kisalfold.hu videó

2024.05.11. 15:12

Emlékhelyek napja Győrben - A városháza tornyától a kazamaták mélyéig - fotók

A látóhatár peremén szürke füstcsík nyújtózkodott az ég felé. Bár a hivatalos programnak nem volt része, a véletlennek köszönhetően a Emlékhelyek napi program látogatói belekóstolhattak a győri Városháza tornyából az esetleges tüzeket kémlelő hajdani tűzoltók munkájába.

Dániel Viktória

Szombaton a vármegyében több helyen, különleges programokkal várták az érdeklődőket az Emlékhelyek napján. Győrben a városháza tornyának magaslataiba és a várkazamaták mélységeibe kalauzolták el az érdeklődőket.

emlékhelyek
Emlékhelyek napja a városháza tornyában

Az Emlékhelyek napja különösen népszerű

- Két szavazaton múlt, hogy a győri Városháza ma már ikonikus tornya megépülhetett. További érdekesség, hogy amint a torony elkészült a város tűzoltói folyamatosan fentről figyelték a környéket. Mind a négy irányba egy-egy tűzoltó, akiknek hidegben, esőben is fent kellett lenniük a toronyban, hogy ezt az embert próbáló munkát elvégezzék - mesélt a monumentális épületről Fülöp Szabolcs a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum könyvtárosa. Kérdésünkre elmondta, szerencsére sokan érdeklődnek a város történelme iránt, helyiek és turisták egyaránt látogatják a programjaikat. 

- Az Emlékhelyek napja különösen népszerű ilyen szempontból. Nagyon nagy az igény, ráadásul korosztálytól függetlenül. A mai toronylátogatásra is rengetegen jelentkeztek, ám a biztonság és a szűk hely miatt limitálni kellett a résztvevők számát.

Pillantás a magasból

A városháza díszes folyosóin egy jelentéktelen kis fehér ajtó mögött húzódik a torony belsejében körbefutó szédítő lépcsősor. Az 59 méter magas építmény felénél fut körbe egy keskeny terasz amelyen körbe járva egészen új arcát mutatja a város. Apró matchboxokként gurul az autók sor a a Szent István úton. A vízügyi palota csillogó üvegteste még jobban kirí a mögötte húzódó barokk belváros lankás tetőitől mint máskor. A Mosoni-Duna egészen máshogy fest, mint mikor a kanyargós utcákról közelíti meg az ember. A másik oldalon fémből és kábelből készült határmezsgyeként szeli ketté a várost a vasút. A tízemeletesek  nagy szürke tömbökként emelkednek ki a kisebb épületekkel és fákkal telehintett tájból.

- Nagyon jó élmény volt a mai program. Nemrég költöztem Győrbe és figyelem az olyan programlehetőségeket, ahol többet megtudhatok a városról. A Városháza felépülésének történetét sem ismertem korábban és a toronyban is első alkalommal jártam fent, nagyon örülök, hogy sikerült részt vennem ezen a különleges programon - mondta el Laukó Erika.

A vármegye emlékhelyei

A programsorozatot minden év májusának második hétvégéjén tartják és a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyszínekre szeretnék ezzel felhívni a figyelmet. Magyarországon 17 nemzeti emlékhelyet tartunk számon, ezek közül három a Pannonhalmi Főapátság, a győri Káptalandomb és a nagycenki Széchenyi-kastély található vármegyénkbe. Emellett 49, úgynevezett történelmi emlékhely van, ezek közül szintén három található Győr-Moson-Sopronban, a soproni tűztorony, a fertődi Eszterházy-kastély és Mosonmagyaróváron a határőr laktanya előtti tér.

Sopronban és Nagycenken is programokkal várták a résztvevőket az Emlékhelyek napján. Sopronban a Tűztoronyhoz kapcsolódtak az események. A nagycenki Széchenyi-Kastélyban pedig parktörténet túrával és a Lovarda rejtett kincseinek bemutatásával várták a látogatókat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában