A népművészetek színes forgataga

2023.05.11. 15:34

Forgórózsa Fesztivál Tatabányán

Tatabánya és térsége legnagyobb népművészeti fesztiválja, a Forgórózsa Fesztivál, amelyet idén immár 11. alkalommal rendeznek meg május 12-14 között.

Kiss T. József

A rendezők és a program szervezői, a Forgórózsa Népművészeti Központ és társszervezőként a Vértes Agorája, színesebbnél színesebb programokkal várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Vértes Agorája előtti téren.

A színes forgatag pénteken a Pólya György Általános Iskola és az Erkel Ferenc Zeneiskola néptánc tagozatosainak gálaműsorával veszi kezdetét. Pénteken nyílik a Komárom-Esztergom Vármegyei népművészek kiállítása, a Vértes Agorában. Szombaton kezdetét veszi a népművészeti kirakodóvásár az Agora előtti utcán és téren. Lesz vursli, csárda, Hungarikum-udvar, népi fajátékok, kézműves foglalkozások, többek között, kovács, bőrös, fazekasok, fafaragók, csuhé és kosárfonók remekeit nézhetik meg az érdeklődők és ki is próbálhatják a kézművességet.

A szombati program az „Örökség Gyermek és Ifjúsági Néptánc Verseny együtteseinek bemutatójával kezdődik.

Az idei Forgórózsa Fesztivál is bővelkedni fog színes, látványos programokban. Képünkön a tatabányai Pünkösdi Rózsa Énekeggyüttes a tavalyi rendezvényen. 

A hagyományőrző együttesek gáláján nívós produkciókat, népi folklórt láthat a közönség. Különlegességnek ígérkezik a Tabán Szerb Táncegyüttes és zenekarának műsora. Több kísérő program lesz, a Tatabányai Orfeusz Társulat „A bor-csinálta doktor” komédiát mutatja be, többször is. Vasárnapi különlegesség lesz a „Pannónia Színei, Közép-Dunántúl tánc, zenei és énekes hagyományait megelevenítő együttesek bemutatói. A Gerzanics Magdolna Népzenei és Népdal Verseny résztvevői a Kisszínpadon, a zeneiskola előtt sátorszínpadon lépnek fel.

A rendezvény ideje alatt útlezárás várható a Vértes Agorája - Szent Borbála tér előtti úttól az OTP Banknál lévő útkereszteződésig tartó útszakaszon május 12-én pénteken reggel 6 órától május 15, hétfő tizenkét óráig. A szervezők kérik  egyúttal s köszönik az  ott lakók türelmét és megértését. A rendezvény ingyenes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában