Giro Magyarországon

2022.05.06. 13:03

Drámai hajrá a nyitószakaszon, az ausztrál sprintkirály óriásit bukott - bejártuk a cél előtti 200 métert - videók, galéria

A Kisalföld helyszíni tudósítása a visegrádi célhoz közeli sajtóközpontból.

Szeghalmi Balázs

A holland Mathieu Van der Poel és az eritreai Biniam Girmay csatája a visegrádi trónért. A sprinterek vetélkedésének nagy vesztese, Ewan Caleb a földön. Fotó: RCS Sport

18.07 - Van der Poel nyerte a visegrádi nyitóetapot

A holland Mathieu van der Poel nyerte pénteken a Budapest és Visegrád közötti nyitószakaszt a Giro d'Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelynek első három etapját Magyarországon rendezik. Legjobb magyarként Valter Attila 29. lett.

Az etap a várakozásoknak megfelelően a visegrádi Fellegvárba vezető emelkedőn dőlt el, amelyen a szakaszsikerre előzetesen legesélyesebbnek tartott kettős, az eritreai Biniam Girmay és a flandriai körversenyt idén másodszor megnyerő holland vetélkedtek az elsőségért. Végül győzelmével utóbbi öltheti magára elsőként az összetett éllovasát illető rózsaszín trikót az idei kiíráson. Valter Attila a legjobbakkal együtt, a győztestől négy másodperccel elmaradva ért célba. A cél előtt pár száz méterrel az ausztrál Caleb Ewan óriásit bukott.

Szombaton újabb magyarországi etap, a 9,2 kilométeres budapesti egyéni időfutam következik, az első induló 14 órakor rajtol a Hősök teréről. A 105. Giro d'Italia mezőnye 3445,6 kilométert teker, amíg célba ér május 29-én a veronai időfutamon.

Giro d'Italia - Első szakasz - Budapest-Visegrád - fotó: Vasvári Tamás (MTI)

17.09 - Újabb videóval jelentkezünk

17.03 - Friss fotók

16.14 - Gyülekeznek a szurkolók Visegrádon

Egyre többen a cél melletti dombon...
... s akadnak alternatív helyszínek is.

15.57 - Világklasszisok a mezőnyben

Az utóbbi napokban rengeteg szó esett a három magyar versenyzőről (Valter Attila, Fetter Erik, Peák Barnabás), most tekintsünk ki a sztárokkal teletűzdelt mezőnyre.

A 2019-es Giro-győztes, Tokió olimpai bajnoka, Richard Carapaz az Ineos Grenadiers kapitánya. Wilco Keldermanban bíznak a legjobban a Bora csapatában, míg egy másik holland, a Giro 2017-es bajnoka, Tom Dumoulin a Jumbo-Visma elsőszámú embere.

A mezőnyben van a spanyol legenda, Alejandro Valverde, aki az idény végén visszavonul. Az ausztrál sprintkirály Caleb Ewan minden bizonnyal az idei Girón is több szakaszgyőzelmet arat majd.

Az kérdéses, hogy az olasz Vincenzo Nibali meg tudja-e szerezni pályafutása harmadik Giro-győzelmet - 36 évesen erre sok esély valószínűleg már nincs -, de a szicíliai bringással is kell számolni.

Rajtuk kívül a brit Simon Yatesre és Mark Cavendishre, valamint Valter Attila francia csapattársára, Arnaud Demarera érdemes figyelni.  

15.46 - 70 km-rel a cél előtt

A két szökevény, Mattia Bais és Filippo Tagliani előnye folyamatosan csökken, a karaván már csak bő két és fél percre van tőlük. Valószínűleg a mezőny hamarosan elkapja őket.

15.21 - A karaván Székesfehérváron

Fotó: MTI (Vasvári Tamás)

15.11 - Büfék kínálata Visegrádon, árak

Menüt bő 4000 ezer forintért kínálnak a befutó közelében, pulled porkos ("tépett húsos") szendvicsért 3190 forintot kérnek. Almás és meggyes pite 1090 forintba kerül.

14.42 - Játék Valter Attila dedikált mezéért

A részletekért ide kattintsanak.

14.31 - Egyes térségekben módosul a vonatok és a buszok menetrendje a Giro miatt

A Giro d'Italia magyarországi Nagy Rajtja miatt vasárnapig útlezárás és forgalomkorlátozás lesz érvényben a verseny által érintett útszakaszokon, erre tekintettel a MÁV-Start néhány vonata várakozásra kényszerül és hosszabb menetidővel közlekedik, a Volánbusz egyes járatai pedig nem, vagy terelt útvonalon és módosított menetrend szerint járnak - közölte honlapján a MÁV-csoport pénteken.

Mint írták, a buszbérletek több vasúti viszonylaton is érvényesek lesznek a hétvégén. A közúti lezárások miatt a MÁV-Start elfogadja a Volánbusz által kiállított, érvényes bérleteket pénteken a Budapest-Herceghalom-Bicske-Tatabánya és a Székesfehérvár-Martonvásár-Budapest vonalon, vasárnap pedig a Nagykanizsa-Gyékényes-Kaposvár, a Nagykanizsa-Balatonszentgyörgy-Kaposvár és a Keszthely-Balatonederics vonalon.

A kerékpáros körverseny miatt pénteken a Komárom-Esztergom vasútvonalon, vasárnap a Dombóvár-Gyékényes, a Kaposvár-Fonyód, a Balatonszentgyörgy-Tapolca és a Tapolca-Székesfehérvár vonalszakaszokon - a versenyzők biztonsága érdekében - eltérő időpontokban lezárások lesznek egyes közúti-vasúti átjáróknál. Emiatt több vonat a kereszteződés előtti vasútállomáson várakozik, csak a kerékpáros mezőny áthaladása után indulhatnak tovább. Az érintett vonatok utasainak eltérő mértékű, jellemzően 20-50 perccel - egyes járatok esetében 60-80 perccel - hosszabb menetidőre kell számítaniuk.

A buszokat érintő változásokról itt olvashatnak.

14.08 - Találkozás győri kerékpár-rajongókkal

Vesztergom Levente, Szalay Balázs és Vesztergom Barnabás (b-j) Győrből érkezett szurkolni Visegrádra. A srácok nagy bringások, a hangulatot remeknek találják, szerintük a Giro-érzés pár napra tényleg hazánkba költözött.

13.45 - Bejártuk a cél előtti szakaszt

13.09 - Hangulatképek a Duna közeléből - Giro-színben pompáznak a települések Esztergomtól Visegrádig

12.44 - Elindult a karaván

Pénteken dél után 20 perccel elkezdődött a háromhetes nagy tekerés, amelynek első három szakaszát rendezik hazánkban. A karaván a Hősök teréről rajtolt, majd átgurult a Szabadság hídon. A nyitóetap 195 km-es, ez az első alkalom, hogy Magyarországot érinti a háromhetes körverseny. A Giro 14. alkalommal rajtol Olaszországon kívül.

Előzetes - Bizakodó magyarok

A viadal nyitóetapjának keretében a 22 csapat 176 bringása 195 kilométert teker, a 900 méternyi szintkülönbséget tartalmazó szakasz során gyorsasági részhajrá Székesfehérváron és Esztergomban lesz, a visegrádi befutóra a negyedik kategóriás emelkedőn 17 és 17.30 között kerül sor.

Már a rajt előtt órákkal a Hősök terén gyülekezett a tömeg, amelyet a többi között gólyalábas zászlótáncosok és zsonglőrök szórakoztattak, de egy szponzori sátornál ki lehetett próbálni a kerékcserét is egy bringán, a kilenc másodperces rekordot egy cseh rajongó állította fel. A legnagyobb érdeklődés az aláírási ceremóniát övezte, amikor a bringások kézjegyükkel hitelesítik, hogy rajthoz állnak az adott szakaszon.

"Nincs mit stresszelni"

Hatalmas üdvrivalgást váltott ki, amikor a szokásoktól eltérően a ceremóniát megszakítva egyszerre állt a színpadra a három magyar induló, a két újonc, Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) és Fetter Erik (EOLO-Kometa), valamint a harmadik Giróján szereplő Valter Attila (Groupama-FDJ). A rajtnál is ők álltak az első sorba.

"Jól vagyok, nagyon várom az egész napot, nyugodt vagyok, nem érzem azt a stresszt, amit vártam" - fogalmazott a tavaly három napig az összetett elsőt illető rózsaszín trikót viselő Valter az MTI kérdésére. "Megtettem mindent, nincs mit stresszelni. Közben már nyilván izgulni fogok. De így, hogy most nem izgulok, talán ott se fogok."

Peák Barna szerepe

A Groupama-FDJ két opcióval rendelkezik, vagy Valter vagy a sprinter Arnaud Démare fog harcolni az elsőségért. "Közel sem én vagyok a leggyorsabb a mezőnyben, de nem is sprintbefutóra, hanem hegyi sprintbefutóra készülünk, ahol egy nagyobb boly fog küzdeni a győzelemért" - fejtette ki. 

A rendkívül izgatott Peák Barnabás az újságíróknak megerősítette:  a visegrádi emelkedőn az egész csapatuk az U23-as vb-ezüstérmes eritreai Biniam Girmay sikeréért dolgozik majd, akit rengeteg szurkoló kísért el a magyar fővárosba. "Nagyon nagy esélye van arra, hogy nyerjen, különleges lenne a csapatnak, ha rögtön az első nap fel tudnánk venni a rózsaszín trikót" - fogalmazott Peák, akinek az lesz a szerepe az emelkedőn, hogy a "felvezető vonatot" jó pozícióba hozza.

Fetter Erikkel szerződést hosszabbítottak

A friss, kétéves szerződéshosszabbítással rajtoló Fetter elmondta, szabad kezet kapott a befutóra, de a fő emberük a szakaszra Vincenzo Albanese, rá fog épülni az EOLO-Kometa, így nem mennek szökésbe.

"Nagyon örülök, hogy ennyire megbíznak bennem és megadják ezt a lehetőséget. Nyolcan, csapatként összedolgozva remélem, valami gyönyörűt érünk el a nap végén" - szögezte le Fetter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában