Egy nagy kor, nagy krónikása

2023.04.22. 21:44

Lobenwein Tamásnak, a "rendszerváltás fotósának" nyílt kiállítása Sopronban - Fotók, videó

Lobenwein Tamás világsajtót bejárt fotói a határáttörés pillanatait örökítették meg.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

A rendszerváltás fotósa és a Kár lett volna disszidálni című kiállítások megnyitójával Startolt el az első SopronFest.

Sopron életében egy igazi multikulturális periódus következik, hiszen hétvégén, első alkalommal rendezik meg a SopronFest-et, amely már egy héttel korábban, április 22-én, több programmal várta a vendégeket. 

Szombaton este 6-kor, az első hivatalos programelemként két kiállítás nyílt a soproni Liszt Központ Munkácsy termében. Olyan tárlatmegnyitó részesei lehettek az érdeklődők, ahol nem csak helye volt az érzelmeknek, hanem főszerepet is játszottak.
A tárlat nem csupán egy maradandó értéket maga után hagyó fotóművész és fotóriporter életmű kiállítása, hanem a családi összetartozás, a család ereje előtti tisztelgésé. A fotókban ott van Lobenwein Tamás szíve, lelke, precizitása és mindenre figyelő szeme. 

„A rendszerváltás fotósaként” emlegetett művészre emlékeztek tisztelői, barátai, családtagjai azzal a tárlattal, amely főleg a rendszerváltás éveit öleli fel, kiemelten a Páneurópai Piknik határáttörés pillanatait. Ezzel egyidőben, ugyanitt, Weiler Péter kortárs festőművész „Kár lett volna disszidálni” című bemutatója, ugyanezt a korszakot eleveníti fel, többek között Lobenwein Tamás korabeli képeit is feldolgozva.

Weiler Péter meghatottan mondta el, hogy a rendszerváltás mennyi mindent jelent a számára. Ezt az időszakot gyerekként követte végig. A kilencvenes évek egy fantasztikus időszak volt mindenki fiatalságában, a gyönyörű remények és a hirtelen jött változások élménye. Tárlata, nem véletlenül kapta a „Kár lett volna disszidálni” címet.

- A történelmi tényeknek kétféle jelentése lehet. Az egyik, amikor a megtörténés pillanatában tudjuk, hogy alapvetően befolyásolja az utánunk jövő generáció életét. A másik, amikor később az utókor mondja ki azt, hogy ezek jelentősek voltak - ezt már Farkas Ciprián, Sopron polgármestere mondta el köszöntőjében. A határáttörés pillanatait az utókornak Lobenwein Tamás mesélte el. Ő volt ott, benne volt a sűrűjében és ezek a fotók a világsajtót is bejárták. Egy nagy kor, nagy krónikása volt - tette hozzá.

Bella Árpád határőr-parancsnok, akit a Páneurópai Piknik hőseként ünnepelnek világszerte, szintén részt vett a kiállításmegnyitón. Megidézte és választ adott az elmúlt harmincnégy év eseményeire és tisztázta a fotókon megörökített valós dolgokat.
A kiállítást az egykori barát, Dr. Kárpáti György háziorvos nyitotta meg, aki meleg szavakkal, közös, felejthetetlen emlékeket felelevenítve emlékezett meg a művészről. A megnyitó egyik legmeghatóbb pillanata az volt, amikor Lobenwein Tamás megszólalt egy kisfilmnek köszönhetően és elmesélte a határnyitás pillanatait.

A SopronFest következő, nagy eseménye a hivatalos megnyitó lesz április 27-én este a Fő téren. A Soproni Sörnapok keretében Charlie ad koncertet, majd a Be Massive Horizon a Tűztorony erkélyéről zenél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában