Határokon átnyúló fesztivál

2023.03.21. 10:43

Hét társulat mutatkozhat be a jubiláló észak-komáromi színházban

A 70 éves észak-komáromi Jókai Színház jubileumi évadának egyik kiemelt eseménye az  I. Kisebbségi Színházi Fesztivál, melyet március 26. és 31. között rendeznek. A fesztiválon határon innenről és túlról hét társulat mutatkozik be, valamint egy (koprodukciós) saját előadás szerepel a programban.

Szinak Evelyn

Fotó: Eori Szabo Zsolt

A múltbeli traumák feldolgozása; a speciális szociokulturális közeg élményanyaga; viszonyunk a „nagy” közösséggel, amelynek a peremére férünk oda – minden előadás más és mást kínál a kisebbségi létformáknak, egyben a kisebbségi színházak lehetséges küldetéseinek mérlegeléséhez. A fesztivál programjának része egy szakmai konferencia is, amelyen a meghívott társulatok vezetői és független szakemberek járják körül a kisebbségi teátrumok speciális helyzetét és dilemmáit. 

A fesztivál megnyitója vasárnap 16 órakor lesz, ezt követően mutatják be Béres Attila rendezésében Georg Büchner Woyzeck című darabját, az észak-komáromi Jókai Színház és a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem közös produkcióját. Március 27-én 10 órakor a Tiszti Pavilonban szakmai konferenciával kezdődik a nap, majd a nagyszínpadon 17 órától a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház elő- adásában a Hontalanítást tekintheti meg a közönség. 

Március 28-án 16 órától az eperjesi Alexander Duchnovic Színház hozza el Leonyid Andrejev Szeresd felebarátodat című színművét a Benkő Géza Stúdiószínpadra. Majd 19 órától a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában látható Petőfitől A helység kalapácsa. 

Március 29-től 19 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata állítja színpadra a Lázadni veled akartam című darabot. 

Március 30-án 19 órától az Egressy Béni Művelődési Központ színpadán láthatja a közönség a szomolyai Szívhangok Társulat Lehetne másképpen! című előadását. Ezzel párhuzamosan 20 órától a Jókai Színház nagyszínpadán kezdődik Shakespeare vígjátéka, a Szentivánéji álom a kassai Thália Színház előadásában. 

Március 31-én 19 órától a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata mutatja be a montenegrói népköltészet gyöngyszemét, a Bánovity Sztrahinyát. 
Minden előadás után lehetőség lesz beszélgetni az alkotókkal. 

Az Egressy Béni Művelődési Központ színpadán láthatja a közönség a szomolyai Szívhangok Társulat Lehetne másképpen! című előadását. Fotó: Csoszo Gabriella

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában