Kulturális örökség

2020.03.10. 18:03

Nemzeti emlékhellyé nyilvánítják a győri Káptalandombot

Javaslatot tettek a Káptalandomb nemzeti emlékhellyé nyilvánítására, az előterjesztésről tárgyalt az Országgyűlés kedden.

kisalfold.hu, mti

A győri Káptalandomb nemzeti emlékhellyé nyilvánításáról szóló javaslat vitájában Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta, hogy jelenleg 16 nemzeti emlékhely található Magyarországon.

A Káptalandomb Győr szíve, itt található a város látnivalóinak zöme

- hangsúlyozta.

Évente több mint százezer látogató érkezik a Káptalandombra, az itt található székesegyház látogatóközpontjában pedig naponta több százan fordulnak meg. A Káptalandombon álló bazilikában található, vérző könnyeket ejtő Szűzanya képéhez hívők sokasága zarándokol el és itt őrzik Szent László hermáját is – hívta fel a figyelmet.

A székesegyházban található a második világháború alatt vértanúságot szenvedett és 1997-ben boldoggá avatott Apor Vilmos püspök sírja is – hívta fel a figyelmet.

Simon Róbert (Fidesz) azt mondta, hogy a Káptalandomb Győr kiemelkedő jelentőségű és az egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező része. A Moson és a Duna találkozásánál fekvő hordalékkúp a város legősibb része – emelte ki. A Káptalandombon áll a város két legjelentősebb műemléke, a Püspökvár és a bazilika – hívta fel a figyelmet. A képviselő is megemlékezett róla, hogy itt látható Szent László hermája és boldog Apor Vilmos síremléke.

Magyar Zoltán (Jobbik) hangsúlyozta, teljes mértékben egyetért a javaslattal és az annak indoklásában leírtakkal. A Káptalandombnak méltó helye lesz a nemzeti emlékhelyek között – mondta, hozzátéve, szeretné, ha más győri történelmi emlékhelyek is komolyabb figyelmet kapnának.

Nacsa Lőrinc (KDNP) az Országgyűlés fontos feladatának nevezte, hogy a kulturális, szellemi és lelki örökségeket megőrizze az utókornak. A magyar állam a keresztény értékeinek köszönheti a fennmaradását – szögezte le.

A Káptalandomb Győr kiemelt jelentőségű és egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező része, ráadásul a város turizmusának „motorja” – hangsúlyozta.

Molnár Gyula (MSZP) pártja nevében egyetértéséről biztosította az előterjesztőket.

Kara Ákos (Fidesz) úgy fogalmazott: minden győri és a város térségében élő ember örül a javaslatnak. A Káptalandombon nem csak érezhetőek, de meg is tapasztalhatóak a magyar történelem évszázados emlékei – mondta.

A vita lezárását követően az elhangzottakra reagáló Orbán Balázs – jelezve, lát esélyt arra, hogy a parlament egyhangúlag fogadja el az előterjesztést – azt hangsúlyozta: e döntés meghozatala kulturális és épített örökségünk megőrzése szempontjából kulcskérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában