Mindenki ott spórol, ahol tud

2024.02.12. 15:57

Álláspont - Takarékon

"Az éttermek mellett az emberek is spórolnak."

Ollári Gergely

Fotóillusztráció: Pixabay

Nemrég érdekes adatra bukkantam a Központi Statisztikai Hivatal weboldalán. Azt írják: az elmúlt négy év történéseinek – Covid, energiaár-robbanás, infláció – igazán a vendéglátóhelyek voltak a nagy vesztesei. Négy év alatt 5400 vendéglátóhely szűnt meg hazánkban.

A Kisalföld hasábjain is olvashattak azokról a vállalkozásokról, amelyek kénytelenek voltak örökre kitenni a „zárva” táblát. Nemcsak éttermek, kávézók, de kocsmák, cukrászdák is. Nem is olyan régen a vármegye éttermeit kérdeztük arról, miként alakul náluk a vendégforgalom. Elmondták, jóval kevesebben térnek be hozzájuk, mint korábban, szinte teljesen eltűntek a hétköznapi vacsorázók. A családok sokszor inkább csak jeles alkalmakkor foglalnak asztalt. Kisebbített terek, néhány megterített asztal várja csak a vendéget a legtöbb helyszínen.

A tulajdonosok új stratégiákat, akciókat vetnek be. Alkalmazkodnak. Rohamtempóban megnőtt például a házhoz szállítás, de olyan győri étteremről is beszámoltunk, amelyik végleg lemondott a vacsoravendégekről. Csak menüztetnek, a hétvégén pedig saját rendezvényeket szerveznek. Emellett pedig ahol tudnak, takarékoskodnak: béren, energián.

Nem meglepő, de az éttermek mellett az emberek is spórolnak. Nyáron egy balatoni étteremben ért furcsa meglepetés. Egy férfi sétált be és óriáspizzát rendelt elvitelre. Otthonról hozott dobozt az olasz finomságnak, mert nem akart még azért is külön fizetni. Múltkor gyümölcsöt mértem le az egyik élelmiszerüzletben. Miután felhelyeztem az árut, első körben a megfelelő zacskót kellett beütni a digitális mérlegen. Négyféléből választhattam, különböző díjakért. Azóta én viszek magammal a gyümölcsnek is nejlont, mert vehettem volna belőle akár százhúsz forintosat is. Bár ezt ebben a formában a KSH nem méri, de a pénztárcánkból tudjuk: sok kicsi sokra megy.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában