Vendégségben

2020.02.26. 21:46

Zöld böjtöt hirdetett a Pannonhalmi Főapátság – fotók

A pannonhalmi bencés főapátság idei kulturális évadának hívószava a „vendégségben”. Az esztendő programját szerdán mutatták be a média képviselőinek. Ehhez kapcsolódva Hortobágyi T. Cirill főapát első alkalommal hirdette meg a „zöld böjt”-öt.

kisalfold.hu

Fotó: H. BARANYAI EDINA

„A monostor a találkozás helye, olyan tájékozódási pont, ahol mindenkor szeretet fogadja az érkező vendégeket”. Szent Benedek regulájára utalva kezdte megnyitóját Hortobágyi T. Cirill a szerdai pannonhalmi sajtótájékoztatón. A főapát hangsúlyozta, hogy a vendégség több az egyszerű találkozásnál, olyan együttlét, ami vendéglátót és vendéget egyaránt átformál. Cirill atya az elkövetkező negyven napos időszakra „zöld böjt”-öt hirdetett.

– A keresztények a nagyböjtben gyakran konkrét fogadalmakat tesznek, hogy miben változnak, miről mondanak le. Mi szeretnénk ebben az időben erősíteni a környezettudatosságot és a természetközeliséget. Ezzel kívánunk időt adni a teremtésnek – említette a főapát.

Fabinyi Tamás evangélikus püspök azt említette, hogy a böjt lehetőséget kínál annak meggondolására, hogy a katolikusoknak és a protestánsok mit kell tennie azért, hogy „közösségben állhassanak Jézus Krisztus asztalánál, ahová az Úr meghívta őket”.

Dejcsics Konrád, a főapátság kulturális igazgatója beszámolt arról, hogy az idei évadban több mint száz programmal várják a Szent Márton hegyére érkezőket. Ezek a spirituális, művészeti és turisztikai programok jóvoltából „lehetőség nyílik az Istennel való találkozásra is”.

Rábai László, a főapátság projektigazgatója az évad turisztikai részéről beszélt, így a gyógynövénykert fejlesztéséről és az apátsági sörfőzde létrejöttéről. Gérecz Imre magiszter azt hangsúlyozta, hogy „eljött az idő, hogy a szerzetes közösség tevékenyen részt vegyen a teremtésvédelemben”.

A sajtótájékoztatón ismertették még az évadra tervezett karitatív, spirituális és komolyzenei programokat és a képzőművészeti és fotókiállításokat is, majd zárásként két jelenlegi diák vallott arról, hogy mit jelent számukra Pannonhalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában