Erre nincsenek szavak

2024.02.25. 15:21

Meggyalázták Radnóti Miklós szobrát - A megmaradt szoborfejet biztonságos helyre szállították Pannonhalmán - videó, fotók

Brutálisan megcsonkították, majd ellopták Radnóti Miklós emlékszobrát Pannonhalmán derült ki szombat délután. A téglagyári helyszínen - ahol utolsó éjszakáinak egyikét töltötte a költő és szerencsétlen társai az "erőltetett menetben" 1944 végén - mérhetetlen pusztítást végeztek a tolvajok. A tolvajok csak a tragikus sorsú költő szobrának fejét hagyták a téglagyári emlékhelyen.

Szeghalmi Balázs

Sipák Norbert önkormányzati képviselő és Vas Gábor polgármester a megcsonkított Radnóti-szobor fejével.

  • "Az emlékhelyet úgy tudták megközelíteni az érdeklődők, ha a kulcsot elkérték a helyi Tourinform irodánkban. Szombat kora délután jelezte a leírhatatlan vandalizmust egy csoport. Azonnal a helyszínre siettem, döbbenetes látvány fogadott, ahogy Meszlényi János alkotásának a fejét a földön hagyták a barbárok. Egyből feljelentést indítottam a rendőrségén, rövid időn belül kiértek a helyszínelők és rögzítették a nyomokat. Majd még szombat este vallomást tettem a győri főkapitányságon" - mondta Vas Gábor.
  • Pannonhalma polgármestere önkormányzati képviselőtársával, Sipák Norberttel vasárnap délelőtt az egykori téglagyár területét járta, bízva abban, hátha valahol megtalálják a szobor hiányzó testét.
  • Az biztos, hogy a megcsonkított Radnóti-szoborral jelentős értékű rezet nem tudtak zsákmányolni: az üreges test alig nyom 20 kilót.
  • A költőóriás szobrának a fejét Vas Gábor és Sipák Norbert a polgármesteri hivatalba vitte vasárnap, mint mondták, nem szeretnék, hogy a tönkretett alkotásnak ez a része is eltűnjön.

A költő utolsó éjszakáinak egyikét töltötte itt

Mint ismert, Radnóti Miklós utolsó éjszakáinak egyikét Pannonhalmán, az egykori téglagyár területén töltötte, amikor ide ért az "erőltetett menet" 1944 novemberében. A tragikus sorsú költőnek és társainak állít emléket Meszlényi János szobra a Győr közeli kisvárosban; az alkotást bő 40 éve, 1983 őszén adták át.

A Munkácsy-díjas művész már nem formázhatja újra a pannonhalmi Radnóti-szobrot, 2016-ban hunyt el. A hétvégén felfedezett pusztításnak az is szomorú aktualitást ad, hogy idén novemberben lesz 80 éve, hogy Radnóti Miklóst meggyilkolták Abda határában.

Meszlényi János 1983-ban avatott pannonhalmi Radnóti-szobra. Az alkotás a kerek 40. évfordulót még "megérte" tavaly ősszel. Fotó: Vas Gábor

Egyértelműen nem lehet kizárni az antiszemita szálat sem

"Az, hogy pontosan mikor történhetett a szobor meggyalázása, egyelőre nem tudni. Mivel az alkotás üreges, akár egyetlen ember is ellophatta a szobortestet, ami nem nyomhat többet 20 kilónál. Bár kamera van az emlékhely irányába, a készülék felvételeket nem rögzített, mivel az egykori téglagyár területén biztonsági okokból évek óta nincs áram.A magánkézben lévő telepet a tulajdonos ugyan elkerítette fallal az út felől, de a hátsó oldalról úgy tűnik, könnyedén megközelíthették a barbárok a költő szobrát" - hallottuk Vas Gábortól.

Arra a kérdésünkre, hogy az antiszemita szálat egyértelműen ki lehet-e zárni, Pannonhalma polgármestere úgy felelt: "véleményem szerint fémlopás áll a szobor megcsonkítása mögött, de teljesen biztosan én sem zárnám ki az említett, esetleges aljas indokot".

Tervezték a szobor költözését

A sors furcsa kegyetlensége, hogy a pannonhalmi önkormányzat idén szerette volna rendezni az egyik legismertebb hazai Radnóti-szobor évek óta méltatlan helyzetét. A tervekről Vas Gábor közösségi oldalán február közepén posztolt is.

"Rengetegen jelezték, hogy a telep köré emelt fal miatt nem látni az emlékhelyet, nehezen látogatható a Radnóti-szobor. Megvizsgáltuk a helyzetet, s arra jutottunk a képviselőtársakkal, hogy az emlékhelyet nem szabad a téglagyár mellől elvinni, hisz itt állít hitelesen mementót a költőnek és társainak. Így a főút mellé akartuk áthelyezni a szobrot és a kis, téglából rakott épületet.

Az biztosan ígérhetem, hogy a történtek csak megerősítettek abban, hogy a Radnóti-szobor kérdését mindenki számára megnyugtatóan rendezni kell. Ha nem kerül elő a szobor, akkor pótolni fogjuk, igaz, a megcsonkított szoborfejet nem szeretném ehhez használni. Az sem elképzelhetetlen, hogy Meszlényi János alkotásának megmaradt részét külön mutatjuk majd be, mint sajnálatos kordokumentumot" - zárta szavait Vas Gábor.

A kisváros polgármestere, Vas Gábor (j) és Sipák Norbert (b) önkormányzati képviselő vasárnap több órán át kereste a szobor hiányzó részét az egykori téglagyár területén, de nem jártak sikerrel.

A rács sem védte meg

A kettévágott Radnóti-szobrot elővigyázatosságból, többszöri fémlopási kísérletek után évekig zárható helyen tartotta a pannonhalmi önkormányzat a 2010-es évtized közepén. A szobor 2016-ban térhetett vissza az egykori téglagyár területére úgy, hogy az emlékhelyet rácsok védték.

Sokan ezt nehezményezték is, hisz az élete utolsó szakaszában szabadságától megfosztott költőóriás szobra ezzel a lépéssel zár alá került. Ráadásul mint kiderült, a rácsok meg sem tudták védeni a rézalkotást az elvetemült bűnözőktől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában