Jön a rózsaszín száguldás

2022.05.06. 08:11

Három magyarnak szurkolhatunk a Girón - pénteken rajtol a karaván a Budapest-Visegrád nyitóetapon - videó, sok-sok fotó

Hazánk eredetileg 2020 tavaszán lett volna házigazdája a Nagy Rajtnak, a Giro d’Italia első három szakaszának, ám a járvány miatt halasztották a viadalt. Az előttünk álló három napban végre vendégül láthatjuk a világ leggyorsabb bringásait. A karavánban három magyarnak – Valter Attilának, Fetter Eriknek és Peák Barnabásnak – szoríthatunk a minél előkelőbb helyezésekért.

Szeghalmi Balázs

Valter Attila a magyar szurkolók előtt szeretne jó eredményt elérni a Budapestről rajtoló Girón. Fotó: MTI

Fotó: Illyés Tibor

  • Három magyar indulóval, Valter Attilával, Peák Barnabással és Fetter Erikkel a mezőnyben rajtol Budapestről pénteken a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny.
  • A Giro nyitóetapján Budapestről Visegrádra teker a mezőny.

Jó befektetés

Noha hazánkban nincs olyan kultusza az országúti kerékpározásnak, mint Nyugat-Európában, úgy tűnik, „jó lóra” tettünk a Giro d’Italia-szakaszokkal. Tény, hogy a rendezés több milliárd forintjába kerül az adófizetőknek, ám az érem másik oldalán csúcskategóriás sporteseményt vásároltunk, amellyel sokat profitálunk.

Az olasz szervezők kétévente adják el a Nagy Rajtot (Grande Partenza) külföldi országnak, a „várólista” hosszú. Amikor 2016-ban Hollandiából startolt a mezőny, minden befektetett euró két és félszeresen térült meg úgy, hogy az olaszoknak már hat éve is „vastagon fogott” a ceruzájuk.

Hogy működik mindez? Egyrészt hatalmas a Giro nézettsége. 2019-ben öt kontinensen, 198 országban, 181 óra élő közvetítésben, 445 adásban követték figyelemmel a versenyt. Ez az óriási népszerűség a versenyt követően a turizmusban kamatozik. Ezért is szomorú, hogy Győr és Pannonhalma a 2020-as eredeti tervekhez képest végül kiesett a hazai etapok közül.

A magyar szakaszok

Már a Budapest–Visegrád nyitóetapon is izgalmas versenyben lesz részünk. Ez abszolút hazai pálya a legjobb bringásunknak, Valter Attilának. A magyar klasszis a mai napig szokott edzeni a Pilisben, az útvonal ennek megfelelően több ponton érinti Attila kedvenc emelkedőit a Dunakanyarnál. Pénteken rendeznek részhajrát Székesfehérváron és Esztergomban is. Innen pedig a negyedik kategóriás visegrádi emelkedőig már csak viszonylag kis távolságot kell legyűrniük a versenyzőknek, persze szigorúan az ő szintjükhöz viszonyítva. Szombaton a fővárosi időfutamon óriási hajszára van kilátás, miközben a belvárosi kör illusztris helyszíneken vezet majd.

A magyarországi Giro-szakaszok megkoronázása a „balatoni kör” lesz. Vasárnap Somogy szívéből, Kaposvárról rajtolnak a bringások. Ezen az etapon a nagykanizsai és badacsonyi részhajrá után nagyjából hat kilométerrel a füredi cél előtt a negyedik kategóriás tihanyi emelkedő jelenti majd a csúcspontot.

A pénteki szakasz 12.20-kor rajtol Budapestről, a szombati fővárosi időfutamon az első versenyző 14 órakor kezd tekerni, míg vasárnap Kaposvárról 12.25-kor startol a 184 fős mezőny. Olaszországban, a kerékpársport egyik fellegvárában egy-egy Giro-szakaszon 350–400 ezren szurkolnak. Nálunk ennél szerényebbek lesznek a nézőszámok, de mindhárom útvonalon jelentős érdeklődésre, tömegre számíthatunk.

Valter Attila bizakodó

Valter Attila mellett – aki a tavalyi Girón három napon át vezette az összetett versenyt és viselhette a rózsaszín trikót – még két magyar bringásért szurkolhatunk: Fetter Erikért, valamint Peák Barnabásért. „Jó formában vagyok, mindent megtettem. Tudtam eleget pihenni a két hete véget ért alpesi körverseny után, fejben is felkészültem” – nyilatkozta Valter Attila, aki nem arra fókuszál, hogy összetettben sokat javítson.

„Fontosabbnak tartom, hogy egyes szakaszokon jól menjek, nem erőltetem az összetettet. Nagyon nehéz mindennap az első tízben lenni” – mondta Valter, aki szerint összetettben a top 20 közelében zárni kiváló eredmény lenne, ám elsősorban annak örülne, ha dobogóra állhatna itthon, a magyar szurkolók előtt.

VALTER Attila
A Giro dItalia kerékpáros körversenyen induló Valter Attila, a Groupama-FDJ kerékpárcsapat tagja a támogatóinak szervezett közös kerékpározás után, a Felvezetõ kör elnevezésű rendezvényen a Hősök terén. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Aranyszínű bringán

A sztárok között láthatjuk az olimpiai bajnokként aranyszínű kerékpárral érkező, 2019-ben Giro-első ecuadori Richard Carapazt, aki szegény földműves-famíliából küzdötte fel magát a világ legjobbjai közé. Három éve a veronai befutóra csak az édesanyja utazott el, az apukája nem tudott jönni, mert nem akadt senki sem, aki gondozta volna helyette a jószágokat...

Giro d'Italia 2022 - La presentazione delle squadre in Piazza degli Eroi
Carapaz és az aranyban pompázó bringa. Fotó: RCS Sport (Massimo Paolone)

Teljes útzár

A Girón 23 csapat vesz részt, a kerékpárosokat szervizkocsik, mentők, motorosok, zsűriautók kísérik, körülbelül 1000 fő. A kerékpárosok átlagsebessége 40–50 km/h, ami a lejtőkön elérheti a 80–90 km/h-t is. Mindhárom nap teljes útzárra kell számítani a verseny útvonalán az első km-től az utolsóig. Bővebb részleteket a kisalfold.hu-n olvashatnak, a „Giro” kulcsszóra keresve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában