Soproni Napló

2023.05.28. 11:35

Soproni kultúrbulvár - 105 éve: elmebajos polgármester?

Kért rövid történet Sopronból.

Hegedüs Péter

Egy kerékkel több?

1918. május 25-én a Soproni Napló írta meg, hogy Holzmann Gottlieb, Wurm Gottlieb és Grafl György polgárok beadványt intéztek a város tanácsához, hogy azonnal vizsgáltassák meg a tisztéről frissen lemondott dr. Töpler Károly polgármester elmeállapotát, vajon képes-e tovább szolgálni a várost, vagy sem? Meg akarták ugyanis akadályozni, hogy a politikus – ha képviselővé választják – nyugdíjat kaphasson a várostól. Holzmannról mindenki tudta, hogy gyakran szól hozzá olyan dologhoz, amihez nem is ért. A tanács azonban azzal utasította el a kérelmét, hogy a polgármester maga jogosult megvizsgáltatni saját egészségi állapotát, nekik ahhoz egyáltalán semmi közük.

Vendéglői szabályozás

1918.május 30-án szintén a Soproni Napló írt a városban található vendéglők jövőbeli megrendszabályozásáról.  Szmrecsányi György közélelmezési kormánybiztos ugyanis szigorú rendeletben szabályozta a vendéglők étkeztetési tevékenységét. Ebben kétféle menüt állapított meg. Az egyszerűbb ára fehérterítékes helyiségben 5 korona 50 fillér, a többi helyiségben 4 korona 50 fillér lehet. Az egyszerűbb teríték fogásai délben leves, főzelék húsfeltéttel és tészta, este ugyanez  leves nélkül. A drágább, nyolckoronás teríték fogásai délben leves, sült vagy marhahús, legalább kétféle főzelék, tészta, sajt és gyümölcs. Nem tartoztak a rendelet hatálya alá a vasúti vendéglők és a hadikonyhák, valamint a népkonyhák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában