Ünnepek a rácsok mögött

2024.01.01. 07:05

Magány és szeretethiány uralja a börtön falait ünnepekkor a győri börtönben

Egy fogvatartottat kérdeztük, milyen a család nélkül, egyedül a hűvösön tölteni az ünnepeket.

Simon Roberta

- Felidézem a karácsonyi emlékeim, közben a TV-ben ismerős ünnepi dallamok szólnak a reklám alatt. Eszembe jut az új házunk, ahova 14 évvel ezelőtt költöztünk. Akkor még minden rendben volt az életemben. A család apraja és nagyja is nálunk ünnepelte akkor a karácsonyt. A meghittség, béke és szeretet ölelte körül azt az időszakot. Talán ez volt az a karácsony, amire a legszívesebben visszaemlékszem - fejtette ki a Kialföldnek a győri börtön egyik lakója.

Aztán amint vége van a reklámnak visszacsöppenek a valóságba és eszembe jut, hogy ez már a harmadik karácsony lesz, amit börtönben fogok tölteni

- teszi hozzá gyorsan.

- Itt bent máshogy telnek az ünnepek. Emlékszem az első karácsonykor, amikor megláttam a körleten a feldíszített fenyőfát még jobban felerősödött bennem a magány és a szeretethiány. Szerencsére figyelnek ránk a felügyelők a reintegrációs tisztek és az EFOP is szervez, olyan programokat ahol fejleszthetjük képességeinket, origami pillangót, csillagot vagy mikulást hajtogathatunk, amit levélben küldhetünk el szeretteinknek a jókívánságokat tartalmazó üzenetek mellett - tudtuk meg a fogvatartottól, aki tavaly a megyés püspök és a győri színházigazgató adventi előadásán vehetett részt.

- A bent töltött idő alatt elképesztően sokat fejlődtem és olyan dolgok jöttek elő belőlem, amiről azt hittem, hogy soha nem lennék képes rá. A türelmem és az önuralmam fejlődött a legtöbbet, mindezek mellett alázat és tudatosság került az erényeim közé, amit szeretnék hasznosítani a szabadulásom utáni életemben. Meg szeretném mutatni elsősorban magamnak és a világnak, hogy hasznos tagja tudok lenni a társadalomnak - emelte ki a rab, aki az interjú végén békés karácsonyt és sikerekben gazdag boldog újévet szeretne minden olvasónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában