Akrobatikus zsákolások

2021.11.27. 05:57

A levegő urai – Ismerjék meg a trükkgyáros győri kosárlabdazsonglőröket – videó, galéria

A kosárlabda- és különösen a Michael Jordan-rajongók bizonyosan felszisszennek felső címünkre, hisz a levegő koronázatlan urának az egykori chicagói főbikát kiáltotta ki a világ. Más kérdés, hogy az akrobatikus kosárlabdát játszó Face Team Győr szenzációs trükkjeire minden bizonnyal még Jordan is elismerően csettintene.

Szeghalmi Balázs

Barnabás úton a gyűrű felé. Fotók: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

Többfordulatos szaltók után jöhet a hálószaggatás

Mielőtt képzeletben meglátogatjuk a huszonöt tagból álló közösség adyvárosi edzését, röviden lássuk, mit értenek akrobatikus kosárlabdázás alatt. Nem meglepő módon a tengerentúlról, az Egyesült Államokból indult hódító útra ez az extrém sport több mint négy évtizede.

Szinte artistamutatványokkal, mozdulatokkal, többfordulatos szaltókkal ötvözik a kosárlabda messze leglátványosabb elemét, a zsákolást. Utóbbi sokunknak gyerekkori álma – vagy olyan bakancslistás pontja, amely jó eséllyel soha nem valósul meg –, ám minitrambulin segítségével a Face Team Győr sportolóinak rutinfeladat.

Csapatjáték

„A show-elemek talán elterelik a figyelmet arról a klasszikus tanulságról, hogy az akrobatikus kosárlabdázás is alapvetően csapatsport. Hiába atletikus, robbanékony, ruganyos valaki, ha nem képes az összjátékra.

A legnehezebb, többemberes mutatványokban az a lényeg, hogy tudjunk figyelni a másikra. Némelyik mutatványunk sikere vagy kudarca szó szerint hajszálon múlik. Hiába volt négy milliméterre pontos a passz, ha a befejező játékosunk picit pontatlanul kapja a labdát. Utóbbi esetben nincs mit tenni, újra kell kezdeni a gyakorlatot” – mondta Perjámosi Richárd.

Magyar bajnokok

A Face Team Győr edzője 2010 óta vezeti a kisalföldi csapatot. „Az elmúlt évtizedben szép sikereket értünk el. Nulláról építkezve jutottunk el az összetartó közösségig. Ha a járványhelyzet engedi, gyakran járunk fellépésekre hétvégenként. Idén meghívást kaptunk az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára is. Több száz négykarikás munkatárstól kaptunk elismerő szavakat és tapsot” – elevenítette fel 2021 egyik csúcspontját Perjámosi Richárd.

Az akrobatikus kosárlabda természetesen sportértékkel is bír, folyamatosan szerveznek versenyeket hazánkban. A Face Team Győr a 2020/21-es szezonban az U18-as korosztályban magyar bajnoki címet szerzett. A csapatnak vannak kisiskolás tagjai is. Ők amellett, hogy jó eséllyel egész életükben megtanulnak csapatban gondolkodni, mozgáskoordináció terén profitálnak rengeteget az akrobatikus kosárlabdából.

„Imádom ezt a kreatív játékot”

Utóbbi játék – szemben a hagyományossal – nem csupán a nagyra nőtt égimeszelők kiváltsága, sőt, csajok is látogatják a tréningeket. Közülük Kriston Emma évek óta a társaság tagja, s emellett tart edzéseket is kicsiknek a Pálffy-iskola tornatermében. „Amikor megkérdezik, hogy miért választottam az akrobatikus kosárlabdát, mindig azt mondom: azért, mert ez a sport tele van klassz, vagány srácokkal. A viccet félretéve, imádom ezt a kreatív játékot. Mindig új trükkökön törjük a fejünket, mindig igyekszünk újdonságokat csempészni a műsorunkba és feszegetjük a határainkat” – hallottuk Emmától.

Nagy-Raffay Barnabást pár hálószaggató zsákolás után faggattuk. „Az akrobatikus kosárlabda összetettségét kedvelem. Ide nem elég a jó labdaérzék, ahhoz, hogy letegyél valamit az asztalra, minden területen fejlődnöd kell. Baráti társaság vagyunk, ha valami nem megy, akkor segítjük, biztatjuk egymást. Ez sem utolsó szempont” – búcsúzott a győri fiatalember.

Barnabás úton a gyűrű felé. Fotók: Huszár Gábor

Verseny szombaton

Akik élőben kíváncsiak az akrobatikus kosárlabdára, itt az alkalom. November 27-én, szombaton 10-15 óráig rendez versenyt a Face Team Győr a Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Technikum tornatermében (Földes Gábor u. 34-36.). A részvétel ingyenes, de védettségi kártyához kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában