Magyar Kultúra Napja

2023.01.20. 19:26

Kiemelkedő művészeket díjaztak Győrben - fotók

A város önkormányzata a Magyar Kultúra Napja alkalmából pénteken adta át a Győr Közművelődéséért, valamint a Győr Művészetéért díjakat a városháza dísztermében. Elismerést vehetett át Kovács Ildikó kerámiaszobrász, Maszlay István színművész, és Loschitz Ferenc, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ közművelődési szakembere, igazgatója, valamint az önkormányzat kulturális intézményeinek tizenegy munkatársa.

Ollári Gergely

Fotó: Huszar Gabor

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én. A városi ünnepségnek a városháza díszterme adott otthont, az esemény kezdetén Bakos-Kis Gábor színházigazgató köszöntötte a vendégeket. Dr. Dézsi Csaba András polgármester beszédében köszönetet mondott a győri kultúra képviselőinek munkájukért, és hangsúlyozta: a magyar kultúra, és Győri is számos értéket adott már a világnak.

- Büszkék lehetünk arra, hogy Győr az egyik fellegvára a kultúrának. Példamutató, hogy jelenleg az energiaválság okozta nehézségeket a város kulturális intézményei közösen oldják meg, helyet biztosítanak egymásnak, és segítik egymást. A győri kultúra él, lüktet és fejlődik – fogalmazott az elöljáró.

A város kultúra napi elismeréseit a polgármester Rózsavölgyi Lászlóval, az oktatási, kulturális, sport- és turisztikai bizottság elnökével adta át. A város a Győr Művészetéért díjat két kiemelkedő művésznek ítélte oda. Köztük Kovács Ildikó kerámiaszobrásznak, akinek nem csak Győrben és környékén szerepeltek munkái, de nemzetközi kiállításokon is bemutatkozhatott már Európa számos nagyvárosában. 2010-ben ő alapította meg a Győri Alkotók Napóra Egyesületet, melyben elnöki tisztséget tölt be.

A Győri Nemzeti Színház színművésze, Maszlay István is ebben a díjban részesült. A színész 1987-ben érkezett Győrbe, pályáját emlékezetes főszerepek és epizódszerepek jellemzik. Mint a méltatásban elhangzott: igazi színházi ember, de a költészet tolmácsolása is fontos része művészi pályafutásának. Emellett versmondóként, a fiatal tehetségek mentoraként is sokat tesz a versek megszerettetéséért.

A Győr Közművelődéséért járó díjat idén Loschitz Ferenc, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ igazgatója vehette át. A vezetése alatt működő intézmény több művészeti csoport és klub tevékenységét fogja össze, és nevéhez fűződik az Irodalmi Szalon megalakítása és működtetése is.

Az ünnepségen az önkormányzat kulturális intézményeiben kiemelkedő munkát végző tizenegy munkatárs is elismerésben részesült. A magyar kultúra napi műsorban a Győr Nemzeti Színház színművészei, a teátrum tánc, zene, és énekkara is közreműködött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában