Könyv és színház

2023.11.12. 11:02

Dráma a Könyvszalonban - Nagy siker volt a három különböző előadás a győri Volvo-ról a színházban - sok-sok fotó a darabokról és a díjátadóról

Nagy sikert aratott a 22. győri Könyvszalonon a Dráma a szalonban verseny. Szombaton mutatták be a három író-rendező és hat fős csapataik előadását a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Simon Roberta

Csütörtökön hírt adtunk róla, hogy a Kisalföld szerkesztőségében kihúzták a színész csapatkapitányok, hogy melyik rendezővel dolgoznak együtt, valamint dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató, a Könyvszalon főszervezője a hat szalagcím közül választotta ki a darabokok témáját.

Juhos Sándornak és a győri, magyart titkos Volvo múzeumának történetét kellett beleszőniük az alkotóknak a szombati bemutatókba.

Három különböző előadás a győri Volvo-ról

Elsőként Kszel Attila darabját láthatta a népes közönség, amely érzelmes és humorban gazdag jeleneteket tartogatott. A Volvo, díszletautóként is megjelent a színpadon, valamint összehozta a rég nem látott, elszakadt, egykori szerelmespárokat.

A vastaps után, Móczár Bence fiatal színész, rendező előadását láthatták, amelynek jelenetei egy Monarchia nevű kocsmában játszódtak. Így lett a darab címe Mona, amely a Volvo életérzésre és a svéd-magyar húrokat pendítette meg. Szintén humoros, elgondolkodtató és aktuális témákat feszegető előadást láthatott a közönség.

A harmadik darabot Váradi R. Szabolcs, a kaposvári egyetem író-rendezője álmodta meg, aki talán a legtöbbet merített a Kisalföld cikkből. Korszakokon át elevenedett meg a színpadon a Volvo hányatott sorsa és ezzel kapcsolatos érzései. A jelenetekben és a szövegben többször idézték az interjú részeit.

A bemutatókat követően visszavonult a szakmai zsűri: Bakos-Kiss Gábor színházigazgató, dr. Horváth Sándor Domonkos könyvtárigazgató és Jánosi Zoltán József Attila-díjas irodalomtörténész, a Magyar Napló főszerkesztője. El kellett dönteniük, hogy idén ki kapja a legjobb színésznek, színésznőnek járó díjakat, az est legígéretesebb pályakezdője el­­ismerést, valamint a legjobb előadás szakmai díját.

Mint, minden évben, most is a közönség dönthetett arról, nekik melyik darab tetszett a legjobban. Jegyeikkel szavazhattak a szünetben.

Múzeumból a világot jelentő deszkákon

Köztük volt Juhos Sándor és felesége is, akiket az eredmény kihirdetése előtt kérdeztünk arról, milyen élmény volt színpadon látni győri Volvo-ja történetét.

- Mind a három előadásban volt valamilyen szintű feldolgozás. Az első állt hozzá a legközelebb abból a szempontból, hogy elmentek alkatrészért a lerobbant Volvo-hoz. Reménykedtem benne, hogy kapnak is és megjavul az autó. A másodikban inkább a magyar Volvo álmot fogták meg. A harmadikban pedig szinte teljesen bemutatták az autó történetét, valamint azt a valóságot, ami a cikkben is van- fejtette ki Juhos Sándor.

- Kettős érzések kavarogtak bennem, amikor megtudtam, hogy kihúzták a titkos magyar Volvo múzeum cikket és színpadon láthatom a történetemet. Nem tudtam mire számítsak, hogyan és miként dolgozzák fel. Kíváncsi lettem és izgatottan vártam mi sülhet ki ebből. Látva az előadásokat nem bántam meg, sőt nagyon tetszett mindegyik. Megható volt, hogy magamat és a családi élményeimet viszont láthattam a győri színházban. Végül a harmadikként bemutatott darabra szavaztunk - árulta el Juhos Sándor, akit annyira megnyertek az előadások, hogy elgondolkodott azon, milyen jó lenne ezeknek az autóknak a valódi történetét is egyszer feldolgozni, ami nem kis feladat.

Dráma a szalonban verseny eredményei

A szavazás után izgatottan várták a színész csapatok és rendezőik, hogy kiderüljön idén kik voltak a legjobbak a szakmai zsűri és a közönség szerint.

A legjobb férfi színészének járó díjat Váradi R. Szabolcs darabjában játszó Posonyi Takács László kapta. A legjobb színésznőnek járó elismerést Móczár Bence előadásában nyújtott játékáért Mézes Violetta vehette át. A legígéretesebb pályakezdője az este során a zsűri szerint Kovács Anna Boglárka lett, szintén a Mona című darabban.

Jánosi Zoltán átadta a Magyar Napló különdíját, amelyet Mózes Anita érdemelt ki, Kszel Attila előadásában nyújtott munkájáért.

Móczár Bence, Mona című rendezése duplázott az este folyamán, ugyanis nem csak a zsűri szakmai díját, de a közönség legjobb előadásáért járó elismerést is bezsebelte. Végül a fiatal tehetség a leadott közönségszavazatok közül húzott, amivel a jegy tulajdonosa két főre szóló Siker bérletet nyert a Győri Nemzeti Színházba, melyet bármikor beválthat az évad során valamelyik előadásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában