Hagyomány

2023.02.23. 18:50

Bohócjárás Mihályiban, végigjárta a falut a "lakodalmas menet" - videó, fotók

Idén sem maradt el Mihályiban a Bohócjárás, azaz a farsang utolsó napjához, húshagyókeddhez kötődő alakoskodó szokás.

kisalfold.hu

Fotó: Pintér András

A „lakodalmas menet” női és férfi alakjait is fiatal mihályi legények testesítik meg, akik jellegzetes maskarákba öltözve vonulnak végig a falun. Betérnek a házakhoz, és meghívják a lakosságot az esti Bohóc-bálba. Elől megy két magyarruhás, rajtuk nincs álarc, ők invitálják meg a lakosságot a mulatságba. Őket követik párokban a menyasszony és a vőlegény, a koszorúslány és a vőfély, az öregasszony és a kéményseprő, a tollas zsidó és a drótostót, a medve és a medvetáncoltató, végül a harmonikás. Ők tizenhárman nem hagyhatják el a helyüket a menetben. A menetelőkhöz tartozik még két úgynevezett kapuugráló is, akik jó előre futnak a menettől és beugrálnak a kerítéseken a házakhoz. 

Rettegett résztvevői a bohócjárásnak a négy hamuzsákos, akik rendszerint elkószálnak a menetből, mindenkit megkergetnek és bekormozzák az arcukat. Jellemző tevékenységük az arcok bekormozásán kívül a lányok-asszonyok megtáncoltatása, a gyerekek riogatása, valamint vicces, kacagtató jelenetek eljátszása a házaknál. A bohócjárás hatalmas ricsajjal, zenebonával együtt járó egész napos program. Ez egy 15. században élt régi hagyomány, melyet újjáélesztettek, s jó ideje, hogy bekerült a megyei értéktárba is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában