Határon átnyúló természetvédelem

2024.05.22. 13:20

A nemzetközi szakértők a Fertő-Hanság Nemzeti Park vizes élőhelyein zajló munkákról tájékozódtak

Tíz nemzet, tizennégy szervezetének képviselői tanulmányozták a Fertő-Hanság Nemzeti Park évek óta zajló élőhely-rekonstrukciós programjának eredményeit.

Kisalföld.hu

A tanulmányút résztvevőinek magyar oldali programja a Hansági-főcsatornánál kezdődött. Fotó: Szalay Károly

- Az ALFAwetlands egy nemzetközi Horizon projekt, amelyben tíz európai uniós ország vesz részt. A szakemberek Finnország, Svédország, Lettország, Észtország, Ausztria, Németország, Spanyolország, Franciaország, Belgium és Hollandia tizennégy szervezetének partnerségében vizsgálják a vizes élőhelyek helyreállításának társadalmi és gazdasági hatásait. A projekt partnerek szakértői ezen a héten az ausztriai Illmicben (Illmitz) üléseznek, amely rendezvény felütéseként kedden egy tanulmányi kiránduláson vettek részt a Fertő-Hanság Nemzeti Park két helyszínén - mondta el Dorogman Csilla, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Pályázatkezelési Osztályának vezetője, a program magyar oldali szervezője. Itt a határon átnyúló nemzeti park magyar munkatársai adtak tájékoztatást a területükön folytatott élőhely-rekonstrukciós munkákról, valamint az ÉDUVIZIG Csornai Szakaszmérnökségének két munkatársa is részt vett a rendezvény szakmai hátterének a biztosításában.

- A Fertő tó mellett található Hansági-főcsatorna mellett, a projektbe nyolc másik európai vizes élőhellyel együtt bevont, határon átnyúló Fertő tóról, a tíz éve itt zajló csatorna-helyreállításról, illetve a három évtizedes múltra visszatekintő szikes élőhely rekonstrukciókról kaptak ismertetőt a résztvevők. Ezt követően a Dél-Hanság egyik helyreállított vizes élőhelyét, az Osli-Hanyt látogatták meg, amely a vizes élőhely helyreállítás méltán egyik hazai sikertörténete, és jó példaként szolgálhat akár európai szinten is páratlan biológiai sokféleségével - tette hozzá Dorogman Csilla.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában