A munka nem állhat meg

2023.12.28. 07:16

Ünnepekkor is szolgálatban - 0-24 órában ügyelet a győri rendőrségen

A legtöbben olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a karácsonyt, szilvesztert pihenéssel, családunk körében ünnepléssel tölthetjük. Viszont vannak olyan szakmák, ahol nem állhat meg az élet, a nap minden percében készen kell állniuk, ide tartoznak a rendőrség munkatársai is.

Simon Roberta

Tóközi Imre a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának ügyeletvezetője.

Fotó: Csapó Balázs

Tóközi Imre 1997-ben kezdte meg a hivatásos szolgálatot a Győri Rendőrkapitányságon járőrként, majd 2001-ben, a Rendőrtiszti Főiskola elvégzését követően ügyeletes tiszti beosztásba került a Dunakeszi Rendőrkapitányságon. Három év elteltével tért vissza ismét Győrbe, főügyeletes munkakörbe.

– A következő évtől a megyei rendőr-főkapitányságon folytattam a szolgálatot ügyeletvezetőként, ahol jelenleg is dolgozom. Időközben kilenc évig osztályvezető-helyettesként is tevékenykedtem, melynek során részt vehettem a jelenlegi tevékenység-irányítási rendszer kialakításában. Lassan öt éve – kilenc hónapos fegyelmi tiszti kitérőt követően – ismét az ügyeleten dolgozom – osztotta meg pályájának történetét a Kisalfölddel Tóközi Imre rendőr alezredes, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának ügyeletvezetője.

24 órás szolgálat

Mint mondta, egy olyan munkakörben mint az övék, le kell fedni a nap 24 óráját, legyen az éjszaka, hétvége, ünnepnap, a munka nem állhat meg.

– Próbáljuk figyelembe venni a kisgyerekes szülők esetében, hogy együtt tudják tölteni az ünnepeket a családjukkal, a csodákat még lelkesen váró csemetéikkel, azonban ez nem minden esetben jön össze. Ilyenkor kicsit korábban, vagy éppen később kezdődik a karácsony, máskor koccintunk az új évre – fejtette ki Tóközi Imre.

A győri székhelyű Tevékenységi-irányítási Központban kezelik a rendőri közreműködést igénylő segélyhívásokat, legyen szó bármilyen balesetről, bűncselekményről, egyéb szabályszegésről, vagy éppen egy eltűnésről. Egy helyről irányítják a teljes megyei állományt.

– Nekünk is jobban esne, ha legalább az ünnepek nyugalomban és békességben telnének, azonban a tapasztalat sajnos nem ezt mutatja. Átlagosan semmivel sincs kevesebb feladatunk ebben az időszakban sem, csupán azok jellege változik – fogalmazott.

Több munkát adnak az ünnepek

– Az ünnepek környékén jellemzően több a baleset, hiszen sokan az utolsó napokban szeretnének, vagy akkor érnek rá bevásárolni, ellátogatni a díszes forgatagba, rokonokhoz. A megnövekedett forgalomban, feszültebben könnyebb hibázni. Különösen, ha egyesek italozást követően ülnek a volán mögé, ami mindig rossz döntés. A vagyon elleni bűncselekmények is gyakoribbak, különösen a bolti lopások, illetve kismértékben a betörések száma szintén növekedik. Utóbbin sokat segíthetünk, ha nem azonnal osztjuk meg közösségi oldalakon, hogy nem vagyunk otthon, hanem később számolunk csak be az élményeinkről. A személy elleni cselekmények száma sem csökken, sajnálatos módon viszonylag gyakori ilyenkor a családon belüli, rokonok közötti összezördülés, ami több esetben tettlegességgé fajul – fejtette ki tapasztalatait a rendőralezredes.

Naponta 100-150 eset a megyében

- Tevékenységi-irányítási Központ munkatársai ugyan nem mennek helyszínre, viszont munkája során egy megfelelő utasításokat és pontos információkat adó irányító nagyon sokat tud hozzátenni egy bűnelkövető vagy szabályszegő rendőrkézre kerítéséhez – emelte ki.

Átlagosan naponta 100-150 közötti esetre kell reagálniuk. - Nehéz kiemelni közülük olyat, ami emlékezetes, különösen, hogy ez sokszor mást jelent egy kívülállónak, mint egy szakmabélinek. Nekünk több évtizedes tapasztalattal lehet rutinfeladat egy országosan felkapott esemény és lehet rendkívül tanulságos egy kisebb léptékű ügy is. Néhány speciális bűncselekmény kivételével szinte már mindegyikkel találkoztunk – tette hozzá Tóközi Imre.

– Petárdával, tűzijátékkal kapcsolatos baleset nélkül ritkán ússzuk meg a szilvesztert. A zajos házibulikkal, ittas szórakozókkal ilyenkor a szomszédok toleránsabbak, de így is rengeteg bejelentés kapunk csendháborítás miatt az év utolsó napján, s az átlagosnál gyakoribb ilyenkor a garázda magatartás – sorolta.

Leosztott feladatok

A rendőrség munkatársai és családtagjaik hozzászoktak és elfogadják, hogy van, amikor külön kell tölteniük az ünnepeket. Bajtársakként a körülményekhez képest igyekeznek családias, meghitt légkört kialakítani a munkahelyükön is. – Kicsi, de jól működő csapat vagyunk. Mi az ünnepi szolgálat során nem azt osztjuk le, hogy ki díszíti a fát, terít, vagy főz, hanem azt, hogy ki melyik rendőrkapitányságot irányítja, milyen szintű eseményeket kezel – zárta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjának ügyeletvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában