Ne bánts!

2022.06.17. 21:15

Tánc a bántalmazottakért a parkolóházban Győrben - fotók

A családon belüli nemi erőszakot dolgozták fel a tánc nyelvén.

kisalfold.hu

Fotó: Huszár Gábor

Libabőr! Hidegrázós érzés fogta el az embereket pénteken a Győri Balett Ne bánts! című előadásán, de nemcsak azért, mert a hűvös Árpád parkolóház –2. szintjén mutatta be a társulat, hanem mert a legtöbbször tabuként kezelt társadalmi jelenséget, a családon belüli nemi erőszakot dolgozták fel a tánc nyelvén. A darab nem ad feloldozást, sem megoldást. Csak egy borzalmas történetet ábrázol, amellyel az a célja, hogy a néző a részesévé váljon, elviselhetetlennek és fojtogatónak érezze minden pillanatát.

– Először 2015-ben mutattuk be a Ne bánts! című koreográfiát. Az előadás a családon belüli erőszak kényes témáját dolgozza fel a tánc kelléktárával – kezdte Velekei László balettigazgató. A Győri Balett produkcióját tegnap az Árpád Parkolóház –2. szintjén láthatta a közönség az első saját szervezésű miniFesztivál eseményeként. Az előadás után kötetlen beszélgetés kezdődött, amely a darabbal és a családon belüli erőszakkal kapcsolatos kérdéseket boncolgatta. 

– Nehéz megszólalni egy ilyen előadás után, igen, elfordítjuk az arcunkat – reflektált Velekei László arra, hogy amikor az előadásban megtörtént a szexuális erőszak, a színpad erős fényeit hirtelen a nézőkre irányították. A reakció: valaki a szemét takarta, fejét hajtotta le vagy hunyorgott. Éppen ez a társadalom reakciója a gyermekbántalmazásra.

– Hét éve nemzetközi felkérést kaptam, és egy nyári próbafolyamat alkalmával megnéztük, mi lehet ebből. Végighaladva a librettón egyre durvább lett a történet, és számomra már vállalhatatlan történésekkel találkoztam. Akkor visszamondtuk az előadást. Viszont elkezdtünk már elmélyedni a témában. Ellátogattunk egy védett házba, ahol a családon belüli erőszak áldozatai, reménytelen helyzetekből menekülő nők kapnak segítséget és védelmet, találkoztunk kriminálpszichológusokkal, beszélgettünk áldozatokkal, esettanulmányokat olvastunk. Beszippantott bennünket, és közös döntés után megalkottuk a Ne bánts!-ot – folytatta Velekei László.

– Az előadás legfontosabb üzenete, hogy érzékenyítsen. Ha már annyit elérünk, hogy legalább egy fiatal felismeri a helyzetét és mer tenni ellene, akkor ennek van létjogosultsága. Azért hoztuk le a parkolóház mélyére ezt az előadást, mert az áldozatok is egyedül vannak a sötétben, nekünk pedig alá kell szállnunk és erős kiáltással kell felhívni magunkra a figyelmet, és arra, hogy nincsenek kis tettek – magyarázta a koreográfus.

Az előadáshoz kapcsolódóan a parkolóházban több részből álló, kreatív és húsba maró kiállítást szerveztek. Az előadásban rendhagyó módon próza is elhangzik, amit Csepi Alexandra dramaturg állított össze. A lány szerepében Herkovics Eszter Adriát láthatta a közönség, Matuza Adrienn anyaként lépett színre, míg Artem Pozdeev a bántalmazó apát alakította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában