Az Év jazz-ütőhangszerese

2024.01.07. 07:20

Ütőhangszeresek között a Sopronhoz ezer szállal kötődő Horváth Kornél a legjobb

A lövői születésű, Sopronhoz ma is ezer szállal kötődő Horváth Kornél kapta az Év jazz-ütőhangszerese elismerést a Jazz.hu szakmai hírportál által meghirdetett közönségszavazáson.

Bódvai Ildikó

Fotó: Hortobágyi Oros

A Jazz.hu 2023-ban is megszavaztatta olvasóit, hogy kiket tartanak a legjobb jazz-zenésznek a különböző kategóriákban.

- Megtisztelő ez a cím és egy lényeges visszajelzés a közönség részéről, hogy van értelme annak, amit csinálok. Minden művész exhibicionista, meg akarja mutatni a közönségnek, hogy mit tud. Megérinti az embert, amikor látja, hogy van érdeklődés a zenéje iránt. Fontos tehát a közönségkapcsolat, anélkül nincs értelme az egésznek - mondta az elismerés kapcsán a Kossuth-díjas magyar ütőhangszeres. Hozzátette, olyan nagy meglepetés azért nem érte, hiszen amióta a Jazz.hu meghirdeti a versenyt, kategóriájában minden évben ő kapja a legtöbb szavazatot.

Horváth Kornél méltatta a szakmai portálnak a műfaj népszerűsítésében végzett szerepét. Mint mondta, a magyar jazz igen sok tehetséggel rendelkezik, sokkal nagyobb figyelmet kellene kapniuk a magyar kultúrán és zeneművészeten belül. Itt elsősorban az anyagiakra gondolt. Míg a komolyzene elismertsége nagyon jó a kulturális kormányzat részéről, addig a jazzé korántsem, a közös "tortából" nagyobb szeletet érdemelne a műfaj.

 

- Meg kell nézni ki mit tesz le az asztalra Magyarországon, Európában és a világszínpadon. Számunkra a nagyvilág a konkurencia. Aki bekerül a nemzetközi elitbe és ott megállja a helyét, megérdemli a nagyobb anyagi elismerést, úgy, mint a sportolóink például - tette hozzá. Horváth Kornél valóban a "világszínpadon játszik", ő volt például a SopronDrum nemzetközi ütősfesztivál alapítója és művészeti vezetője. A nemzetközi dzsessz és blues koronázatlan királyai léptek fel az általa szervezett nyári fesztiválokon, velük együtt zenélt a fertőrákosi barlangszínházban, a fiatalok pedig mesterkurzusokon tanulhattak a világsztároktól.

A Jazz.hu olvasóitól összesen több mint 4000 szavazat érkezett a legjobb jazz-zenészekre a 2023 november 20-tól december 27-ig tartó szavazási periódus alatt. Fekete-Kovács Kornél gyűjtötte be a legtöbb első helyezést, szám szerint négyet. Tálas Áron lemezével és zongoristaként is vezeti a listát.  

A közönségszavazást megelőzően a portál szerkesztőségének tagjai szavaztak a megadott kategóriák szerinti zenészekre, produkciókra, így alakultak ki a kategóriák tízes „döntős” listái. Az egyes kategóriákba 30-40 egyén vagy produkció jelölése érkezett a kritikusoktól és a munkatársaktól, ami azt tanúsítja, hogy a szerkesztőség tagjainak ízlése elég nagy szórást mutat, az avantgárdtól kezdve a mainstreamen át a smooth jazzig.

A szavazás eredménye

A 2023-as év végén megtartott szavazáson Fekete-Kovács Kornél gyűjtötte be a legtöbb első helyezést, szám szerint négyet. Tálas Áron lemezével és zongoristaként is vezeti a listát. Rajtuk kívül Berki Tamás, Pocsai Kriszta, Majercsik Lili, Oláh Krisztián, Oláh Tzumo Árpád, László Attila, Fonay Tibor, Dés László, Tony Lakatos, Zana Zoltán, Schreck Ferenc, Borbély Mihály, Lantos Zoltán, Dresch Mihály, Csízi László, Horváth Kornél, Lukács Miklós kapta saját területén a legtöbb voksot. Idén a zenekarokat kétfelé bontottuk, az oktettnél kisebbre és a nonettnél nagyobbra, ahol az első kategóriában idén is a László Attila Fusion Circus került ki győztesként, a másodikban pedig a Modern Art Orchestra. Új kategóriaként szerepelt a jazzlegendák vagyis azok a nagyjaink, akik már nincsenek velünk. A közönség Fábián Juli, míg a szerkesztőség Szakcsi Lakatos Béla nevét örökítette meg ezen az évente egy-egy néhai jazz óriással bővülő listán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában