25 éve történt

2022.08.06. 09:19

ETO: futball-láz őszi elsőséggel és szép emlékekkel - Fotók, videó

Újra futball-láz tombolt Győrött 1997 nyarán-őszén! Huszonöt évvel ezelőtt történt, jó tíz évvel a legendás Verebes-korszak után.

Papp Győző

Őszi bajnokként telelt az ETO, de a végén a dobogóról is lemaradt.

Az őszi elsőséggel hosszú idő után  a legszebb félévét produkálta a Győri ETO FC. A csapat a tavaszi folytatásban ugyan nem tudta megismételni ezt a varázslatos időszakot és végül a 4. helyen végzett a bajnokságban, ám így is emlékezetes korszakot hagyott maga mögött. 
A klub vezetése egy itthon újnak számított modellt hozott létre: Bicskei Bertalan szakmai igazgató és Reszeli Soós István vezetőedző irányította a munkát. 

Reszeli Soós István vezetőedző és Bicskei Bertalan szakmai igazgató.

A korábbi alapjátékosok közül Hámori távozott, erősítésként Vayer Gábor, Bodor István és Gögh Árpád érkezett. 

A bajnoki nyitányon még csak 2000 néző foglalt helyet a  Zalahús-ZTE elleni összecsapáson (2–1), aztán a következő sikerek hatására egyre többen voltak kíváncsiak a csapat mérkőzéseire. Az első hét meccsét zsinórban megnyerte az  ETO. A Vác (2–1), az UTE (3–2), a Diósgyőr (1–0) legyőzése után az 5. fordulóban a Hungária körútra szólította a sorsolás a  zöld-fehéreket. Ide már 2000(!) győri szurkoló kísérte el a csapatot. Az MTK mintegy 20 pernyi játék után 2–0-ra vezetett, az ETO innen fordított és győzött. A győrieknek csodálatos szombat este legszebb jelenetét azóta is sokan nézik meg az interneten: a 38. percben Fodor Tibor végezhetett el szögletrúgást a bal oldalról, a labdája a jobbösszekötő helyén érkező Mracskó Mihály felé szállt, aki kapásból, 23 méterről hatalmas erejű lövést küldött a hazai kapu bal felső sarkába. Ezzel lett 2–2 és innentől  már megállíthatatlan volt az ETO (4–2).

A Gázszer elleni győri mérkőzésen már 12.000-en figyelték, amint Csató Sándor góljával 1–0-ra nyer a hazai együttes. A listavezető siófoki fellépésére autókaravánon és különvonaton több ezer győri szurkoló utazott el. A fergeteges buzdításnak is köszönhetően a csapat 3–1-re nyert és továbbra is százszázalékos teljesítménnyel vezette a táblázatot. Az első pontot a bajnokságban a Mezey György vezette BVSC-Zugló szerezte (0–0) az ETO ellen (10.000 néző). 

Ez csak pillanatnyi megtorpanás volt, mert tovább robogott az ETO-expressz: Ecker-Stadler (1–0), Haladás-Milos (3–0), majd két döntetlen: Vasas (1–1), DVSC-Epona (1–1), az első vereséget a Ferencvárostól szenvedte el a csapat (0–1). A hajrában legyőzte a Békéscsabát (1–0), s talán kissé már fáradva ikszelt a Videotonnal (0–0) és a Kispest-Honvéddal (0–0). A zárókörben azonban győzött Tiszakécskén (2–1) és 2000 szurkolója  jelenlétében ünnepelhette az őszi elsőséget. 

A téli szünetben jelentős változás történt a klubnál, Bicskei Bertalant a válogatott szövetségi kapitányává nevezték ki, ezért féléves sikeres munkálkodás után távozott Győrből. A játékosok közül Belgiumba szerződött Puglits Gábor, hazatért viszont Dél-Koreából Somogyi József. Márciusban Garami József lett az új szakmai igazgató.

Az UTE elleni rangadón 15.000-en szurkoltak a lelátón, végül 1–1-es végeredmény született. Tavaszra visszaesett az addig kiválóan menetelő ETO, több vereséget szenvedett és bár jól hajrázott, mert az utolsó három mérkőzését megnyerte, az már csak a negyedik hely eléréséhez volt elég. A csodálatos ősz után kevesen gondolták, hogy a bajnokság végén érmet sem tud szerezni a Rába-parti gárda. 
Említést érdemel még a 100. ETO–FTC NB I-es mérkőzés,  amelyet május 9-én 28.000 néző előtt játszottak Győrött. Ilyen sokan még a legendás Verebes-korszakban is ritkán voltak bajnoki mérkőzésen... A Fradi 3–2-re győzött és a sikerben főszerepet játszott az egykori győri kedvenc, Vasile Miriuta. Az ETO-ban Lakos Pál, Korsós György és Mracskó valamennyi mérkőzésen  játszott a bajnokságban, a házi gólkirály pedig Fehér Miklós lett 13  találattal. Az idény végén távozott Fehér, aki Portóba szerződött. 
 

Fehér Miklós akcióban a BVSC ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában