Vandalizmus után

2024.03.20. 07:26

Méltó helye lesz az új Radnóti szobornak Pannonhalmán - A lehetséges helyszínekről szavazás indult a kisvárosban

Brutálisan megcsonkították, majd ellopták Radnóti Miklós emlékszobrát február utolsó hétvégéjén Pannonhalmán.

Szeghalmi Balázs

Vas Gábor polgármester a megcsonkított és ellopott Radnóti-szobor helyszínen hagyott fejével.

Fotó: Csapó Balázs

Urnás szavazás indult

A napokban papíralapú szavazást indítottunk arról, hogy a pannonhalmiak szerint hol lenne a legjobb helye a Radnóti-emlékműnek. Minden pannonhalmi otthonba lapot juttattunk el, a voksokat a település öt különböző pontján kitett urnákba várjuk. A képviselő-testülettel közösen úgy gondoltuk, hogy az ügy komolysága ezt kívánja, a témát nem akartuk közösségi médiás kattintásokká bagatellizálni” – kezdte Vas Gábor.

A lehetséges helyszínek

A pannonhalmiak a téglagyár melletti, a Dózsa György, a Bajcsy-Zsilinszky és Engen utca kereszteződésében lévő kis park, a Porta Látogatóközpont udvara közötti helyszínek közül választhatnak, ezek mellett mindenki ajánlhat is alkalmas területet.

Radnóti Miklós életének utolsó vagy utolsó előtti éjszakáját a pannonhalmi téglagyárnál töltötte. Ez lenne a leghitelesebb helyszín, ugyanakkor azt is ki kell mondani, hogy itt a legvédtelenebb a szobor. Az alkotás kettévágása előtt azt már felvetettem a közösségi oldalamon, hogy az emlékhelyet a téglagyár területéről szükséges áthelyezni az egykori üzem előtti út mellé.

Ez azért elkerülhetetlen, mert megváltoztak a tulajdonosi viszonyok a téglagyári telken. Az új tulaj az áthelyezéshez szükséges építőanyagokat biztosítja, míg pannonhalmi vállalkozók a kőművesmunkákkal támogatják a tervet. Legyen ez akár a téglagyár szomszédságában, akár új helyszínen” – mondta Vas Gábor.

Vas Gábor a szavazólappal, amelyen a pannonhalmiak elmondhatják a véleményüket a Radnóti-emlékhely sorsáról.
Fotó: Csapó Balázs

Ifjabb Meszlényi János készítheti az új szobrot

A pannonhalmi önkormányzat már tett komoly lépéseket annak érdekében is, hogy sikerüljön pótolni Meszlényi János Radnóti-alkotását. Mint ismert, a tolvajok a költőóriás fejét ott hagyták, a testet vitték el. „Meszlényi János elhunyt, a fia, ifjabb Meszlényi János is szobrászként dolgozik. Miután felvettük vele a kapcsolatot, elmondta, hogy 14–15 éves gyerekként többször ott volt a műhelyben, s bizonyos részmunkákban segített is édesapjának a szobor készítésekor. (A pannonhalmi szobrot Radnóti tragédiájának 40. évfordulójára, 1983-ban alkotta a Munkácsy-díjas művész – a szerk.)

Meszlényi János 1983-ban avatott pannonhalmi Radnóti-szobra. Az alkotás a kerek 40. évfordulót még "megérte" tavaly ősszel. Fotó: Vas Gábor

Nyár végére készülhet el az új emlékmű

Ifjabb Meszlényi János szakmailag örül annak, hogy a szoborfej megmaradt a vandalizmus után, használná is az új alkotásban. Emberileg pedig azért fontos ez számára, mert így legalább valami megmaradt édesapja művéből. Tőle két ajánlatot is kaptunk, az egyik bronzból, míg a másik rézlemezből valósulna meg, de egyelőre azt sem zártuk ki, hogy más művészt is megkeresünk ez ügyben.

Végezetül köszönjük a számos felajánlást az eset után, lakossági gyűjtést azonban nem kívánunk indítani” – tudtuk meg Vas Gábortól, aki szerint leghamarabb nyár végére készülhet el az új szobor és az emlékhely. Az említett témákról hétfőn folytatnak párbeszédet, majd döntenek a pannonhalmi képviselők.

Fémtolvajok voltak a barbárok

A rendőrség továbbra is nyomoz a brutális szoborcsonkítás ügyében; lapunk úgy tudja, hogy fémtolvajok számlájára írható a pannonhalmi szobor meggyalázása. Vagyis antiszemita szála nincs a botrányos ügynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában