Kajak-kenu

2021.09.19. 14:08

Kajak-kenu vb – Hét érem, köztük egy arany a vasárnap délelőtti döntőkben

Egy arany-, négy ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a koppenhágai kajak-kenu világbajnokság vasárnap délelőtti döntőiben. Ebből Takács Kincső, Balla virág négyesben lapátolva szereztek ezüstérmet, ami mellé Kincső nyakába még egy bronz is jutott, amit vegyespárosban nyert el Korisánszky Dáviddal.

MTI

Az utolsó versenynapon fogadta talán a leghűvösebb idő a résztvevőket, bár az elmúlt napokkal ellentétben sütött a nap, változó irányú és erősségű volt a szél, valamint 12-13 fokos a levegő hőmérséklete.

Magyar részről Balla Virágot szólították először a rajthoz a kenu egyesek 200 méteres fináléjában. A győriek 27 éves sportolója inkább párosban aratta sikereit az elmúlt években és ebben a számban nem is igazán volt eddig nemzetközi tapasztalata, bár a tokiói olimpián nyáron kilencedik lett. A mostani döntőben rendhagyó módon tízen állhattak rajthoz egy középfutamos holtverseny miatt, s Balla nem tudott a dobogós helyek közelébe férkőzni, olyannyira nem, hogy végül utolsóként ért be.

 

A nap második fináléjában, férfi K-1 200 méteren már kínálkozott magyar éremesély, a friss ötkarikás negyedik Csizmadia Kolos ugyanis nem titkoltan az első három közé vágyott, az előcsatározásokat figyelve nem is alaptalanul, ráadásul a tokiói dobogósok – így az aranyérmes Tótka Sándor is – kihagyták ezt a vb-t. A rajt nem sikerült az Angyalföldi VSE 26 éves kajakosának, s utána ugyan felzárkózott az élbolyhoz, a rendkívül szoros befutó után megint leszorult a dobogóról, s ötödik lett.

Csipes Tamara a szám friss olimpiai ezüstérmeseként, a címvédő és tokiói bajnok új-zélandi Lisa Carrington távollétében favoritnak számított K-1 500 méteren, bár ott volt a mezőnyben egy másik új-zélandi, Aimee Fisher és az idei Európa-bajnok dán Emma Jörgensen is. A Honvéd 32 éves, kétszeres olimpiai bajnok kajakosa a gyengébb rajtot követően féltávnál második helyen haladt át Fisher mögött, de ahelyett, hogy a második 250 méteren csökkent volna a különbség a két hajó között, inkább csak tovább nőtt, így Csipes – a japán fővároshoz hasonlóan - ezúttal is ezüstérmet szerzett. Jörgensen lett a harmadik.

Folytatva a „hagyományt”, Bragato Giada és Nagy Bianka párosa sem rajtol jól a kenu kettesek 200 méteres fináléjában, de aztán összeszedték magukat, száz méter után már a középmezőnyben haladtak, majd egy nagyszerű hajrával „fellapátolták” magukat a dobogóra. Az első helyen a spanyolok, a másodikon a kubaiak végeztek.

A férfi kenupárosok 500 méteres versenyében – amely immár olimpiai szám – az évek óta együtt készülő Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kettős a többi magyar egységgel ellentétben jól indította meg a hajóját az elején. A 250-es ellenőrző pontnál a harmadik helyen voltak az olaszok és az oroszok mögött, majd nagyszerűen finiseltek, megelőzték a fáradó oroszokat, s bár az éllovast nem tudták beérni, megismételték két évvel ezelőtti, szegedi teljesítményüket, s ismét ezüstérmet szereztek.

A férfi kajak kettesek hasonló távján – amely 2024-ben, Párizsban szintén ott lesz az ötkarikás programban – az idei vb-n három számot is vállaló, egyesben olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint győri klubtársával, Erdőssy Csabával szintén a dobogót vette célba. Nem rajtoltak rosszul, de hiányzott belőlük az a lendület, amely az első három közé repítette volna őket, s végül nem is tudtak beleszólni az érmek sorsába. A spanyolok, a németek és a szlovákok mögött a negyedik helyen végeztek.

A nap egyetlen olyan döntőjét, amelyben nem volt magyar egység, a férfi kenu egyesek 500 méteres versenyét a német Conrad Scheibner nyerte, majd következett a vb-n most debütáló női kenunégyes 500 méter. A piros-fehér-zöld hajóban Balla Virág, Takács Kincső, Gönczöl Laura és Opavszky Réka térdelt, rajtuk kívül még öt másik csapat nevezett. Balláék jól kezdtek, a táv első felében az élen haladtak, 250 méternél azonban már a fehéroroszok mögé szorultak. A hajrához közeledve az ukránok is „megérkeztek” a magyarokra, ők azonban tartották a tempót, s végül sikerült a győztes fehéroroszok mögött a második helyen beérkezniük.

A szolnoki Gál Péter, akit tavaly kocogás közben elütött egy autó, és súlyos sérüléseiből felépülve idén tudott csak visszatérni a válogatottba, hetedik lett a kajak egyesek 500 méteres döntőjében, majd következett a női kajaknégyesek 500 méteres versenye, amelyet 2009 óta Magyarország ural a vb-ken (mindössze egyszer, 2015-ben nyert más nemzet, a fehérorosz). A csapat címvédőként és friss olimpiai bajnokként most is favoritként készült a rajtra.

Mivel Bodonyi Dóra betegség miatt nem tudott felkészülni a világbajnokságra, a tokiói győztes egységhez képest változás történt a kvartettben – Gazsó Alida Dóra vette át Bodonyi helyét az utolsó beülőben -, de a négyes már az előfutamban is megmutatta, hogy az ereje, a lendülete mit sem nem változott. A hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, a kétszeres ötkarikás első Csipes Tamara, az egyszeres olimpiai aranyérmes Kárász Anna és Gazsó ezzel együtt vasárnap a rajt után jelentős hátrányba került a Tokióban második fehéroroszokkal szemben, akik szinte kilőttek. Féltávnál is ők vezettek, s bár Kozákék az utolsó 200-on mindent megtettek, méterről-méterre zárkóztak a riválisra, nem tudták utolérni a vetélytársat, s ezzel megszerezték a nap negyedik magyar ezüstérmét.

 

A délelőtti programot a vegyes párosok 200 méteres versenyei zárták. A kenusoknál Korisánszky Dávid és Takács Kincső remekül teljesítve harmadikként ért be az oroszok és a lengyelek mögött, míg a kajakosoknál Lucz Anna és Csizmadia Kolos ellenállhatatlanul lapátolva mindenkit maga mögé utasított, megszerezve ezzel a nap eddigi első magyar aranyérmét.

A világbajnokság a délutáni, 14.30 órakor kezdődő 5000 méteres döntőkkel zárul.

A koppenhágai kajak-kenu világbajnokság vasárnap délelőtti döntőiben érmet szerzett magyar versenyzők nyilatkozatai:

Csizmadia Kolos (vegyes K-2 200 m, 1. hely):

„Csalódott voltam az egyes szereplés után, hogy nem sikerült dobogóra állnom, de nem tehettem meg a páros társammal, hogy összetörök. Nagyon örülök ennek a győzelemnek, most végre már én is kimondhatom, hogy felnőtt világbajnok vagyok.”

Lucz Anna (vegyes K-2 200 m, 1. hely):

„Nagyon örülök, hogy megmutattuk, nemcsak egyénileg vagyunk jók, hanem párosban is. Egy aranyat és két ezüstöt szereztem a világbajnokságon, ezzel Csipes Tamara mellett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője lettem, ezt nem gondoltam volna a rajt előtt.”

Csipes Tamara (K-1 500 m, 2. hely):

„Természetesen nyerni szerettem volna, de azt kell mondanom, hogy a körülményekhez és a mostani állapotomhoz képest nem mentem rossz pályát. Lisa Carrington helyett egy másik új-zélandi lány indult, róla azt kell tudni, hogy egy nézeteltérés miatt kirakták az új-zélandi olimpiai csapatból, s az elmúlt hónapokban maximálisan erre a versenyre készült, hogy bizonyítson, ez látszott is a teljesítményén. Kicsit persze fáj, hogy megint megvert egy új-zélandi, de szeretnék továbbmenni ezen az úton.”

Hajdu Jonatán (C-2 500 m, 2. hely):

„Elégedettek vagyunk, nem rontottunk, nem is javítottunk az előző vb-hez képest. A hátszélben arra számítottunk, hogy gyorsabb lesz a pálya, de így alakult.”

Fekete Ádám (C-2 500 m, 2. hely):

„Kevésen múlott, hogy meglegyen a győzelem is, nem gondoltam, hogy valaha ezt mondom, de kellett volna még ötven méter. Sok alázatos munkára lesz szükségünk, hogy ebben az új olimpiai számban Párizsban legyen keresnivalónk. ”

Takács Kincső (C-4 200 m, 2. hely):

„Megtört a rossz szériánk, végre érmet szereztünk! Párosban a negyedik hely volt idén a jellemző, most végre másodikak lettünk.”

Balla Virág (C-4 200 m, 2. hely):

„Nagyon izgultam, mert ez volt az első 500 méterünk itt együtt, ráadásul balos szél volt, ez sem könnyítette meg a dolgomat. Óvatosan adagoltam a ritmust, aztán Laura a vége felé szólt, hogy még nyomjuk meg, ezért harminc méterrel a cél előtt megindultunk.”

Csipes Tamara (K-4 500 m, 2. hely):

„Ennél mehettünk volna jobban is. Lassú volt az eleje, belülről is így éreztem, aztán a végén hiába indítottunk, már nem tudtuk utolérni a fehéroroszokat. Lehet, hogy előbb kellett volna hoppolnom, de most már késő bánat.”

Kozák Danuta (K-4 500 m, 2. hely):

„Volt a táv közben egy kis billenés, azt hittem, kiesek a hajóból és lehagynak a lányok, aztán majd Tami sztrókol, de szerencsére nem így történt. 2024-ig szerződésem van a Ferencvárossal, úgyhogy folytatom!”

Bragato Giada (C-2 200 m, 3. hely):

„A rajtot sajnos elrontottam, ehhez képest a végére jól felhoztuk magunkat. Nem figyeltem a többieket, csőlátással csak előre néztem, csak arra törekedtem, hogy minél előbb érjünk be a célba.”

Nagy Bianka (C-2 200 m, 3. hely):

„Most még nem tudok örülni a bronzéremnek, mert sajnos nem tudtunk tökéletes pályát menni. Jó a végsebességünk, de ezt most a rossz kezdés után nagyon későn értük el. Holnap talán már szebben csillog majd ez a bronz.”

Korisánszky Dávid (vegyes C-2 200 m, 3. hely):

„Nagy öröm nekem ez az érem, mert nagyon régen volt sikerélményben részem nemzetközi versenyen.”

Takács Kincső (vegyes C-2 200 m, 3. hely):

„Az volt a célom, hogy ne hátráltassam nagyon Dávidot, ez hellyel közzel talán sikerült. A négyes után nehéz volt újra hajóba ülni, de örülök az újabb éremnek. Nagyon kellett a lelkemnek ez a mai nap.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában