kisalfold.hu videó

2024.05.25. 08:19

Csúcstechnológia a győri Petz-kórházban - Száz műtét egy robottal + fotók, videó

Három szakterület öt orvosa csaknem száz sebészeti beavatkozást végzett el öt hónap alatt Győrben, a Széchenyi István Egyetem kutatásait és a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház betegellátását elősegítő Da Vinci sebészeti robottal, melyet ma, május 25-én mutatnak be a nyilvánosságnak. A robot növeli a műtéti precizitást, és jelentősen csökkenti a vérveszteséget.

Pozsgai Kitti

Fotó: Csapó Balázs

Az egészségügyi kutatás-fejlesztéseket és közvetlenül a betegeket szolgálja az egyetem által a győri Petz-kórházzal stratégiai együttműködésben vásárolt Da Vinci sebészeti robot. Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt ültünk le beszélgetni dr. Szepesváry Zsolt Jenő dékánhelyettessel, a kórház urológus osztályvezető főorvosával, aki első győri orvosként szerzett „jogosítványt” a robottal végzett műtéthez, mára pedig már szakmájában az ország második proktora, aki oktathatja, felügyelheti más sebészek és kórházak munkáját, valamint a saját centrumában is fogadhat képzésre kollégákat.

A sebészeti robot egyedülálló kutatásokhoz is hozzájárul, amit az egyetem kutatói a kórház szakembereivel közösen végeznek. A felvételen Dr. Szepesváry Zsolt Jenő dékánhelyettes, osztályvezető főorvos
Fotó: Csapó Balázs

Az urológiai szakterületen dr. Szepesváry Zsolt Jenő főorvos mellett dr. Kerényi Gábor főorvos, a nőgyógyászatról dr. Busznyák Csaba főorvos, prof. dr. Koppán Miklós nőgyógyász-onkológus sebészprofesszor, a mellkassebészeti területről pedig dr. Zsoldos Péter főorvos műthetnek már az E épületben helyet kapó Da Vincivel. A robot nem rendelkezik autonóm funkcióval, csak és kizárólag az irányító sebész mozdulatait követi. 

A modern eszközzel már csaknem száz műtétet végeztek, s az eddigi tapasztalatok szerint csökkent a páciensek beavatkozások utáni fájdalma, felépülésük gyorsabbá vált. 

Egy negyvenes édesanya petefészek-eltávolításra érkezett a kórházba egy hete hétfőn, másnap már otthon volt, szerdán pedig ki akarta takarítani az egész házat. 
– Egyáltalán nem úgy érzem magam, mint akinek eltávolították két szervét – mondta az édesanya. – Sajnos nem ez az első műtétem, és van összehasonlítási alapom, úgy érzem, kevésbé terhelte meg a szervezetemet. 

A Széchenyi István Egyetem fontosnak tartja, hogy élenjáró technológiákkal és a társadalom számára meghatározó tudományterületekkel kapcsolatos kutatásokat végezzen úgy, hogy azzal a térségben élőket is szolgálja. E két célhoz egyszerre járul hozzá az intézmény által tavaly vásárolt Da Vinci sebészeti robot, amelyet folyamatosan használnak a győri Petz-kórház szakemberei, akik közül többen az egyetem egészség- és sporttudományi karának oktatói is egyben. A beruházás így tovább erősíti a két intézmény stratégiai kapcsolatát

– tudtuk meg az egyetemtől. 

A robot növeli a műtéti precizitást, és jelentősen csökkenti a vérveszteséget

– A Széchenyi István Egyetemmel való együttműködésünknek köszönhetjük, hogy a kórházunkban a csúcstechnológiát jelentő Da Vinci robottal végezhetünk operációkat, amely egyszerre szolgálja a kutatást és a betegek gyógyulását. Köszönjük az egyetemnek, hogy a tudományos tevékenységet jelentősen bővítő eszközt a kórházunkban helyezte el, így kollégáink egyedülálló tudományos kutatásokba is be tudnak kapcsolódni – fogalmazott dr. Jávor László, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. 

Dr. Szepesváry Zsolt Jenő, a kar fejlesztési dékánhelyettese, a kórház urológiai osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, hogy az eddig elvégzett száz műtét rendkívül sikeres indulást jelent. 

– A műtét utáni fájdalom számottevően kisebb, mint akár a szintén lyuksebészeti, laparoszkópos műtétek esetén. Pácienseink hamarabb hazaengedhetők otthonukba. Ugyancsak jól mérhető és jelentős a javulás a funkcionális eredmények esetében, noha ebből a szempontból ezt megelőzően a laparoszkópos technikával végzett nagyszámú beavatkozásaink esetén is a hazai és nemzetközi élvonalhoz tartoztunk – mondta dr. Szepesváry Zsolt. 

A sebészeti robot egyedülálló kutatásokhoz is hozzájárul, amit a Széchenyi-egyetem Digitális Fejlesztési Központjának kutatói a kórház szakembereivel közösen végeznek. Dr. Prukner Péter egyetemi adjunktus, a központ munkatársa elmondta: az eszköz kamerarendszerével minden műtétről háromdimenziós videófelvétel készül. 

– A kutatás lényege, hogy pontos információt szolgáltassunk az orvosi eszközök műtét közbeni térbeli helyzetéről, ami támogatja az orvosokat újabb eljárások kidolgozásában. A műtéti kép elemzéséből létrehozott adathalmaz felhasználásával prognosztizálható a páciens várható felépülési ideje, valamint a szövődmények valószínűsége. Ez olyan kutatási terület, ami unikálisnak számít a világban. Ennek alapján tudományos publikációk is születnek majd. További cél, hogy a sebészeti robot 3D képét is tudjuk közvetíteni szakembereknek. A kifejlesztett MediStream platformról pedig a jövőben egyetemünk szabadalmi bejelentést készül tenni – fejtette ki dr. Prukner Péter. 

Daganatsebészeti műtéten jártunk a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ahol képzett szakszemélyzet asszisztált dr. Szepesváry Zsolt Jenő sebészeti robottal végzett műtétjéhez.:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában