Helyi kultúra

2021.06.04. 17:00

Már próbálják az István királyt a Soproni Petőfi Színházban

A Sík Sándor István király című művéből készült tragédiát kezdték el próbálni a Soproni Petőfi Színházban. A darab A szabadság évadában látható. A címszerepet Boráros Imre Kossuth-díjas színművész formálja meg. A rendező a Jászai-díjas Pataki András.

kisalfold.hu

Az Emigránsok, a Széchenyi és az Ördögölő Józsiás után újabb olyan előadás készül a soproni teátrumban, amely már a következő évad műsorán szerepel. Az István király a Soproni Petőfi Színház, a Forrás Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Komáromi Jókai Színház koprodukciójaként kerül színre.

A darab szent királyunk utolsó napjairól és a trónöröklés történelmi eseményéről szól.

A történet szerint 1038-ban járunk. Nagyboldogasszony ünnepére készül Székesfehérvár. Ez a király utolsó napja. A polgárháború küszöbén áll az ország. Egy monumentális, erős, hatalmas, rendíthetetlen uralkodó és személyiség kiszolgáltatottságában szembenéz a halállal, egész életművének kárba veszésével. Kinek adja a koronát, kit válasszon utódjául? István felajánlja Szűz Máriának a koronát, Isten kezébe teszi az országot.

Pataki András az olvasópróbán elmondta: a darabválasztás tudatosan illeszkedik a hűség és a szabadság évadainak tematikájához, azok üzeneteihez, a bemutatott művekhez kapcsolódó történelmi helyzetekhez, morális és egyetemes kérdésekhez. Ez annak tükrében még jelentősebb, hogy a város az 1921. december 14-i helyi népszavazás 100. évfordulójára emlékezik idén. A színház kínálata is kapcsolódik a centenáriumhoz. Nagy- szabású táncmű készül Somogyváry Gyula És mégis élünk című regénye nyomán Demcsák Ottó rendezésében a Sopron Balett előadásában és műsorra tűzik Németh László Széchenyi című történelmi drámáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában