Karácsonykor is záródnak a vasajtók

2023.12.28. 16:28

Karácsony a rácsok mögött - Megható sorok a győri börtönlelkésztől

Az adventi várakozás idején lélekben szinte mindegyikük hazagondol, felerősödik bennük a hiányérzet. A büntetés végrehajtási intézetek fogvatartottjai másképp élik meg ezt az időszakot, mint a börtön falain kívül élők. Erről kérdeztük Jánosa Attila győri börtönlelkészt, aki már a harmadik karácsonyát tölti a rácsok mögött. Megható és nem mindennapi gondolatokat oszt meg olvasóinkkal.

Simon Roberta

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Huszár Gábor

- A győri börtön úgynevezett előzetes ház, így a többségük letartóztatott. A legtöbben olyanok, akiket nem rég szakíttattak ki munkájukból, családjukból. Akik sokadszorra kerültek be, már „rutinos” karácsonyozók a börtönben. De sokan vannak olyanok is, akiknek most omlott össze a világ. A győri intézetbe forgószínpad szerűen jönnek-mennek az emberek - ismertette a győri helyzetet Jánosa Attila győri börtönlelkész, aki szerint az is különböző ki hogyan éli meg a karácsonyi időszakot.

Olyan nap mint a többi, túl kell élni

- Vannak olyanok, akiknek sosem volt rendes családjuk. Így nem beszélhetünk „szeretteikről”. Ebből fakadóan, amit mi „kintiek” karácsony szó alatt értünk, az számukra nem is létezik. Aki intézetben nőtt fel, annak is van karácsony, de valami egész más a tartalma. Neki az a lényeg, hogy olyat kapjon, amit nem kap minden nap: narancsot, süteményt, vagy egy kis naptárt, esetleg könyvet. Egyébként a karácsony is ugyan olyan nap, mint a többi, amit túl kell élni - fogalmazott a lekész.

- Aki családi környezetből – most először - került be, annak sokkal nehezebb. Neki van mit veszíteni: a társát, a gyerekeit, a szüleit, a munkáját, az adóssággal terhelt lakóhelyét, a barátait, a becsületét. A rászakadt veszteség óriási. A súlya szinte agyonnyomja. Ő az, akire nagyon kell vigyázni karácsonykor - emelte ki Jánosa Attila, aki huszonegy éve igyekszik lelket önteni a fogvatartottakba.

Lelket tartani bennük

- Ezek az emberek, akik bekerülnek, bármit is követtek el, többségükben a honfitársaink. Az cél, hogy amit a bíróság rájuk szab, azt töltsék le úgy, ahogy a törvény megköveteli. Az ő helyzetükben súlyos szó a bűn, a bűnbánat, a kegyelem, a szabadítás. Adventben az eljövendő Urat várjuk. Azt, aki „eljön ítélni élőket és holtakat”. Karácsony pedig arról szól, hogy megszületett a Megváltó, vagyis a Szabadító. Azzal bíztak meg, hogy beszéljek nekik a reménységről, arról, hogy van tovább. És, hogy rajtuk múlik, hogy a börtönben töltött idő elvett idő lesz, vagy kapott idő - húzta alá az atya.

Jánosa Attila annak idején egy hónapra vállalta el a győri börtönben a szolgálatot, viszont úgy érzi, hogy van igény az Isten igéjére, az emberi szóra, a keresztény értékrendre, az istentiszteletre, a lelkigondozásra.

A farkasbőrbe bújt bárányok is könnyeznek

- Nehéz elképzelni, hogy milyen az, mikor tagbaszakadt emberek nyitják meg a lelküket, és törölgetik a könnyeiket. Talán nem is tettem semmit, csak azért, mert egy dalt hallanak, amit az édesanyjuk énekelt még kicsi korukban otthon. Átélhető ilyenkor, hogy milyen messzire sodródtak az „első szeretettől”, az atyai, anyai szeretettől. Az ilyen pillanatok lendítenek tovább, nem csak engem, hanem azt a hét felekezetet, annak képviselőit, akik rendszeresen bejárnak, bejárunk, ide a „farkas bőrbe bújt bárányokhoz” - részletezte a győri evangélikus börtönlelkész.

Az időszakban különös hangsúlyt fektetnek a büntetés végrehajtási intézetekben a lelki gondozásra. Énekes, zenés, színjátszós műsorral érkeznek. Minden évben van egy kiemelt alkalom: valamely felekezet egyházi vezetőjét hívják meg adventi beszélgetésre. Idén Szemerei János evangélikus püspök volt a meghívott.

Jánosa Attilától megtudtuk, hogy a börtönlelkészség mindig létezett a büntetés végrehajtási intézetekben. Ezért minden bizonnyal léteztek vallási, így karácsonnyal, adventtel kapcsolatos szokások is. Különösen azokon a helyeken, ahol hosszú időt töltöttek rabságban az emberek. De ezek az államszocializmus idején megszűntek. Nem volt lehetőség ezek továbbadására. A 2000-ben újra engedélyezték, hogy a börtönök lelkészeket fogadjanak, ezért a lehetőséget ismét adott volt, hogy új szokásokat hozzanak létre vagy a régieket felelevenítsék.

Karácsonykor is záródnak a vasajtók

A győri börtönben szembeötlő hagyományokról nem beszélhetünk azért sem, mert nagy a mozgás a rabok között. - Adventi koszorú minden évben készül. Karácsonyfákat is díszítenek a fogvatartottak, akár saját kezűleg készített díszekkel. Istentiszteletekkel, műsorokkal ünnepelnek. Volt, hogy verseket tanultak meg, vagy verset írtak. Évtizedek óta országos biblia versenyt szervezünk a Magyar Testvéri Börtöntársaság jóvoltából. Minden évben más bibliai könyvből kell felkészülnie a fogvatartottaknak, majd tesztet írnak belőle. Az első három helyezettet oklevéllel díjazzák. De a börtön, ilyenkor továbbra is börtön marad: A nehéz vasajtók záródnak karácsonykor is, és azok belső oldalán nincs kilincs! - zárta gondolatait a győri börtönlelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában