A magyar kultúra napja

2024.01.22. 11:01

A magyar kultúra napját egész héten ünnepelhetjük a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Térrel - Mutatjuk milyen programok várják az érdeklődőket

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kézirat csomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Kisalföld.hu

Sok-sok program a kultúra napján

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér is kiveszi a részét az ünneplésből, az alábbi ingyenes programokkal várják közönségüket:

A Busójárás hagyománya

Ismeretterjesztő, vetítéssel egybekötött előadás lesz január 22-én (hétfőn) délután 3 órától a Győri Szabó József Művelődési Házban (yőr-Gyirmót, Szent László út 35-37.). Előadó: Tálos Péter fotóművész.

Busójárás (Poklade) 2023
Busójárás (Poklade) 2023 címmel nyílik kiállítás január 24-én (szerdán) a Győri Szabó József Művelődési Házban (Győr-Gyirmót, Szent László út 35-37.). A tárlat megnyitója 17 órakor kezdődik. Köszöntőt mond Szabó Jenő önkormányzati képviselő. A kiállítást megnyitja Vehofsics Erzsébet a Győri Fotóklub Egyesület elnöke. Közreműködik Bogdán Eszter (ének). A kiállítás a művelődési ház nyitvatartási idejében tekinthető meg, 2024. február 19-ig.

Életút

Borbély Károly képzőművésznek nyílik kiállítása Életút címmel január 24-én (szerda) a József Attila Művelődési Házban (Győr, Móra F. tér 1.), este 6 órakor. A tárlatot megnyitja Juhász Kristóf (író, mesemondó). Közreműködik: Bertalan Tamara (hegedű), Nikodém Barnabás (zongora). A kiállítás február 15-ig, hétköznap 10-16 óráig tekinthető meg.

Cafuné Duó

Latin-amerikai boldogság és édes melankólia
Január 25-én (csütörtökön) tradicionális dél-amerikai gitárzenét hallhatnak délután 5 órától a Cafuné Duó előadásában a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében (Győr, Baross Gábor út 4.). A Cafuné zenekar akusztikus hangzásában egy olyan hagyományt kíván folytatni, melynek képviselői Dilermando Reis, Augusto Garoto, Baden Powell és Luiz Bonfa. Az autentikus hangzást fokozza Pataki Anna énekhangja, aki ritkán hallható természetességgel interpretálja e stílust portugál és spanyol nyelven. A lüktető samba és a lágy bossa nova világa a hatvanas évek jazz klubjainak világát idézi vissza.

Élet, bor, humor

Január 25-én (csütörtök) a Bezerédj-kastély Művelődési Házban (Győr, Győri út 90.) este 6 órától zenés irodalmi estet tartanak az Élet, bor, humor címmel. A programon közreműködnek: Mészáros Tibor irodalomtörténész, Hirtling István színművész és Szabó Dániel cimbalomművész.

"Pannónia is ontja a szép dalokat"

A Hangraforgó együttes január 26-án (pénteken) délután 5 órától a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtára klubhelyiségében (Győr, Herman O. u. 22., földszint) verskoncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a magyar kultúra napja alkalmából „Pannónia is ontja a szép dalokat'' címmel.

Képmesék

Január 26-án (péntek) a Gyárvárosi Közösségi Házban (Győr, Külső-Árpád út 6/A.) délután 5 órától a Győri Fotóklub Egyesület kiállítása nyílik meg Képmesék címmel. A tárlatot megnyitja Vehofsics Erzsébet. Gitáron közreműködik: Szigeti Endre. A kiállítás 2024. február 16-ig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Népihangszer-bemutató és táncház

Január 26-án (péntek) délután 4 órától a Győri Szabó József Művelődési Házban (Győr-Gyirmót, Szent László út 35-37.) népihangszer-bemutatót tartanak, táncházzal egybekötve. Közreműködnek: Németh Dénes és zenekara, Marcal Néptáncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában