A világszínház ünnepi találkozója

2023.04.12. 19:08

Öt fesztivál Győrben a 10. Színházi Olimpián - videó, galériák

Húsvéttól Szent Iván éjjeléig a világszínház ünnepi találkozópontjává válik hazánk: 58 ország, 400 társulata 750 előadással és 7500 fellépővel érkezik Magyarországra a 10. Színházi Olimpia keretében. A legtöbb előadást, Budapest után Győrben nézhetik meg - erről tartottak szerdán sajtótájékoztatót a győri teátrumban.

Simon Roberta

Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Gyevi-Bíró Eszter, a Kolibri Színháztól, dr. Pergel Elza alpolgármester, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója és Velekei László, a Győri Balett igazgatója ismertette a programokat. Fotó: Huszár Gábor

- Jövő héten Győrbe is elérkezik az év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia. Az április 1-jével kezdődő fesztivál több tucat helyszínen színesíti a hazai színházi életet, így téve a programsorozatot az egész ország kulturális ünnepévé - fogalmazott Bakos-Kiss Gábor.

Dr. Pergel Elza, alpolgármester beszédében a Színházi Olimpia immár 10 éves múltjára tekintett vissza és idézte fel, egy évtized alatt hova nőtte ki magát a nemzetközi programsorozat.- A 10. Színházi Olimpia jelképe egy bárka. A bárka, amely elvisz bennünket álmaink színhelyére. Oltalmat és reményt jelent a viharban és újabbnál újabb kikötőkbe visz el. Az alkotást és az értékteremtést ünnepeljük a hazai színházi seregszemlén - fejtette ki dr. Pergel Elza.

Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy ismét beindult a kulturális élet a régióban, élen a győri társulatokkal. Majd kiemelte, hogy az egyik legfontosabb a minőségi kultúra biztosítása az ifjúságnak. - Győr egyik fontos szereplője a 10. Színházi Olimpiának és egyben nemzetközi helyszín is, hiszen nemzetközi társulatokat fogad. A seregszemlét a kormány 4,5 milliárd forinttal támogatja - mondta.

A Győri Nemzeti Színház szervezőként és befogadó színházként is szerepet vállal a következő hónapokban. A Kolibri Színház által szervezett Patchwork Fesztiválnak, az az a Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Fesztiválnak adnak otthont április 17 és 23 között. - Az olimpia történetében először lesznek kiemelten gyermek és ifjúsági előadások, összesen 8, 8 különböző országból. Ez egy unikális lehetőség, hogy a magyartól merőben eltérő színházi gondolkodással találkozzon a fiatal publikum. A produkciókat újszerű formanyelv, őszinteség, nyitottság, áradó energia és magas művészi színvonal jellemzi - fogalmazott Gyevi-Bíró Eszter a Kolibri Színháztól.

Klasszikus irodalmi alkotások színpadi adaptációi mellett táncszínházi és mozgásszínházi előadásokkal, közösségi élményen alapuló részvételi színházzal, látványszínházi és bábelőadásokkal is találkozhat a közönség. Ausztráliából, Dél-Koreából és számos európai országból érkeznek társulatok.

Bakos-Kiss Gábor, a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy június 7–11. között megrendezik– remélhetőleg hagyományteremtő módon – az I. Duna Színházi Fesztivált, ahol vendégül látják a Győrhöz hasonló léptékű városok színházait, Ingolstadttól Ruszéig. - Szeretnénk a művészeten keresztüli összetartozást hirdetni, összehívva a legpezsgőbb kulturális élettel rendelkező Duna-menti városokat. A fesztivál, elképzeléseink szerint, egy találkozási pont, egy közös narratíva helyévé válna. A Baden-Baden-i Feketeerdő forrásától, egészen a Fekete-tengerbe való érkezéséig. A Duna tíz országon folyik át, mindegyikük színes nemzeti, figyelemreméltó kulturális és színházi értékekkel van megáldva. Ez egyben természeti és kulturális csoda is, ezen keresztül szeretnénk megmutatni mitől vagyunk mások, mégis egyek - fejtette ki a színházigazgató.

A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó is kínál programokat Győrben. - Április 19-én a Vaskakas Bábszínházban a „Határtalanul magyar” című program részeként a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszakos hallgatói Weöres Sándor: Bennem a létra című kamara előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A produkció előtt dr. Fűzfa Balázs rendhagyó irodalomórát tart Weöres Sándor költészetéről. Majd május 3-án a csehországi Drak Színház Georges Méliès utolsó trükkje című behatárolhatatlan műfajú, grandiózus előadását láthatja a közönség. Végül június 17-én a „Csepűrágók Világfesztiválja” elnevezésű ingyenes programon kiváló nemzetközi és magyar utcaszínházi, gólyalábas, és bábszínházi produkciók váltják majd egymást reggel 9-tőkl este 9-ig a Radó-szigeten -sorolta Kocsis Rozi.

A 18. Magyar Táncfesztivál két előadása is a Színházi Olimpiához kötődik. - Az országos programsorozat égisze alatt két nemzetközi produkciót hozunk Győrbe. Az elsőt június 12-én láthatják a Szlovák Nemzeti Balett előadásában, ami egy négy produkcióból álló est lesz. Június 15-én pedig Koreából érkezik a győri színpadra csak nőkből álló táncegyüttes - ismertette Velekei László. A táncfesztivál többi programjáról később adnak tájékoztatást.

Az Öt Templom Fesztivál is csatlakozik a programsorozathoz tematikus, szakrális színdarabokkal, amiket a templomterekben mutatnak be május 11-től.

Soha nem látott kulturális kavalkád érkezik Győrbe - A Hangyák előadás egyenesen Ausztráliából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában