Adventi üzenet

2022.12.10. 08:40

Úton vagyunk

Királyod érkezik hozzád, aki igaz és diadalmas. (Zak. 9,9)

Farkas Ervin, mosonmagyaróvári evangélikus lelkész

Gondolataim Zakariás próféta soraival kezdeném. Miért? Mert számtalan irányban halad az életünk. Sok helyre megyünk, sok helyre indulunk. Számtalan esemény befolyásolja a hétköznapi élethelyzetünket, válaszutainkat. Döntéseink nyomán kapcsolatok válnak szét, érnek össze. Haladnak szakaszosan vagy hosszú távon együtt, esetleg egymástól el. Úton vagyunk sok esetben fizikai értelemben, s úton vagyunk lelki értelemben is. 

És ilyenkor télvíz idején – talán a fények, talán a bennünket körbeölelő sötétség és szürkület okán is – jobban vágyunk a nyugalomra és az örömre.

Megérkezésre. Talán...

Farkas Ervin, mosonmagyaróvári evangélikus lelkész 

Az utcákra, a rohanás tövébe „könnyű” fahéjillatot önteni, forralt borral fellocsolni a száraz torkokat. De mind érezzük, hogy a kellékek mögött a lényegre is vágyunk! Találkozásokra. Poros lelki vagy térben megtett tényleges utaink olyan állomásaira, ahol számítanak a szavak, a megélt érzelmek, a másikkal való összeérés lehetősége. Nyugtat a tény: nem vagyunk egyedül. 

Ha engem kérdeznek, nekem nem Advent és Karácsony a legnagyobb ünnep, hanem a Húsvét. De olyan jó elmerülni a gondolatban, hogy rohanásaim és útkereséseim közepette a dolgoknak van egy másik oldala is: hozzám, hozzánk jön az Isten. 

Én várom. Ő érkezik. 

Nem kellékekkel, nem színfalakkal, őszinte céllal érkezik. Minden lépésnek okot talál, minden eszközt és tradíciót élettel, kegyelemmel tölt fel. Értem, értünk érkezik. 

Advent fényei a király igazát hirdetik, és a téli homályban már a húsvéti fényt prófétálják meg. Nyugtathat mindenkit a tény: nem vagyunk egyedül! És nemcsak mi vagyunk úton, hanem útra lépett értünk az Isten! 

Adventus Domini, érkezik az Úr!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában