Lakásbiztosítási kampány

2024.02.27. 13:03

Idén már márciusban is válthatnak lakásbiztosítást a tulajdonosok - Tízből kilenc ingatlan alulértékelt a piacon Győr-Moson-Sopronban

A 4,6 millió magyarországi lakóingatlanból mintegy 3,3 millió biztosított és évente 400–450 ezer tulajdonos dönt biztosítóváltás mellett.

Barki Andrea

Tavaly a lángok martalékává vált egy győrzámolyi család otthona. Szerencsére volt biztosításuk is, így felépülhetett új házuk. Fotó: Kisalföld-archívum (Csapó Balázs)

– Az ügyfelek nagy része a lakásbiztosítást egyszer megköti, azután már nemigen foglalkozik a szerződés részleteivel. Ezt jól példázza, hogy nagy részét 5–10 évvel ezelőtt kötötték. Igaz, a társaságok évente indexálják az értékeket, de az elmúlt években történt alapanyagár- és munkadíj-növekedést ez nem tudta követni – részletezte Kunert András független biztosítási alkusz.

Változó értékek

– Fontos, hogy kár esetén nem az az érték számít, amennyiért el tudjuk adni az ingatlant, hanem amiből újra tudjuk építeni. A márciusi kampány jó lehetőség, hogy aktualizáljuk a biztosításunkat a mostani árakhoz. Nézzünk körül otthon, hogy mi változott, milyen új értékeink vannak (például tévé, napelem, légkondicionáló berendezés). A kampány ideje alatt bárki felmondhatja a lakásbiztosítását függetlenül attól, mi a szerződés évfordulója. Figyelni kell azonban arra, hogy a felmondás beérkezésétől számított 30 nap múlva szűnik meg a meglévő biztosítás és csak akkor, ha díjjal rendezett. A társasházi biztosításokat is lehetne aktua- lizálni, a lakóközösség sokat spórolhat vele. – Javaslom, hogy ne a meglévő biztosítás alapján nézzék meg, milyen ajánlatokat kaphatnak a biztosítóktól, hanem kalkuláljanak egy újat! Így kisebb az esély, hogy kimarad valami. Több online kalkuláló portál van a piacon, ahol néhány perc alatt bárki tud magának számolni, vagy keressen fel egy szakembert, aki segíthet ebben. Az online kalkulátorokban van lehetőség arra, hogy kérjünk egy, a biztosító által ajánlott ingatlanértéket, de ezt csak viszonyítási alapnak használjuk. Ez úgy működik, hogy az általunk megadott négyzetmétert a rendszer felszorozza a biztosító átlag-négyzetméterárával. Ez alá az ár alá semmiképpen ne menjünk, mert akkor alulbiztosított lesz az ingatlan. Viszont mivel ez egy átlagár, ettől eltérhet az ingatlanunk értéke, ha magasabb szintű anyagokat használtunk vagy értékesebb berendezéseink vannak.

DSC_5349
Kunert András független biztosítási alkusz óvja az ügyfeleket az alulbiztosítástól. Fotó: Csapó Balázs

Eltérő igények

Ha valaki úgy dönt, hogy maga számolja ki az új biztosítását, nézzen utána, melyik fedezet mire szól, ne akkor derüljön ki, hogy nincs benne a szerződésben, amikor kár történik. Jó példa erre a „különleges üveg” kiegészítő, ami az egyik leggyakoribb kárra, például a főzőlaptörésre nyújt fedezetet, de ha nincs benne a biztosításban, nem fizet rá a társaság. Fontos megnézni, mi az, amire biztosan szeretnénk fedezetet, mert sokat lehet vele spórolni, ha csak arra fizetünk, amire tényleg szükségünk van. A biztosításokat csomagban ajánlják a társaságok, ami azt jelenti, hogy nem lehet belőle fedezetet kivenni, csak beletenni. Ezért érdemes átnézni, melyik mit tartalmaz. Lehet, hogy egy kisebb, olcsóbb csomag megfelel az igényeinknek. Sok biztosító szeretné az online ügyintézés felé terelni az ügyfeleit és erre kedvezményt is ad. Ha megfelel nekünk az e-mailes, portálokon való kapcsolattartás, érdemes ezt vállalni, ha spórolni szeretnénk.

Új otthonuk lett

Tavaly megírtuk, amikor egy kétgyermekes család otthona vált a tűz martalékává Győrzámolyon. Összefogott a település, megmozdultak az ország minden táján, a Kisalföld Jóakarat Hídja Alapítványán keresztül is segített a károsultaknak. A károsult Marics Edinától megtudtuk, az ingatlannak szerencsére volt biztosítása is, így mindezeknek együtt köszönhetően lett új otthonuk.

DSC_0463
Tavaly a lángok martalékává vált egy győrzámolyi család otthona. Szerencsére volt biztosításuk is, így felépülhetett új házuk. Fotó: Kisalföld-archívum (Csapó Balázs)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában