Olvasás

2023.11.12. 22:50

Kulturális svédasztal - Mintegy húszezren látogattak el a Győri Könyvszalonba

Mintegy húszezer ember volt kíváncsi az ország egyik legnagyobb irodalmi rendezvényére, a 22. Győri Könyvszalonra.

Ollári Gergely

Az irodalmi, zenei és színházi programoknak a Győri Nemzeti Színház adott otthont, de voltak események a Kisfaludy Károly Könyvtárban és muzeális gyűjteményében is. A péntektől vasárnapig tartó könyvfesztivál üdítő esemény volt azoknak, akik a klasszikusokon túl érdeklődtek a legfrissebb irodalom iránt, akik tájékozódni akartak a könyvpiacon, és szívesen találkoztak alkotókkal, kiadókkal.

Nagy sikert aratott a Dráma a szalonban verseny is, szombaton mutatták be a három író-rendező és hat fős csapataik előadását a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán. A Mona című darab négy díjat is bezsebelt. Erről itt írtunk >>

Jóízű beszélgetések, nagy találkozások, és értékes témák jellemezték a Könyvszalon hétvégéjét. A valódi kulturális forgatagban fellépett többek között Szarka Gyula és zenekara, színpadra állt Gubás Gabi mesekoncertjével, és Horgas Eszter is, hangulatos fuvolaestjével. A háromnapos rendezvényen az olvasás szerelmesei olyan neves írókkal találkozhattak mint: Kepes András, Turczi István-Hobó, Grecsó Krisztián, Vámos Miklós, Réz András, Almási Kitti, Kádár Annamária, és Zsuffa Tünde.

– Mikor megálmodtuk Könyvszalont, annak idején kétezer négyzetméteres sátorban volt az első rendezvény, ami elsősorban a könyvkiadókra fókuszált. A bemutatók ugyanott, egy kis színpadon, félórás, pörgős ritmusban zajlottak. Akkor össze tudtuk számolni a vendégeket, körülbelül 4–5 ezer ember fordult meg a ruhatárban. Most, a három nap alatt mintegy húszezren látogattak el hozzánk, három helyszínre, ahol mintegy 120 program várta őket – fogalmazott lapunknak Horváth Sándor Domonkos a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója, a program főszervezője.

A könyvbemutatók, író olvasó találkozók egytől egyig telt házzal zajlottak, ahol a vendég nagy nevek mellett Győr-Moson-Sopron kiváló szerzői is bemutatkozhattak. Ahogy a könyvtárigazgató mondja: a várakozásnak megfelelően tömegeket mozgatott meg a rendezvény, akik a rossz időre való tekintettel is örömmel tértek be az irodalmi fesztiválra. Az eseményen részt vevő több mint harminc kiadó a szalon idején árengedménnyel forgalmazta könyveit.

Az embereket az a „kulturális svédasztal” mozgatta meg, amit kínáltunk. Minden korosztályra, minden ízlésvilágra igyekeztünk odafigyelni a programok összeállításánál. Számos pozitív visszajelzést kaptunk. Ez az őszi, három napos fesztivál a könyv, az irodalom, a zene és színházszerető emberek valódi ünnepe volt

– tette hozzá Horváth Sándor Domonkos.

Vasárnap a színes programok között szerepelt A Szépség és a Szörnyeteg című zenés mesejáték, és bemutatkozott Cserháti Tamara „Édes Közel-Kelet” című könyve is. A Könyvszalon vendége volt Borbás Marcsi is, akivel többek között konyháról, kertről, ételekről beszélgethettek az érdeklődők. Emellett a zárónapon Jakupcsek Gabriella is elhozta Győrbe az „A napos B oldal” című könyvét. A három napos rendezvény végső produkciójaként Mező Misi állt a színpadra, aki a magánéletében és zenei pályája során megélt élményeiről mesélt zenés est keretében a vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában