Sokat köszönhet a mesternek

2023.07.11. 09:19

Szokolay Sándor utolsó diákjainak egyike volt a soproni zongoraművész, aki civilben fogorvos - videók

Koncser-Vargha Dániel soproni zeneszerzőről és zongoraművészről talán kevesen tudják, hogy egyike volt Szokolay Sándor kiváló zeneszerző utolsó tanítványainak. Koncertjein, az általa játszott művekben adja tovább mindazt a zenei örökséget, amelyet tanárától kapott.

Varga Henrietta

Koncser-Vargha Dániel koncertjein adja tovább azt a zenei örökséget, amelyet tanárától kapott. Fotó: Rombai Péter

Szokolay Sándor termékeny és sokoldalú zeneszerzői tevékenysége során számos énekes és hangszeres remekművet írt. Alkotásai, főleg operái, külföldön is ismertek. Sokat tett azért, hogy az ifjúság komolyzene iránti érdeklődése a könnyűzene térhódítása mellett is megmaradjon. – Az, hogy vele találkoztam, egy véletlennek köszönhető. Egy ausztriai kirándulás alkalmával ismerkedtünk meg Andrássy Péter jóvoltából, tulajdonképpen innen datálható a mi mester és tanítványa kapcsolatunk – kezdte Dániel.

– Ekkor én már zenével foglalkoztam, pont azon a határon voltam, hogy eldöntsem, könnyű vagy inkább komolyzenével menjek tovább. Szokolay tanár úr egy ismert név volt számomra a zeneiskolából, a darabjait játszottuk. Igazából a vele való megismerkedés lendített át a komolyzene irányába újra, akkor döntöttem el, hogy ezen a vonalon megyek tovább – tette hozzá.

– A mi szakmai kapcsolatunk kicsit emlékeztetett az irodalmi olvasmányaimból szerzett tapasztalatokra. Szkrjabinnak, az orosz zongoraművésznek és zeneszerzőnek a mestere volt hasonló karakter. Őt sem csak magára a zenére oktatta a tanára, hanem az élet minden területére, úriemberré próbálta nevelni.

Fotó: Rombai Peter  \    RepeszTech

Klasszikus értelemben egy zeneszerzés-oktatás nem úgy néz ki, hogy a zeneszerző megtanítja zenét szerezni a tanítványt, hanem a tanítvány meglévő tudását finomítja, nyesegeti. Terelgeti annak érdekében, hogy a tanítványból is a szakma mestere váljon. Az órákra vittem a darabjaimat, együtt meghallgattuk és ő tanácsokkal látott el. Viszont bármikor találkoztunk, nemcsak zenei, hanem életvezetési praktikákat is kaptam tőle, az életre nevelt. A hazaszeretet, az istenhit és a család hármas egységének a fontossága azok a fő értékek, amiket a zenén kívül továbbadott nekem. A mai napig ezen értékek mentén élem az életemet – mesélte.

Koncser-Vargha Dániel a civil életben fogorvosként tevékenykedik, de a doktor, a zongorista és zeneszerző hármasa jól megfér egymással a hétköznapokon. – Azért jó, hogy más tevékenység is kitölti az időmet, mert ha a zenével töltök több időt, vágyom arra, hogy a páciensekkel foglalkozzam. A fogorvoslás attól szép, hogy az nemcsak gyógyítás, hanem művészet is. Ott is szükséges a kreatív gondolkodás, és ez a két terület nagyon jól erősíti egymást – zárta a beszélgetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában