Szakrális örökségek nyomában

2022.04.27. 14:12

Bencés túrák indultak – Kevesen ismerik a naponta látott emlékek mögött rejlő történeteket

A legtöbb győri hetente elhalad a Frigyláda-szobor vagy a Győri Bencések Loyolai Szent Ignác-temploma mellett. A hozzájuk kötődő történeteket viszont kevesen ismerik. A város szakrális örökségének bemutatására indított túrákat a Győri Szent Mór Bencés Perjelség.

Dániel Viktória

Fotó: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

Négy különböző ingyenes tematikus túrán ismerhetik meg a város szakrális értékeit az érdeklődők. A Győri Szent Mór Bencés Perjelség első sétáján a Patrona Militum-oltárról, a Frigyláda-szoborról, a Szent László-hermáról, a Könnyező Szűzanya kegyképéről és Apor Vilmos vértanú püspök sírjáról hangzottak el érdekességek.

– A túra helyszíneit úgy válogattuk össze, hogy bemutathassuk, Győr milyen gazdag szakrális emlékekben – mondta el Kovács Renátó, a perjelség munkatársa. – Néhány most felkeresett hely mellett sokan mindennap elsétálnak, mégis keveset tudnak azok történetéről, jelentőségéről. A túrák fő célja, hogy a résztvevők megismerjék, jobban magukénak érezzék elődeik hagyatékát, és a városba érkező barátaiknak, rokonaiknak akár egy családi séta alkalmával mesélhessenek. Győrhöz olyan sok érték és történet kötődik, hogy napokig, sőt, hetekig lehetne róla beszélni.

A résztvevők olyan érdekességeket tudhattak meg, mint például hogy miért fekete a Patrona Militum-oltár, hogyan zajlott a rekatolizáció Győrött a török megszállás után, vagy hogyan került városunkba a Szent László-herma és a Könnyező Szűzanya-kegykép.

A két és fél órás túra végén az érdeklődők annyira élvezték a programot, hogy azt mondták, szívesen hallgatták volna tovább a történeteket. Azt is kiemelték, szerencsés, hogy minden témához két alkalom van, így ha az egyik időpont nem is megfelelő, a másikra el tudnak menni.

További túrák

A következő túra témája a Szerzetesrendek Győrben, amely április 28-án és május 5-én lesz. A városban élő szerzetesrendek történetével ismerkedhetnek meg majd az érdeklődők, emellett látogatást tehetnek a győri bencések rendházában is. Május 12-én és május 16-án Húsvét Győrben címmel az ünnepkörhöz kapcsolódó emlékek kerülnek sorra, május 23-án és május 30-án pedig karácsonyi témával zárul a sorozat. A túrák mindegyike reggel 9 órakor indul a Széchenyi térről, a Mária-oszlop elől. Jelentkezni a [email protected] címen lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában