Túlélők szimbóluma

2024.02.21. 11:38

Szoborral emlékezhetnek a holokauszt túlélőire Mosonmagyaróváron

Dr. Arthur Weisz és felesége, Margaret Stadler túlélte a holokausztot, s visszatérve szülővárosukba, megszületett első gyermekük. A túlélők szimbólumaként egy emlékmű készülne Mosonmagyaróváron.

Mészely Réka

Árpási Nándor, az emlékmű kezdeményezője. Fotó: Mészely Réka

Árpási Nándor azzal a kéréssel fordult a mosonmagyar­óvári önkormányzathoz, hogy a képviselő-testület járuljon hozzá a Szent Rozália-kápolna előtti téren egy szoborcsoport felállításhoz a mosoni Weisz család emlékére – közel egykori otthonukhoz, melyet emléktábla is jelez. 

Dr. Arthur Weisz, felesége, Margaret Stadler és fiuk, Tom allegorikus kompozíciója elsősorban a holokausztot túlélők szimbólumaként értelmezhető. Margit és Arthur Auschwitz és a munkatábor szörnyűségeit túlélték, visszatértek szülővárosukba, Mosonmagyar­óvárra, ahol megszületett első gyermekük. Tom a holokauszt utáni első zsidó gyermekként jött világra a Lajta-parti városban. Mindkét családnak erős kötődése van a városhoz, szülőházukat emléktábla jelzi. 1956-ban elmenekültek az or­­szágból, Kanadában telepedtek le, vagyonukból számos jótékonysági szervezetet támogattak, köztiszteletben álló személyek voltak, és sohasem felejtették el egykori otthonukat, Mosonmagyaróvárt.

 Az apát, édesanyát és kisfiu­kat ábrázoló szoborcsoport elkészítésére Trischler Ferenc szobrászművészt kérték fel. Az ő munkája a városban Wittmann Antal, Albert Kázmér és Hajdú Frigyes mellszobra, valamint Fekete István szobra is. 

A most tervezett alkotáson a családi összetartozás hangsúlyozása kerülne a középpontba. A két felnőtt – miközben a tér felé néz – védelmezi a gyermeket, aki gondtalanul mosolyog. A talapzat nélküli szobor közvetlenül a burkolaton helyezkedne el, így kapcsolódna a környezethez. 

A témát legutóbbi ülésén tárgyalta a képviselő-testület. Vida István képviselő javasolta, hogy a szobor mellé illesszenek tájékoztatót, hogy kikről szól az alkotás. Iváncsics János alpolgármester szerint impozáns mű készül. Az ülésen részt vevő Árpási Nándor kérelmező kiemelte: a szoborcsoport készítésének és elhelyezésének költségeit jómaga és a Weisz család finanszírozza. A mű tulajdonjogát térítésmentesen a mosonmagyaróvári önkormányzatnak adják át. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában