Előadás

2023.12.09. 12:16

Leszáll az éj dicső királya – Kulcsár Béla adventi harmonikakoncertje Ménfőcsanakon

Zsúfolásig megtelt az idén 250 éves, Mária Terézia által alapított ménfőcsanaki Szent Kereszt templom advent első vasárnapjának délutánján.

Gyurina Zsolt

Kulcsár Béla hamonikaművész – Tabányi tanítvány „Leszállt az éj dicső királya” címmel adott nagy sikerű koncertet a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend védnökségével. A művész a Lovagrend helyi, Szent Imre Kommendájának parancsnoka. A koncert bevételét egy beteg kisgyermek gyógykezelésére ajánlották fel.

Kulcsár Béla

A vendégek között voltak a lovagtársak, élükön dr. Pellek Sándor PhD orvos ezredessel, a Lovagrend magyarországi nagyperjelével. A rendezvényt Bartók Ferenc osb bencés atya, a templom plébánosa nyitotta meg. Kiemelte, hogy milyen hatalmas jelentőségük van a hasonló kezdeményezéseknek, szolgálatnak a közösség összetartozása és a jótékonyság érdekében.

Bevezetőjében Kulcsár Béla elmondta, hogy ebben a templomban keresztelték, bérmálták és ide jár vasárnaponként családjával szentmisére. Megemlékezett a régi mendikálásokról, ami azt jelenti, hogy Szenteste - első sorban gyermekek - eljártak a környéken lakó rokonokhoz, ismerősökhöz énekszóval köszönteni a Kisjézus eljövetelét. Megemlítette, hogy nem messze a csanaki házuktól élt az idős István bácsi, aki a háború előtt gazdag családnál cselédként szolgált, akiktől mindenüket elvettek, csupán a csanaki házukat hagyták meg, ahova saját lakás és család hiányában István bácsi is velük tartott. Ő is eljárt mendikálni és a művész tőle tanulta a „Leszállt az éj dicső királya” címadó dalt.

A műsoron Ady Endre, József Attila, Dsida Jenő, Ghymes és Bojtorján együttes által megzenésített és a művész által harmonikára átírt versei és karácsonyi egyházi dalok szerepeltek. A szépszámú közönség az ismert dalokat Kulcsár Bélával együtt énekelte, állva vastapssal köszönte meg a koncertet, és nagylelkűen adakozott egy kislány gyógyulásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában