet hagyományosan őszre időzítenek a szervezők. A több mint három évtizedes múltra visszatekintő extrém sport értékét nehéz vitatni – aki ezt teszi, próbáljon csak 4–5 méter magasban „repülni” a gyűrű felé –, a látványos trükkök vonzzák és szórakoztatják a közönséget. Nem a véletlen számlájára írható tehát, hogy az idei show-ra is rengetegen voltak kíváncsiak.

Ráadásul a fővárosi seregszemlére olyan kosárlabda-nagyhatalmakat sikerült megnyerni, mint az Egyesült Államok és Szlovénia. LeBron James és Luka Doncic hazájában az akrobatikus kosárlabda is jelentős népszerűségnek örvend, mint ahogyan hazánkban is egyre többen teszik próbára magukat a minitrambulinról elrugaszkodva.

Jégkorongról váltott

A Face Team Győr első felnőttválogatottja, Selyem Péter 6 éves kora óta sportol. A kiváló fizikai adottságokkal rendelkező fiatalember közel egy évtizeden át jégkorongozott, majd egyre szorosabb barátságot kötött az akrobatikus kosárlabdával. „A családi sporthagyományok nálunk a jéghez kötődnek, vagyis nem volt könnyű azt mondani: ezentúl az akrobatikus kosárlabdára fókuszálok. Annyira megszerettem azonban ezt a kreatív játékot, hogy bizonyos idő után nem volt kérdéses számomra, melyik sportágat vegyem komolyan” – kezdte a magyar válogatott egyedüli vidéki tagja.

„Amikor nyár elején hívtak a csapatba, nagyon örültem a lehetőségnek és persze a kihívásnak is. A vakáció alatt naponta ingáztam Győr és a főváros között, ám úgy voltam vele, hogy ha megkaptam az esélyt, akkor élek vele. A többi válogatott srác segítette a beilleszkedést, én pedig alapból csapatembernek vallom magam. Az akrobatikus kosárlabdában könnyen repítheti a fantáziája az embert, de az egyéni érdekeknél sokkal fontosabb, hogy pontosak legyenek a passzok, jól add folyamatosan kézre a labdát a társaknak” – hallottuk Selyem Pétertől.

A 17 éves győri játékost választottak vidékről elsőként a magyar akrobatikus kosárlabda válogatottba.
Fotós: Huszár Gábor

Kőkemény edzések a kánikulában

A kánikulában tartott edzéseknek meglett az eredménye, a Hősök terén rendezett viadalon brillírozott a magyar válogatott. „Motiválóan hat rám, ha népes közönség előtt játszhatok. Úgy érzem, minden trükkből kihoztam a maximumot. Indultam az egyéni zsákolóversenyen is, itt maradt bennem némi hiányérzet, a koreográfiák sikerülhettek volna jobban is” – hallottuk a Prohászka-iskola érettségi előtt álló diákjától. Összességében minden dicséretet megérdemel a magyar csapat, hisz az amerikaik mögött a dobogó második fokára állhattak fel akrobatikus kosárlabdázóink.

Selyem Péter nyáron napi szinten edzett a magyar válogatottal, most elsősorban tanulmányaira koncentrál.
Fotós: Huszár Gábor

Csapatszellem

„Büszkék vagyunk Péter sikerére. Most fordult elő először, hogy az egyik tanítványom meghívót kapott a profik közé, ez a közösségünknek is elismerés. A játékosaink mindig újabb és újabb trükköket találnak ki. Ennek a pozitív hozzáállásnak és a kiváló csapatszellemnek köszönhető, hogy szerte az országban egyre több településen ismernek minket” – mondta Perjámosi Richárd, aki 2010 óta vezeti a Face Team Győrt.

„Péternek minden esélye megvan arra, hogy még hosszú évekig magára ölthesse a címeres magyar mezt. A fő erőssége, hogy mindig valami szokatlan, egyedi megoldáson töri a fejét” – hallottuk Kriston Emmától, a győri csapat másik edzőjétől.

A Face Team Győr tagjai természetesen szurkoltak csapattársuknak a Budunkpesten, sőt, az amatőrök között ők is elkápráztatták produkciójukkal a nézőket.

Hívták az Egyesült Államokba

A győri fiatalember tehetségére külföldön is felfigyelték, hívták az USA nyugati partjára játszani. Felléphetett volna többek közt Los Angelesben, a világhírű Cirque du Soleil előtt. Egyelőre azonban a tengerentúli fellépések a távoli jövőt jelentik, Péternek most a tanulás az első. Fő célja, hogy érettségi után felvegyék a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre.

Selyem Péter a levegőben "repül" a gyűrű felé a Hősök terén. Fotó: Nagy Attila

Rekordot érő szaltó félcsavar

Selyem Péter nevéhez egy csúcs is kötődik. Jelen állás szerint ő a világon az egyetlen akrobatikus kosárlabdázó, aki szaltó félcsavar közben, a levegőben négyszer vette át a labdát a lábai között. Ezt a különleges trükköt Önök is megnézhetik videós riportunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában