Néptánc

2023.01.11. 09:50

A Lajta Néptáncegyüttes Szigetköz Aranya című műsora újból a mosonmagyaróvári színpadon

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára felújítják a huszonöt előadást megért János Vitéz táncjátékukat, de a nagy sikerre való tekintettel újból bemutatják a Szigetköz Aranya című műsorukat is. A Lajta Néptáncegyüttesnél a tavalyi év sikerei mellett az idei tervekről is érdeklődtünk.

Mészely Réka

A Szigetköz Aranya című műsorban több korcsoport is bemutatkozik. Fotó: Kerekes István

A Lajta Néptáncegyüttes száz táncost mozgat meg, és ha náluk érdeklődünk, mindig történik valami. 

– 2022-ben a Lajta Néptáncegyüttes több pályázatot is sikeresen zárt. A Csoóri Sándor Program keretében új viseleteket készítettünk, vendégoktatókat fogadtunk, rendezvényeket szerveztünk. Lezárult a Szigetköz TV-vel közös projektünk, melynek keretein belül 21 kisfilm készült együttesünk életéről, mindennapjaiból, előadásainkról, rendezvényeinkről és az általunk felelevenített népszokásokról. Ezek a filmek Facebook-oldalunkon megtekinthetők – kezdte beszélgetésünket Palenik József, a Lajta Néptáncegyüttes művészeti vezetője. 

A Berecz András Kossuth-díjas előadóművész közreműködésével létrejött produkciót idén ismét láthatja a közönség. Fotó: Kerekes István

Kiemelte: tavaly két alkalommal is sikerre vitték Berecz András Kossuth-díjas előadóművész közreműködésével a Szigetköz Aranya című műsorukat, melyben szűkebb pátriánk, a Szigetköz meséit, énekeit, zenéjét, táncait és szokásait rendezték színpadra. A nagy érdeklődésre való tekintettel újra láthatják az érdeklődők május 6-án Mosonmagyaróváron, a Flesch-központban. 

A nyár folyamán Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára felújítjuk a 25 előadást megért János Vitéz táncjátékunkat.

– Ebben az évben új köntösbe öltözik a Bertóké Napok és maga a verbunkverseny is. Mosoni székhelyünkön farsangi táncházat tartunk, valamint próbatermünkben két új táncelőadásra készülünk. Annak az erdélyi Széknek a hagyományait állítjuk színpadra, amely a táncházmozgalom kiindulópontjának számít – sorolta a további terveket az együttesvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában