1956

2021.10.23. 09:51

Becsület is van a világon! Magyar Katalinra, a 16 éves hősi halottra emlékezik Mosonmagyaróvár

„Becsület is van a világon!” – ezt válaszolta az őt maradásra kérlelő szüleinek a 16 éves Magyar Katalin halála előtt néhány nappal, amikor Budapestre gyógyszerszállítmányt vitt Hegyeshalomból és útközben beköszönt szüleinek. Az 1956. november 7-én Budapesten hősként életét vesztő kamasz lányra kiállítással emlékeznek szombaton Mosonmagyaróváron.

Mészely Réka

„A visszaemlékezések nyomán egy határozott, áldozatkész és felebarátain segítő lány képe rajzolódott ki bennem Magyar Katalinról” – hangsúlyozta Martinschich Balázs, a Hansági Múzeum történésze. Fotó: Mészely Réka

A tizenhat éves mosonmagyar­óvári Magyar Katalin tehetséges diákként 1956-ban a fővárosban tanult a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában. Október 23-án vért adni indult a budapesti Karolina útra, de onnan fiatal kora miatt továbbküldték. Innen a Tétényi úti kórházba ment, ahol felhúzta a vöröskeresztes karszalagot és sebesülteket ápolt.

„A visszaemlékezések nyomán egy határozott, áldozatkész és felebarátain segítő lány képe rajzolódott ki bennem Magyar Katalinról” – hangsúlyozta Martinschich Balázs, a Hansági Múzeum történésze. Fotó: Mészely Réka

Életmentés közben halt meg

Hatvanöt éve annak, hogy november 7-én betegért ment ki a mentőszolgálat. A kamasz lány is velük tartott, egy sebesült kisfiúért indultak. A kilenc­éves, haslövéses gyermek már az autóban feküdt, a sofőr pedig egy kis utcába igyekezett, hogy kikerülje a téren kibontakozott tűzpárbajt, de szembe találta magát egy orosz tankkal. Az megsorozta a mentőautót: a kisfiú fejlövés következtében azonnal meghalt, egy másik golyó az önkéntes segítőt találta el. A sofőr Kati segítségére sietett, de ő csak azt mondta, a többieket mentse.

Egy héttel halála előtt Magyar Katalin még itthon járt a Lajta-parti városban, a szülei­nél. Hiába kérlelték szerettei: „Ne menj, Kati!” Ő azt felelte: „Becsület is van a világon!”

A mosonmagyaróvári Bolyai-­iskolában minden évben megemlékeznek az egykori diákról, annak hősies haláláról. Holnap a Flesch-központban pedig emlékkiállítás nyílik a hős kamasz lány tiszteletére.

Magyar Katalin

Fényképek, dokumentumok a kamasz lányról

– Magyar Katalin családja több dokumentumot, fényképet ajánlott fel a szombaton nyíló kiállításhoz, mely a hősi halált halt lány 16 évét öleli fel. Ezek unokahúga tulajdonában lévő anyagok, melyek egy részét a Hansági Múzeumnak adományozza a tárlat után – tudtuk meg a kiállítás szervezőjétől, Martinschich Balázstól, a Hansági Múzeum történészétől, akiben Katalinról a visszaemlékezések nyomán egy határozott, áldozatkész és felebarátain segítő lány képe rajzolódott ki.

Magyar Katalin 1940. április 20-án született és 1956. november 7-én vesztette életét. Szűk tizenhat év adatott meg számára, amelyre egy fotóalbum megsárgult képei emlékeztetnek: gyerekkori portrék, családjával, barátaival, nyaralások és szép karácsonyok köszönnek vissza a felvételeken. A család a Katalinról szóló újságkivágásokat is gyűjtötte, köztük napilapunkban megjelent cikkeket is.

Színdarab és emléktáblák

Szerelmem, Magyar Katalin címmel egy színdarab is született a kamasz lány tiszteletére. Emléktábla áll egykori iskolái, a mosonmagyaróvári Bolyai és a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola falán is. A család megőrizte az emléktábla-avatók és megemlékezések meghívóit is.

A kiállításon látható lesz Kati fennmaradt néhány eredeti rajza mellett az a Szabadságharcos-emlékérem is, melyet posztumusz 1991. október 23-án adott át Londonban a Magyar Szabadságharcos Világszövetség angliai szervezete, továbbá az Emléked örökké megőrizzük! feliratú díszszalag az 1957. évi mosonmagyaróvári temetés sírkeresztjéről.

Szintén érdekesség, hogy számos levelet is megőrzött a család, köztük a lány utolsó, október 23-án postázott levelét is.

Angyala volt a kórháznak

Magyar Katalint halála után három nappal, november 10-én a Tétényi úti kórház díszkertjében katolikus szertartás szerint eltemették. Sírját egy fakereszttel jelölték meg. Családját a temetési szertartást végző Körmendy Béla római katolikus pap levélben értesítette: „Angyala volt a kórháznak. Önfeláldozó szeretettel virrasztott a sebesültek mellett. Ápolta, vigasztalta őket.” A család egy ismerőse Janka néninek írt levelében Goretti Szent Máriához hasonlította Katalint.

Díszsírban lelt örök nyugalomra

1957 tavaszán a Tétényi úti kórház vezetése kérte a családot, hogy a kórház kertjében eltemetett gyermeküket hantolják ki. Exhumálása után Mosonmagyaróvárra hozták, ahonnan 1977-ben a győr-nádorvárosi temetőbe került évtizedekre. Az örökké 16 éves lány holtteste néhány hete ismét visszatért Mosonmagyaróvárra, ahol az önkormányzat jóvoltából díszsírban lelhet örök nyugalomra, szeretett szüleivel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában