A magyar nóta és a cigányzene támogatója

2021.08.05. 07:57

Remete Lászlóra, egy csupa szív emberre emlékeztek Csornán – fotók

Nótaesten emlékeztek Csornán a közelmúltban elhunyt Remete László vendéglősre. A vállalkozó nagy támogatója volt a magyar nótának, a cigányzenének.

Cs. Kovács Attila

Remete László csornai vendéglõs emlékére tartottak nótaestet a csornai városi mûvelõdési központban. Bõsi Szabó László és Dóka Zsuzsanna duettet énekelnek, kísér Greznár Zoltán és zenekara.

Fotó: Cs. Kovács Attila

Remete László Csorna kedvelt és népszerű vendéglős vállalkozója volt. Három hónappal ezelőtti, váratlan halálával nemcsak családját érte nagy veszteség, hanem a Rábaköz magyar nótát, cigányzenét szerető közönségét is. Éltetője és önzetlen támogatója volt a műfajnak. Éttermében rendszeresen szervezett nótaesteket, amelyeken teret adott a helyi és környékbeli fellépőknek, de gyakori vendégek voltak nála a hazai nótás világ első sorába tartozó művészek is. Ő maga is szívesen lépett színpadra kedves nótáival.

 

Remete László csornai vendéglős emlékére tartottak nótaestet a csornai városi művelődési központban. Bősi Szabó László és Dóka Zsuzsanna duettet énekelnek, kísér Greznár Zoltán és zenekara.
Fotó: Cs. Kovács Attila

 

Barátai, művésztársai nótaesttel tisztelegtek emléke előtt. A rendezvényt a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesület szervezte, amelynek a vállalkozó-nótaénekes is tagja volt, és számos közös szerepléssel éltették a nótát, az operettet. A Városi Művelődési Központban tartott est fővédnöke Krasznai Tamás színész, énekes, a Győri Nemzeti Színház örökös tagja volt. A csornai születésű művész együtt „gyerekeskedett” Remete Lászlóval, szép emlékeket őriz azokból az időkből. És persze a későbbiekből is, amikor már a közös érdeklődés, a magyar nóta szeretete hozta őket még közelebb egymáshoz.

Krasznai Tamás, a nótaest fővédnöke
Fotó: Cs. Kovács Attila

– Nemes alkalomból gyűltünk össze: emlékezni egy felejthetetlen emberre. Emlékeim a Laky Döme utcába és a Csigatérre visznek most vissza. Laci is ott született, és az, amit ott kapott az élettől, az ott élő emberektől, örökre meghatározta az életét. Iparosok, értelmiségiek, gazdálkodók, akik a várost működtették és akikre büszkék vagyunk. Laci is ebben a környezetben nevelkedett, és az az összetartó erő, amiben éltünk, fontos volt mindannyiunknak – emlékezett Krasznai Tamás. – A magyar nóta hungarikum és Remete László sokat tett érte. Segítette a művészeket, a zenészeket és ő maga is művelte a műfajt. Csupa szív ember, akit csak szeretni lehetett. A lángot, amit Laci a kezünkbe adott, kollégáimmal visszük tovább.

Fellépők

Az emlékesten többek között fellépett Krasznai Tamás, Bokor János, Bősi Szabó László, Dóka Zsuzsa, Sebestyén Tamás, Megyeri Zsuzsa, a szervező Írisz egyesület dalköre, az Egyedi Dalkör és a Fertőszentmiklósi Férfi Dalkör. A zenei kíséretet Remete László régi barátja, Greznár Zoltán prímás adta zenekarával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában